Random Article


Review: Daredevil – Born Again

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Verzamelt: Daredevil #227-#233
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een klassieker die moeiteloos stand houdt.

Op zijn slechtst


Het is maar zes nummers lang.


Daredevil was jarenlang de doorn in het oog van de Kingpin. Wraak is zoet, Matt wordt zot. Lees hier onze recensie van “Born Again”!

Posted 11/10/2018 by

 
Full Article
 
 

Look, this is worth something.

Een van de meest herkenbare namen in comics, vooral omdat hij ook erbuiten een zekere status heeft verworven, is Frank Miller. Ooit startte hij als jonge, onervaren tekenaar voor Daredevil toen die titel op het punt stond in de koelkast te verdwijnen. Ongetwijfeld zorgde die algemene onverschilligheid ervoor dat Miller ook de schrijverstaken mocht overnemen en zo de titel helemaal naar zijn hand kon zetten.

Op een korte tijd veranderde Daredevil van een onopvallende, ondermaatse titel in een van de meest gelauwerde, gesmaakte en veelzijdige heldenverhalen in de Amerikaanse comicswereld. De thema’s, personages, situaties en sfeer die Miller hier introduceerde worden nu, een kleine veertig jaar later, nog steeds gretig gebruikt en toegepast door alle schrijvers en tekenaars die sindsdien aan Daredevil hebben gewerkt.

 

Als schrijver/tekenaar (met Klaus Janson) bouwde Miller drie jaar lang een compleet nieuwe beeldtaal voor Amerikaanse comics. Hij legde het grondwerk voor wat hij zou doen in Dark Knight Returns en waar comics in het algemeen nog steeds niet van bekomen zijn (samen met wat Moore en Gibbons in Watchmen rond hetzelfde moment flikten). Logisch dan, dat Marvel Miller graag terugwon.

Daredevil: Born Again is een meesterwerk door twee creatieve pletwalsen op het toppunt van hun kunnen. De plot is eenvoudig (en ongetwijfeld gekend): de grote aartsvijand van Daredevil, Kingpin Wilson Fisk, neemt een klein stukje informatie in ontvangst waarmee hij eindelijk Daredevil tot op het bot kan kapotmaken zonder echt in zijn buurt te moeten komen. Hij komt te weten dat Daredevil Matt Murdock is en vernielt vervolgens systematisch niet Daredevils leven, maar dat van Matt: zijn reputatie, zijn vrienden, zijn klanten, zijn geld.

Want zonder Matt is er ook geen Daredevil meer. Dat domino-effect vreet vervolgens duchtig aan de mentale gezondheid van Matt en klaar is kees. Maar hij is, laten we zeggen crazy like a fox, dus wie weet kan hij toch zorgen voor zijn eigen ‘wedergeboorte’?

Veel meer dan enkel maar Matt vs Wilson speelt ook de uitgebreide supporting cast mee: Karen Page heeft een pivotale rol, Foggy en Ben Urich worden meegesleept door Matts onhoudbare toestand en net dat geeft het hele verhaal veel meer diepgang en geloofwaardigheid.

Het script is van de bovenste plank, in de stijl die Miller nog verder perfectioneert (en misschien zelfs persifleert) in Sin City, met een heerlijke flair voor auctoriële of interne monologen voor de hoofdpersonages, elk met een heel herkenbare stem. Hij weet ook precies wanneer iedereen zijn mond moet houden, omdat de tekeningen toch al het werk doen. Dat levert enkele ongemeen sterke scènes op. De plot verloopt heel strak, met de nodige twists, maar zonder ooit af te wijken van de onvermijdelijke bestemming voor de hele cast.

De tekeningen van David Mazzucchelli zorgen voor het perfecte complement. Hij verleent een heel grimmige realiteit aan het geheel, een creatief realisme dat het verhaal (ondanks elementen als Daredevil als superheld en zelfs een kleine bijrol voor Captain America) heel geloofwaardig laat overkomen.

 

Ook al is dit verhaal ondertussen meer dan dertig jaar oud, zijn er amper elementen die het ook dateren. Integendeel. Het leest nu ook deels als een historisch document rond New York en de VS van toen. Daredevil: Born Again is een prachtverhaal van manipulatie, verraad en persoonlijke redding.

Daredevil: Born Again bij Archonia

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.