Random Article


Wat Stan Lee voor de Brainfreeze-crew betekende

 

Posted 13/11/2018 by

Stan Lee is overleden. We zijn er nog steeds niet goed van, maar wat doen we dan? We kruipen in onze pen en schrijven het van ons af. Wij beantwoorden stuk voor stuk die ene vraag: wat Stan “The Man” Lee voor ons betekende.

 

KILLIAN

Voor mij is hij lange tijd een mythisch figuur geweest. Die ene creatieveling die achter zijn bureau zat, bijna alles opgaf en dan met dat ene idee de wereld van miljoenen mensen zou veranderen. Wanneer ik ouder werd, had ik steeds meer door dat het wat genuanceerder was dan dat. Dat Jack Kirby misschien wel de creatieveling was, terwijl Lee uitgroeide tot de ultieme spokesperson van comics.

Dat neemt niet weg dat Stan Lee onnoemelijk veel heeft betekend voor het populariseren van het medium en dus ook zo heel wat heeft betekend voor mijn kindertijd. Spider-Man & Daredevil, slechts twee van Lees creaties, zijn twee van mijn favoriete helden en onrechtstreeks is hij de reden dat ik fan ben van het medium en al een vijftal jaar voor Brainfreeze schrijf. Je zou kunnen zeggen dat dat is wat Stan Lee voor mij betekende…

 

GINO

In een televisie-interview gaf Stan Lee ooit als antwoord dat The Thing zijn favoriete personage was. Zoveel hadden we gemeen. Enkele maanden later las ik in een tijdschrift dat Lee Iron Man boven alle anderen koos. Aan een andere bron vertrouwde hij toe dat de Silver Surfer zijn absolute nummer één was. Ik stelde me voor hoe hij dat zei: dezelfde glimlach, licht naar de luisterende fan gebogen, schijnbaar even oprecht.

Weinig auteurs zo vaak besproken als hij, nog minder auteurs zo veel gelezen. Zijn uitspraken en de berichten rond zijn persoon haalden de laatste jaren de bovenhand, maar Stan Lee blijft voor mij vooral Fantastic Four, Dr. Strange, Ant-Man en Spider-Man.

Hoewel zijn filmcameo’s van wisselende kwaliteit waren, deden ze iets moois: Stan Lee kwam naast zijn personages in beeld. De Willie Lumpkin van een eigen universum, een man van ideeën, een huis vol.

 

JOFFREY

Een ongelezen Doctor Strange-omnibus, dat is het enige wat ik in mijn comiccollectie heb van Stan Lee. Maar toch besef ik maar al te goed wat deze man gedaan heeft voor de comicwereld. De grondlegger van het Marvel-universum is in mijn ogen: Hugh Hefner, Larry King, “Guy in the pick-up truck” én de FedEx chauffeur die een pakketje kwam leveren voor Tony Stank!

De talloze cameo’s die Lee maakte in de Marvelfilms waren misschien simpel, maar geniaal. Het was voor mij vooral het bewijs hoe hij zelf bij de projecten betrokken was. Op die manier maakte ik voor het eerst kennis met Stan Lee! Sindsdien keek ik uit naar elke cameo in de Marvelfilms en volgde ik hem op professioneel vlak. De Comic Wereld is zijn grootste superheld verloren! En zoals hij zelf zei  “Maybe one man can make a difference.”

 

KEVIN

Een ware legende is niet meer. Mr. Stan Lee was een man die ons liet wegdromen naar andere universa die we nooit zelf bedacht zouden kunnen hebben. Stan Lee loopt niet langer op deze Aarde rond, maar hij blijft in onze harten bestaan. Hij is de Originele Superheld die voor altijd zal voortleven. Rust in vrede, Mr. Stan Lee.

Stan “The Man” Lee, circa jaren 70

 

GUNTHER

Wat betekende Stan Lee voor mij? Goh, kijk, ik kan niet zeggen dat ik super fan ben van zijn werk en al zijn verhalen gelezen heb, verre van zelfs. Ik heb hem ook nooit ontmoet, zoals zovelen onder ons. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen impact heeft gehad op mijn leven.

Zonder hem was de hele superheldencultuur op zijn minst heel anders. De comicsindustrie en alle afgeleiden daarvan, zouden totaal anders zijn. Misschien zelfs helemaal niet meer bestaan. En dat betekent dus dat mijn jeugd, mijn boekenrek, mijn kledingkast, mijn bureau, zelfs mijn job, … alles zou totaal anders zijn geweest. Dus misschien was het niet zo zeer hij als persoon die veel betekende voor mij, maar zijn creativiteit, zijn helden, zijn nalatenschap, zijn universum: dat betekent zo enorm veel. En daarvoor, bedankt, Stan. Excelsior!

 

ARNO

De comicbookwereld, zeg maar de hele entertainmentindustrie is één van haar meest charismatische figuren verloren. Hoe kritisch ik ook mag zijn over zijn schrijfkunsten en hoezeer ik Jack “King” Kirby ook voortrek als de belangrijkere figuur in de creatie van de belangrijkste Marvel-personages, Stan Lee was een legende en zal er altijd een blijven. Hij gaf personages als Spidey, de Avengers, de FF en de X-Men voor het eerst een stem en veranderde het superheldengenre voorgoed. Zijn Stan’s Soapbox-columns brachten hem dichterbij de fans. Zijn cameo’s en gastoptredens in films en tv-series (daarom niet alleen die van Marvel) toverden altijd een glimlach op mijn gezicht. Op Comic-Cons en publieke verschijningen was hij een graag geziene gast en een echt showbeest.

Niemand kon Marvel Comics verkopen zoals hij dat deed. Hoe je het ook draait of keert, Stan Lee heeft het maken van comics in de mainstream als een legit business gebracht en zag al zeer snel het multimediapotentieel van zijn co-creaties. Wij zouden hier bij Brainfreeze allemaal niet doen wat we doen zonder hem en hij zal gemist worden. Excelsior, Mr. Lee!

 

NOUT

Je hebt 1 moeder en 1 vader, die je opvoeden. Zij vormen je wereldbeeld, geven je normen en waarden mee. Maar elke keer je in contact komt met levensvisies en lessen over hoe een beter mens te zijn, gaat dat ook een deel uitmaken van je morele kompas, je kijk op je omgeving. En op die manier was Stan Lee en de lessen die hij (op zo’n entertainende manier) meegaf ook een beetje mijn 3e of 4e of 10e ‘vader’. Elke zichzelf respecterende nerd kent de lessen en kan er maar beter naar leven. Hij was vast verre van perfect, maar ontegenzeggelijk de beste.

 

TONY

In de laatste aflevering van Spider-Man The Animated Series, komt Peter Parker -na vele interdimensionale omzwervingen- oog in oog te staan met zijn bedenker, Stan Lee. Als kind was dit de eerste kennismaking met de man achter mijn geliefde Saturday morning cartoon heroes. 

Jaren later, kwam ik met die kennis terecht bij de originele comics van Lee, Ditko, Kirby, et al. Zo ontdekte ik langzamerhand de wijsheid van Stan’s scenario’s: het zijn niet alleen de onmetelijke krachten en fantastische avonturen die de helden zo duurzaam maken, maar de menselijke pathos die schuilt in de klassieke Marvel-verhalen: De onuitwisbare fouten van Peter Parker, het tragische lot van de Silver Surfer, De hybris van Doctor Doom… Het zijn maar enkele voorbeelden van de briljante en tijdloze vondsten van Lee & co.

Stan Lee legde de gebrekkige aard van het menselijk wezen aan de basis van de grootse Marvel-mythes, en met zijn genie wist hij ons daarmee ook essentiële levenswijsheden aan te leren. De blijvende les van Stan Lee is het besef dat we samen uit onze gebreken kunnen leren en uiteindelijk nog altijd de juiste keuzes kunnen maken. De nalatenschap van Stan Lee is, naar mijn mening, niet zozeer het massieve media-imperium dat Marvel ondertussen is geworden, maar eerder de universele, empathische waarden waarmee hij de grondslag legde voor het Marvel-universum.

“With great power, must also come great responsibility.” Dat blijven woorden om voor altijd naar te leven.

 

STEVEN MALKAVIAN CLAES

Zonder Stan Lee, geen Brainfreeze, geen Brainfreeze Coffee & Comics, geen kleine Steven die verslingerd is geraakt aan Comics. Het heeft jaren geduurd voor ik door had dat Stan Lee de bezieler was van alles wat ik verslond. In mijn jeugd was ik een Marvel-Fanboy. Spider-Man, Avengers, X-Men, Fantastic Four dankzij Junior Press verslond ik ze allemaal. Zo ben ik in het Comic medium gerold. Zonder de creatie van deze iconische personages had de comicwereld er volledig anders uit gezien, misschien zelfs niet meer bestaan zoals we het nu kennen.

Stan Lee ontdekken gebeurt in verschillende fases. Je leert hem kennen als The Man achter Spider-Man, Hulk, Thor en bijna het gehele Marvel-universum. Je vraagt je af hoe zoveel genialiteit uit één hersenpan is kunnen komen. De tweede fase is dat je Stan Lee de “ondernemer” leert kennen en ontdekt hoe hij in zijn topdagen hard was voor zijn Collega’s en hij niet altijd correct was naar hen toe. De derde fase is de “promotor”, hoe hij met zijn hart en ziel de comicindustrie gepromoot heeft tot aan zijn dood. We hebben niet enkel de peetvader van de comicindustrie verloren, maar ook zijn grootste fan!

 

PETER

Stan Lee, de belichaming van alles wat ook maar naar superhelden ruikt is niet meer, maar zal in mijn hoofd voor eeuwig en altijd standbeeldgewijs, met de borst vooruit en de armen trots in de zij, gekruist of met devil horns naar voren wijzend opduiken, als ik naar mijn collectie kijk, of samen met de kinders een Marvel-DVD opleg om te genieten van zijn hersenspinsels. Het wordt vanaf nu extra lachen als ik mijn jongens in koor “STAN LEEEEE!!!” zal horen roepen als zijn obligate cameo in beeld komt. Ik heb er zowaar een traantje van weggepinkt, gisteravond… en nu opnieuw… vanzelfsprekend. Het ga je goed, Man!

 

Excelsior & bedankt voor alles!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.