Random Article


START TO READ: Aquaman

 

Posted 22/12/2018 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag duiken we diep in de zee met AQUAMAN en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor DC‘s koning der zeven zeeën op een rij.

 • Echte naam: Arthur Curry/Orin
 • Eerste verschijning: More Fun Comics #73 (1941)
 • Uitvalsbasis: Atlantis, Amnesty Bay (Verenigde Staten), zeven zeeën
 • Beroep: Koning van Atlantis
 • Capaciteiten: Halfmenselijke, half-Atlanteaanse hybride fysiologie schenkt hem bovenmenselijke kracht, snelheid en zintuigen, mogelijkheid om onder water te ademen, telepathische controle over alle zeewezens, kan elke taal op Aarde begrijpen en spreken, expert vechter met drietand van Poseidon en meester strateeg
 • Teams: Justice League of America, Justice League, Justice League Detroit, Justice League International, JLA, The Others 
 • Belangrijkste relaties: Mera (vrouw/koningin), Atlanna (moeder), Thomas Curry (vader), Vulko (adviseur/mentor), Garth/Aqualad/Tempest (sidekick, geadopteerde zoon), Arthur Curry Jr./Aquababy (zoon), Jackson Hyde/Aqualad (sidekick), Tula/Aquagirl (partner), Dolphin (partner), Lorena Marquez/Aquagirl (partner), Koryak (zoon), Arthur Joseph Curry/Aquaman (zoon/opvolger), Sea Devils (partners), Topo The Octopus (partner), Storm The Seahorse (partner), Justice League (teamgenoten), The Others (teamgenoten)
 • Belangrijkste vijanden: Black Manta, Ocean Master, Black Jack, Fisherman, Scavenger, Dead King, The Trench, The Thirst, Charybdis, Kordax, Triton, Poseidon, Siren, Narwhal, Thanatos, King Fish, Lord Nemo, Lady of the Lake, King Nereus, Scavenger, Chimera, Dead Water, King Shark, Atlan

Arthur Curry/Orin is een kind van twee werelden. Zijn moeder, Atlanna, was afkomstig van het onderzeese koninkrijk Atlantis. Zijn vader, Thomas Curry, een vuurtorenwachter uit het kleine vissersdorpje Amnesty Bay. Al van jongs af aan werd het Arthur’s lot om uiteindelijk de troon van Atlantis te bestijgen en de beschermer van de zeven zeeën te worden. Nog vooraleer hij zijn geboorterecht opeiste en een koning werd, wendde hij zijn krachten – voortkomend uit zijn half-Atlanteaanse fysiologie – al aan om een gekostumeerde superheld te worden. Als Aquaman is Arthur één van ‘s werelds machtigste superhelden, dewelke een brug vormt tussen de zeeën en de bovenwereld.

Vanwege zijn status als zowel superheld als koning van een onderzees koninkrijk, gaat Aquaman gebukt onder zware verantwoordelijkheden. Hij was één van de allereerste superhelden die een gezin startte, zo werd zijn vrouw en koningin Mera al snel meer dan een superheldenpartner en het duurde niet lang vooraleer ze een kind kregen: Arthur Curry Jr. Zijn familie in Atlantis werd uitgebreid met zijn eerste sidekick/adoptiezoon Garth/Aqualad en er zouden later nog meerdere Aqualads en Aquagirls volgen. In de bovenwereld vond Arthur een familie in de Justice League, ‘s werelds grootste superheldenteam. Zijn gepaarde verantwoordelijkheid tegenover zowel de onderzeese wereld als de wereld aan de oppervlakte zorgen echter meermaals voor spanningen. Desalniettemin is Aquaman één van de machtigste en meest ervaren helden in het DC-universum, ondanks de onterechte grappen die over hem worden gemaakt als “die kerel die enkel met vissen kan praten”.

De avonturen van Aquaman verschenen aanvankelijk in back-upverhalen in de DC’s anthologietitels More Fun Comics en Adventure Comics doorheen de jaren 1940-60. Zijn eerste solotitel startte in 1962 en liep tot 1977. Daarna volgden nog twee miniseries en één kortstondige soloreeks in de jaren 1980-90 alvorens het vijfde en zesde volume van Aquaman (1994-2001 en 2003-2007) pas echt het personage herdefinieerden voor het moderne tijdperk. Als deel van DC’s New 52 in 2011 kreeg ook Aquaman een geprezen nieuwe solotitel, dewelke werd voortgezet met een achtste volume onder DC Rebirth (2016). Aquaman is sinds de jaren 60 een vaste waarde in de verschillende Justice League-reeksen en speelt een grote rol in tal van grote DC-events. Buiten de comics heeft hij er al optredens in verscheidene DC-animatieseries, -films en videogames opzitten, alsook tv-series als Smallville en werd er in 2006 een onuitgebrachte pilootaflevering gemaakt voor een Aquaman-tv-serie getiteld Mercy Reef. In het DC-filmuniversum maakte een live-actionversie van Aquaman zijn debuut in Batman V Superman: Dawn of Justice (2016), alvorens een hoofdrol te spelen in Justice League (2017) en een eigen solofilm te krijgen in 2018. Momenteel schittert de koning van Atlantis in het achtste volume van zijn soloreeks, dat net een rebranding kreeg als All-New Aquaman.

Onze selectie uit de beschikbare Aquaman-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

AQUAMAN: A CELEBRATION OF 75 YEARS

 • Jaar: 1941-2015
 • Schrijvers: Mort Weisinger, Peter David, Geoff Johns, Paul Levitz, e.a.
 • Artiesten: Paul Norris, Jim Aparo, Ivan Reis, e.a.
 • Verzamelt: More Fun Comics #73, 89; Adventure Comics #120, 174, 220, 260, 266, 269, 444, 452, 475; Aquaman (vol. 1) #1, 18, 40; Justice League of America Annual #2; Aquaman (vol. 3) #3; Aquaman (vol. 5) #2, 34; Aquaman (vol. 6) #4, 17; Aquaman (vol. 7) #1, 43

Een wijde waaier aan verhalen uit Aquaman’s 75 jaar comicbookgeschiedenis. Van zijn debuut in zowel de Golden als Silver Age tot zijn bruiloft met Mera, de eerste verschijningen van zijn sidekick Aqualad (Garth) en enkele Aquagirls, de vorming van de Justice League Detroit met zichzelf als leider van het team, het verlies van zijn hand, de transformatie van San Diego naar Sub-Diego en de wedergeboorte onder Geoff Johns voor DC’s New 52. Ideaal leesvoer om de geschiedenis en evolutie van de onderzeese superheld uit te spitten, dus. Al zijn natuurlijk enkel de oudere verhalen compleet. Voor de nieuwere onder schrijvers als Peter David, Rick Veitch en Geoff Johns krijg je louter een teaser.

 

THE SEARCH FOR MERA

 • Jaar: 1968-1969
 • Schrijver: Steve Skeates
 • Artiest: Jim Aparo
 • Verzamelt: Aquaman (v1) #40-48

De start van de run van Steve Skeates en Jim Aparo, dewelke Aquaman van de Silver Age de Bronze Age inloodsten. Aquaman start een zoektocht naar zijn vermiste vrouw en koningin Mera, terwijl Atlantis onder de ijzeren vuist van een nieuwe vijand gebukt gaat. Ietwat gedateerd, maar wel in zijn tijdsperiode één van de betere DC-verhalen.

 

DEATH OF A PRINCE

 • Jaar: 1974-1978
 • Schrijvers: Steve Skeates, Paul Levitz, David Michelinie, Gerry Conway
 • Artiesten: Jim Aparo, Mike Grell, Don Newton
 • Verzamelt: Adventure Comics (v1) #435-437, 441-455, Aquaman (v1) #57-63

De klassieke verhaallijn waarin Aquaman’s vijand Black Manta verantwoordelijk is voor de dood van Arthur Curry, Jr./Aquababy – zoon van Arthur en Mera. Eén van de donkerste superheldenverhalen uit de jaren 70 en een belangrijk hoofdstuk in de Aquaman-geschiedenis. Dit zijn de comics waarin Black Manta Ocean Master definitief onttroonde als de absolute aartsvijand van Aquaman.

 • Zie ook de op zichzelf staande reeks JUSTICE (2005-2007), waarin een grote rol is weggelegd voor Aquaman en Mera en hun zoon en waarin Arthur Curry, Jr. een ander lot krijgt dan in de reguliere comics.
 

THE LEGEND OF AQUAMAN

 • Jaar: 1989
 • Schrijvers: Keith Giffen, Robert Loren Fleming
 • Artiesten: Curt Swan, Al Vey
 • Verzamelt: Aquaman Special #1, Aquaman (v3) #1-5

Een nieuwe hervertelling van Aquaman’s oorsprong, na de vorige poging uit 1986. Hier is Aquaman (geboortenaam: Orin) de zoon van koningin Atlanna en de Atlanteaanse tovenaar Atlan, waardoor Tom Curry deze keer zijn adoptievader werd. Het verhaal wordt gevolgd door een miniserie waarin Atlantis een invasie dreigt af te wenden en het huwelijk van Mera en Aquaman leidt onder de dood van hun zoon. Uiteindelijk werd dit helemaal uit de continuïteit geschreven door de volgende reboot, maar dit is zo ongeveer het enige dat er van gebundelde Aquaman-verhalen uit de jaren 80 valt te vinden.

 

AQUAMAN BY PETER DAVID – BOOK ONE

 • Jaar: 1993-1995
 • Schrijver: Peter David
 • Artiesten: Kirk Jarvinen, Marty Egeland, Casey Jones
 • Verzamelt: Aquaman – Time and Tide #1-4, Aquaman (v5) #0-8

Na nog een kortstondige Aquaman-reeks begin jaren 1990, wist schrijver Peter David eindelijk de koning van Atlantis te moderniseren na tal van mislukte reboots in het inmiddels vijfde volume van de Aquaman-soloserie. Na de geschiedenis van Atlantis uit de doeken te hebben gedaan in The Atlantis Chronicles (1990) en de oorsprong van Arthur/Orin opnieuw te hebben verteld in Time and Tide, startte David aan de langstlopende Aquaman-reeks tot hiertoe met een verwilderde Arthur Curry die al snel zijn hand kwijtspeelde en deze verving door een harpoen. De 90s look van Aquaman was een geslaagde poging om het personage cooler te maken (en inspireerde de outfit van Jason Momoa in de films), maar de verhalen van David waren ook gewoon steengoed. Aquaman als “Warrior King” op zijn best!

 • Verhaal gaat verder in AQUAMAN BY PETER DAVID BOOK 2 en BOOK 3.
 

THE WATERBEARER

 • Jaar: 2003
 • Schrijver: Rick Veitch
 • Artiesten: Alex Maleev, Norm Breyfogle
 • Verzamelt: Aquaman Secret Files #1, Aquaman (v6) #1-4

Na zijn terugkeer tot de wereld der levenden, verkrijgt Aquaman een nieuwe soloserie met een meer mystieke richting. Voorzien van een nieuwe, volledig uit water bestaande hand en verbannen van Atlantis en de oceanen, begint Aquaman aan een nieuw tijdperk in zijn leven. Een ietwat aparte take op het personage, maar origineel en belangrijk genoeg om in deze lijst opgenomen te worden.

 

SUB-DIEGO

 • Jaar: 2004
 • Schrijver: Will Pfeifer
 • Artiesten: Patrick Gleason, Christian Alamy
 • Verzamelt: Aquaman (v6) #15-22

De bejubelde “American Tidal”-verhaallijn waarin een aardbeving ervoor zorgt dat een groot deel van de stad San Diego in de oceaan wordt gestort. In dit nieuwe “Sub-Diego” worden Aquaman en de nieuwe Aquagirl de beschermers van dienst terwijl ze erachter proberen komen wie verantwoordelijk is voor deze gruweldaad. Tevens ook de aanloop naar Arthur Curry’s tijdelijke transformatie als de Dweller of the Depths en dood en opvolging door zijn zoon Arthur Joseph Curry als de nieuwe Aquaman. Waarschijnlijk het meest geprezen Aquaman-verhaal uit de nillies.

 • Verhaal gaat verder in AQUAMAN: TO SERVE AND PROTECT, KINGDOM LOST en SWORD OF ATLANTIS. Arthur Curry wordt uiteindelijk terug tot leven gewekt in het DC-event BLACKEST NIGHT.
 

BRIGHTEST DAY

 • Jaar: 2010-2011
 • Schrijvers: Geoff Johns, Peter J. Tomasi
 • Artiesten: Ivan Reis, Joe Prado, Patrick Gleason
 • Verzamelt: Brightest Day #0-7 (volume 1), #8-16 (volume 2), 17-24 (volume 3)

Na Aquaman’s wederopstanding als Black Lantern in de Blackest Night en Mera’s tijdelijke transformatie tot Red Lantern, proberen de koning en koningin van Atlantis hun oude leven weer op te pikken. Brightest Day volgt niet alleen Aquaman en Mera, maar hun verhaallijn doorheen de reeks kan gezien worden als een soort “Aquaman: Rebirth” – zoals schrijver Geoff Johns dit ook al deed voor Green Lantern en The Flash. Naast enkele revelaties over Mera en het debuut van de nieuwe Aqualad Jackson Hyde, wordt de Silver Age-oorsprong van Aquaman als kind van koningin Atlanna en Tom Curry opnieuw ingevoerd. Een belangrijk hoofdstuk in de aanloop naar de volgende Aquaman-soloreeks onder Geoff Johns.

 

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Aquaman is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het DC-universum werd namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in september 2011. Alle voorgaande verhaallijnen doen er eigenlijk niet meer toe, want onder de New 52-noemer kregen zowat alle DC-reeksen een nieuwe nummer #1 en een fris begin. In 2016 gebeurde hetzelfde onder het DC Rebirth-initiatief. Voor Aquaman is dit:

AQUAMAN BY GEOFF JOHNS OMNIBUS (NEW 52)

 • Jaar: 2011-2014
 • Schrijver: Geoff Johns
 • Artiesten: Ivan Reis, Joe Prado, Paul Pelletier
 • Verzamelt: Aquaman (v7) #0-19, 21-25, 23.1, 23.2, Justice League #15-17

Na zijn wedergeboorte in Brightest Day, startte DC’s sterschrijver Geoff Johns aan een epische run op Aquaman die komaf maakte met alle vooroordelen die niet-comicbooklezers hadden over het personage. Deze verhaallijnen introduceren de gruwelijke wezens van The Trench alsook The Others, een groep strijders waarmee een jonge Arthur rondtrok die elk een oud Atlanteaans artefact in hun bezit hebben. Aquaman en Mera keren hierin ook terug naar full-time superhelden te zijn, opererend vanuit Amnesty Bay. Pronkstuk van deze run is de Throne of Atlantis-verhaallijn, een cross-over met de Justice League waarin Aquaman in conflict treedt met zijn halfbroer Orm/Ocean Master. De verhaallijn was de hoofdinspiratie voor zowel de Justice League: Throne of Atlantis-animatiefilm en de live-action Aquaman-solofilm met Jason Momoa. Kortom, het ideale instappunt voor de moderne Aquaman-verhalen.

 • Ook apart verzameld als AQUAMAN VOL.1: THE TRENCH, VOL.2: THE OTHERS, VOL.3: THRONE OF ATLANTIS/WAR FOR THE THRONE en VOL.4: DEATH OF A KING. Verhaal gaat verder in AQUAMAN VOL.5: SEA OF STORMS en VOL.6: MAELSTROM. Een aparte serie AQUAMAN AND THE OTHERS (VOL.1: LEGACY OF GOLD en VOL.2: ALIGNMENT EARTH)  is een spin-off van de tweede verhaallijn uit deze omnibus.
 

AQUAMAN VOL. 7: EXILED (NEW 52/DC YOU)

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijver: Cullen Bunn
 • Artiest: Trevor McCarthy
 • Verzamelt: Aquaman (v7) #41-48

Wanneer Aquaman tijdelijk wordt verbannen van Atlantis, trekt hij voorzien van nieuwe wapens op een actievolle zoektocht doorheen de oceanen. Ondertussen trekt Atlantis ten strijde tegen de bovenwereld. Eén van de meer actievolle hoofdstukken uit de Aquaman-saga.

 • Verhaal gaat verder in AQUAMAN VOL.8: OUT OF DARKNESS, het einde van dit volume van de reeks.
 

AQUAMAN VOL.1: THE DROWNING (DC REBIRTH)

 • Jaar: 2016
 • Schrijver: Dan Abnett
 • Artiesten: Brad Walker, Andrew Hennessy, Scot Eaton
 • Verzamelt: Aquaman – Rebirth #1, Aquaman (v8) #1-7

DC Rebirth betekent voor Aquaman, nu opnieuw de koning van Atlantis, een moeilijke periode waarin hij een nieuw vredespact tussen Atlantis en de bovenwereld moet zien te verwezenlijken, alsook de bloederige terugkeer van aartsvijand Black Manta. Everything old is new again in dit ideale instappunt tot de run van schrijver Dan Abnett.

 • Verhaal gaat verder in AQUAMAN VOL.2: BLACK MANTA RISING, VOL.3: CROWN OF ATLANTIS, VOL.4: UNDERWORLD, VOL.5: THE CROWN COMES DOWN, VOL.6: KINGSLAYER en AQUAMAN/SUICIDE SQUAD: SINK ATLANTIS. Hierna gaat Aquaman een volgende cross-over aan met de Justice League in AQUAMAN/JUSTICE LEAGUE: DROWNED EARTH.
 

AQUAMAN VOL.7: UNSPOKEN WATER

 • Jaar: 2018-2019
 • Schrijver: Kelly Sue DeConnick
 • Artiest: Robson Rocha
 • Verzamelt: Aquaman (v8) #43-48

Na de gebeurtenissen van The Drowned Earth, zien we Aquaman – zonder zijn geheugen – aangespoeld worden op een mysterieus eiland waar niet alles is wat het lijkt. Een aparte start voor de run van Kelly Sue DeConnick, maar een ideaal instappunt waar vooralsnog geen enkele voorkennis voor vereist is.

 

Open de box om de complete leesvolgorde van Aquaman-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Aquaman HC/TPB Reading Order

MORE FUN COMICS/ADVENTURE COMICS/AQUAMAN VOLUME 1 (1941-1977)

De avonturen van de Golden Age Aquaman – hier nog een mens die onder het water kon leven – uit More Fun Comics en Adventure Comics (1941-1959) werden nog niet gebundeld. Slechts enkele verhalen werden opgenomen in de bundeling AQUAMAN: A CELEBRATION OF 75 YEARS.

De Aquaman uit de Golden Age werd verplaatst naar Earth-Two in het DC-multiversum, terwijl de avonturen van de Silver Age Aquaman plaatsvonden op Earth-One. Deze maakte zijn debuut in Adventure Comics #260 (1959) en pas hier verkreeg hij de klassieke oorsprong waarin hij een half-Atlanteaanse kroonprins werd. Zijn wereld werd uitgebreid met o.a. zijn vrouw Mera en sidekicks Aqualad (Garth), Vulko en Topo The Octopus. De eerste Aquaman-soloserie ging van start in 1962 en liep 63 delen tot 1977. Het begin van Aquaman’s Silver Age-avonturen werd gebundeld in de hardcover THE AQUAMAN ARCHIVES VOL. 1 (in kleur) en de zwart-witte SHOWCASE PRESENTS: AQUAMAN VOL.1-3. Enkele belangrijke verhalen eind jaren 60-jaren 70 werden gebundeld in:

 • THE SEARCH FOR MERA
 • DEATH OF A PRINCE

In deze periode verscheen Aquaman ook in de Justice League of America-reeksen, stond hij aan de wieg van de Justice League Detroit-incarnatie uit 1984 en speelde hij een grote rol in verschillende DC-events, vooraleer Crisis on Infinite Earths (1986) een einde maakte aan deze versie van het DC-universum.

AQUAMAN VOLUME 2-4 (1986-1992)

Een vierdelige Aquaman-miniserie uit 1986 breidde Aquaman’s oorsprong uit en gaf hem een nieuw, blauw kostuum. Een nieuwere oorsprong, waarin Arthur de nieuwe naam Orin meekreeg en de zoon was van koningin Atlanna en de Atlantische tovenaar Atlan (met Tom Curry als adoptievader), werd gemaakt in de Aquaman Special uit 1989, hierna volgde een vijfdelige Aquaman-miniserie waarin Aquaman’s vrouw Mera werd opgenomen na de dood van hun zoon, beide gebundeld in:

 • THE LEGEND OF AQUAMAN

Een nieuwe Aquaman-soloreeks gaat van start in 1991 en liep slechts 13 delen tot 1992. Hierin werd Aquaman de beschermer van Poseidonis en de vertegenwoordiger van Atlantis tot de VN.

AQUAMAN VOLUME 5 (1993-2001)

In 1990 start de miniserie THE ATLANTIS CHRONICLES, waarin de nieuwe geschiedenis van Atlantis uit de doeken wordt gedaan. De vierdelige miniserie AQUAMAN: TIME AND TIDE (1993-1994) hervertelt het oorsprongsverhaal van Arthur/Orin, alvorens het vijfde volume van de Aquaman-soloreeks start in 1994. Deze reeks liep 75 delen tot 2001 en is daarmee de langstlopende Aquaman-serie tot hiertoe. Het begin van de reeks werd alvast gebundeld in:

 • AQUAMAN BY PETER DAVID BOOK ONE
 • AQUAMAN BY PETER DAVID BOOK TWO
 • AQUAMAN BY PETER DAVID BOOK THREE

In deze periode vervoegde Aquaman opnieuw de Justice League en werd hij een kernlid in de JLA-serie (1997-2006). Ook speelde hij een grote rol in tal van DC-events, waaronder Invasion! (1988), Armageddon 2001 (1991), Zero Hour: A Crisis in Time (1994) en The Final Night (1996).

AQUAMAN VOLUME 6 (2003-2007)

Na zijn schijnbare dood in SUPERMAN: OUR WORLDS AT WAR (2001), duiken Aquaman en Atlantis terug op in de JLA-reeks tijdens de Obsidian Age-verhaallijn.

 • JLA: THE OBSIDIAN AGE BOOK 1
 • JLA: THE OBSIDIAN AGE BOOK 2

Een nieuwe Aquaman-reeks in 2003 is een rechtstreeks vervolg op The Obsidian Age, waarin Aquaman tijdelijk uit Atlantis en de oceanen verbannen werd. De serie werd nog niet helemaal gebundeld en liep 57 delen tot 2007.

 • THE WATERBEARER

De reeks focuste zich daarna meer op Aquaman als beschermer van Sub Diego, nadat een deel van de stad San Diego in de oceaan zonk. Arthur zou uiteindelijk transformeren tot het wezen de Dweller of the Depths en sterven, waarna zijn zoon Arthur Joseph Curry tijdelijke de nieuwe Aquaman werd. De reeks kreeg hierna de tijdelijke ondertitel Sword of Atlantis mee.

 • SUB-DIEGO
 • TO SERVE AND PROTECT
 • KINGDOM LOST
 • SWORD OF ATLANTIS

Atlantis werd voor het grootste deel vernietigd door The Spectre in de aanloop naar Infinite Crisis (2005), Arthur verscheen als Dweller of the Depths in 52 (2006). Een Aquaman verscheen ook even in Final Crisis (2009), maar Arthur Curry kwam pas terug tot leven als Black Lantern in BLACKEST NIGHT (2010). In het vervolg hierop, proberen Aquaman en Mera hun leven terug op te pikken:

 • BRIGHTEST DAY VOL.1
 • BRIGHTEST DAY VOL.2
 • BRIGHTEST DAY VOL.3

Het FLASHPOINT-event uit 2011 toont even een nieuwe wereld waarin een oorlog tussen Aquaman en Wonder Woman de hele wereld dreigde te vernietigen. De oorsprong van deze alternatieve Aquaman wordt uit de doeken gedaan in de Flashpoint: Emperor Aquaman-minireeks, gebundeld in FLASHPOINT: THE WORLD OF FLASHPOINT FEATURING WONDER WOMAN.

AQUAMAN VOLUME 7 – NEW 52 (2011-2016)

Een nieuwe versie van het DC-universum ontstaat na Flashpoint, voor Aquaman verandert er echter weinig. Zijn Silver Age-oorsprong (Arthur als zoon van Atlanna en Tom Curry) is terug en hij werd ook opnieuw herenigd met Mera. De New 52 Aquaman-reeks liep van 2011 tot 2016, telde 52 delen en werd volledig gebundeld.

 • AQUAMAN VOL.1: THE TRENCH
 • AQUAMAN VOL.2: THE OTHERS
 • AQUAMAN VOL.3: THRONE OF ATLANTIS/WAR FOR THE THRONE
 • AQUAMAN VOL.4: DEAD OF A KING

Een spin-off van de tweede verhaallijn rond Aquaman en The Others, loopt 12 delen van 2014 tot 2015 en werd gebundeld in AQUAMAN AND THE OTHERS VOL.1: LEGACY OF GOLD en VOL.2: ALIGNMENT EARTH.

 • AQUAMAN VOL.5: SEA OF STORMS
 • AQUAMAN VOL.6: MAELSTROM
 • AQUAMAN VOL.7: EXILED
 • AQUAMAN VOL.8: OUT OF DARKNESS

In deze periode werd Aquaman opnieuw één van de oprichters van de Justice League en speelt hij een grote rol in de New 52 Justice League-serie, alsook de events Throne of Atlantis (2013)Trinity War (2013), Forever Evil (2013), Futures End (2014) en Darkseid War (2016). Tijdens het event Convergence (2015) krijgt Aquaman ook een tweedelige miniserie (Convergence: Aquaman) gebundeld in CONVERGENCE: ZERO HOUR BOOK TWO.

AQUAMAN VOLUME 8 – DC REBIRTH (2016-nu)

In het DC Rebirth-tijdperk krijgt de Aquaman-serie in 2016 een nieuwe nummer #1, maar de reeks is wel een rechtstreeks vervolg op de vorige. Aquaman blijft eveneens een lid van de Justice League en doet mee in events als Justice League Vs Suicide Squad (2016), Dark Nights: Metal (2017) en Heroes in Crisis (2018).

 • AQUAMAN VOL.1: THE DROWNING
 • AQUAMAN VOL.2: BLACK MANTA RISING
 • AQUAMAN VOL.3: CROWN OF ATLANTIS
 • AQUAMAN VOL.4: UNDERWORLD
 • AQUAMAN VOL.5: THE CROWN COMES DOWN
 • AQUAMAN VOL.6: KINGSLAYER
 • AQUAMAN/SUICIDE SQUAD: SINK ATLANTIS

In de crossover Drowned Earth (2018) krijgen Aquaman en de Justice League te maken met de Ocean Lords, oude zeegoden die nog een eitje te pellen hebben met Aquaman en Wonder Woman. Hierna gaat de Aquaman-soloreeks een nieuwe richting uit…

 • AQUAMAN/JUSTICE LEAGUE: DROWNED EARTH
 • AQUAMAN VOL.8: UNSPOKEN WATER

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.