Random Article


Avengers: Infinity War Special — De Marvel Comics als bronmateriaal

 

Posted 04/05/2018 by

Opgelet, spoilers voor Avengers: Infinity War!

Als de grootste comicbookfilm tot nog toe put Avengers: Infinity War van regisseurs Joe & Anthony Russo bij Marvel Studios heel wat inspiratie uit de Marvel-comics. Van de grote verhaallijnen tot enkele obscure vermeldingen: wij zetten de belangrijkste dingen even op een rijtje zodat ook jij nu weet waar die Marvel-referentie vandaan kwam!

 

THANOS QUEST (1990)

In Thanos Quest (1990) van Jim Starlin en Ron Lim gaat de Mad Titan Thanos op zoek naar de zes Infinity Stones na een innig gesprek met zijn geliefde Death. Het is hier dat hij onder meer The Collector (Benicio del Toro) opzoekt om de Reality Stone te bemachtigen – net zoals in Infinity War. De idee dat Thanos de verschillende edelstenen verzamelt, komt dus uit deze tweedelige Marvel-verhaallijn, net zoals zijn plan om de helft van het universum uit te roeien vanwege ecologische redenen in de Silver Surfer-tie-in, #34 (1990).

Alles over de Stones en de Gauntlet kan je hier nalezen!

Thanos Quest bij Archonia.com

 

THE INFINITY GAUNTLET (1991)

 

Waar Thanos Quest de zoektocht naar de Infinity Stones toont, vertellen Jim Starlin en artiesten George Perez en Ron Lim in The Infinity Gauntlet het zesdelige conflict tussen Thanos – mét de zes Stones en zijn Infinity Gauntlet – en Earth’s Mightiest Heroes. Het is een ongelijke strijd, net zoals in Infinity War, waarbij hier Tony Stark en Captain America het loodje legden.

Hoe verslaan de Marvel-helden de omnipotente Mad Titan dan? Door zijn bovennatuurlijke kracht wordt Thanos een soort astrale versie van zichzelf die zijn volledige macht omvat. Daardoor blijft zijn lichaam tijdelijk onbewaakt en slaat zijn (klein)kind Nebula toe. Ook in Avengers: Infinity War is zij een van de weinige overlevenden en is een relatief gelijkaardige uitkomst mogelijk. Ze neemt zijn Gauntlet af, wordt zelf almachtig en draait de klok 24 uur terug, vooraleer Thanos iedereen uitmoordde.

Nebula blijft natuurlijk een schurk en misbruikt niet veel later de Gauntlet, waardoor de Avengers, Adam Warlock – een cruciaal figuur in de kosmische comics, net zoals Celestials en het wezen Eternity – én Thanos haar moeten stoppen. Uiteindelijk overleeft de Mad Titan The Infinity Gauntlet en trekt hij zich terug om een rustig leven op te pikken als boer. Net zoals aan het einde van Avengers: Infinity War. Warlock zou uiteindelijk de Gauntlet even dragen en de Stones daarna opsplitsen en verdelen onder verschillende bewakers waaronder Thanos, Nebula en (jawel) Drax the Destroyer. Samen vormden zij de Infinity Watch.

De comic werd een groot succes en cementeerde de kosmische carrière van Jim Starlin bij Marvel en realiseerde de rechtstreekse sequels The Infinity War (1992) en The Infinity Crusade (1993). Ondanks de naam van die eerste zijn er weinig rechtstreekse parallellen met de gelijknamige Marvel Studios-blockbuster.

WIST-JE-DATJE: het begin van Avengers: Infinity War werd overgenomen uit het begin van deze verhaallijn, waarbij de Silver Surfer (en dus niet de Hulk zoals in de film) verslagen wordt en niet veel later neerstort bij Doctor Strange in New York City. Naast Adam Warlock is de Surfer natuurlijk een van de prominente afwezigen in Infinity War.

WIST-JE-DATJE: Die vreemde transformatie voor Drax the Destroyer en Mantis in Avengers: Infinity War door toedoen van de Reality Stone? Die gebeurt in The Infinity Gauntlet bij Nebula en Eros!

WIST-JE-DATJE: Ook hier duikt de bekende vingerknip van Thanos op waarmee hij de helft van het universum afslacht.

The Infinity Gauntlet bij Archonia.com

 

INFINITY (2013)

Die andere grote inspiratiebron was zonder twijfel de zesdelige Infinity-minireeks van genie Jonathan Hickman en allerlei artiesten zoals Mike Deodato Jr. en Jim Cheung. Deze comic was de logische climax van Hickmans eerdere baanbrekende Avengers- en New Avengers-verhalen waarin Earth’s Mightiest Heroes tot bijna ongeziene kosmische hoogte werden gekatapulteerd.

De Avengers hebben de Aarde verlaten om een nieuwe intergalactische dreiging te stoppen: de Builders – scheppers en vernielers van het leven op talloze planeten, waaronder mogelijke de onze. Het team met onder meer Captain America, Iron Man en Thor, ondanks de back-up van zowat het hele Marvel-universum, zitten aan de uithoek van het universum vast in een ongelijke strijd. Laat dat nu het moment zijn waarop de Mad Titan Thanos heeft gewacht. Samen met zijn Black Order – Corvus Glaive, Proxima Midnight, Ebony Maw en Black Dwarf – poogt hij onze planeet te veroveren. Een grote rol is bovendien weggelegd voor de Inhumans en Black Bolt als verdedigers van onze planeet.

Waar The Infinity Gauntlet overduidelijk de toevoeging van de Infinity Stones inspireerde voor Avengers: Infinity War, is hier het basisplot voor de blockbuster duidelijk ontleend aan Infinity. We herkennen onder meer de verschijning van de Black Order en de komst van Thanos naar de Aarde, maar ook enkele kleinere momentjes die comicbookfans in Infinity War zeker wisten te appreciëren:

WIST-JE-DATJE: Zoals in de trailers al meegegeven, komt ook in Infinity Doctor Strange in conflict met Ebony Maw – op missie van Thanos om de locatie van de Infinity Stones te achterhalen. Jammer genoeg voor de Sorcerer Supreme was hij één van de weinigen die die informatie had. Wat volgde, was wat mentaal gefolter.

WIST-JE-DATJE: Die finale poging van Thor om Thanos tegen te houden in Wakanda gebeurde misschien niet helemaal zoals in de comics, maar het gevecht – getekend door Jim Cheung – was wel duidelijk basis voor dat episch moment:

Infinity bij Archonia.com

 

ENKELE KLEINERE DINGEN…

Hier volgt een kleine opsomming van allerlei elementen of momenten die ook duidelijk aan de comics ontleend werden, maar niet per se een doorslaggevende rol hadden in Avengers: Infinity War.

Na het einde van Captain America: Civil War (2016) zien we een alternatief team vogelvrije Avengers opduiken. De groep onder leiding van Captain America met onder meer Black Widow en Falcon, is natuurlijk de filmversie van de SECRET AVENGERS van schrijver Ed Brubaker. In de Marvel-comics wordt het team georganiseerd als reactie op het Dark Reign-event waarin Spider-Man-schurk Norman Osborn het in Amerika voor het zeggen had, en de afschaffing van de Superhuman Registration Act (de Sokovia Accords uit de Civil War-film).

Eveneens uit de Civil War-periode in de comics is de IRON SPIDER-versie van Spidey’s pak, een vergiftigd geschenk van Peter Parkers toenmalige mentor Iron Man. Hier is het een leuke gimmick voor Tom Hollands webslingeraar en natuurlijk de actiefiguren.

Thor’s nieuwe hamer in Infinity War, de machtige STORMBREAKER, werd dan weer gebaseerd op twee wapens van de dondergod in de comic, namelijk “Stormbreaker” als wapen van Beta Ray Bill en de Ultimate-versie van Thor en zijn Mjölnir. Respectievelijk zorgden deze artefacten voor de naam en de esthetiek van het wapen. Een ander ‘wapen’ dat geïntroduceerd werd, is het BLEEDING EDGE-pak van Iron Man. Tijdens de “Heroic Age” in 2010 was het tijd voor een upgrade na het Extremis-tijdperk voor de gouden Avenger waardoor deze Mark 37 geheel en al op basis van nano- en repulsortechnologie draait.

Ook was er ditmaal – na de zaadjes in Avengers: Age of Ultron (2015) en Captain America: Civil War – eindelijk sprake van een echte relatie tussen VISION EN SCARLET WITCH. In de strips zijn ze al een item sinds de vroege jaren 70 en hun kus tijdens de Skree-Skrull-oorlog waarna een decennialange knipperlichtrelatie volgde. Hun spraakmakende – al dan niet fictieve – kinderen uit de comics doken echter nog niet op. Tijd voor House of M!

Een laatste figuur die we hier nog gaan vermelden, is MORGAN STARK – het voorlopig fictieve kind van Tony Stark en Pepper Potts in het Marvel-filmuniversum – dat eveneens in de Marvel-strips bestaat. Daar is hij de neef van Iron Man die Stark Industries wou overnemen (en dus niet de excentrieke oom van Pepper).

 

Onze recensie van Avengers: Infinity War vind je hier.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.