Random Article


Onze FACTS Haul! (Spring Edition 2018)

 

Posted 01/05/2018 by

Ondertussen is het alweer een maand geleden dat FACTS – de grootste Comic Con van de Benelux – doorging. Naar jaarlijkse gewoonte kon je het gros van de Brainfreezers weer terugvinden in de volgepakte Artist Alley. Wederom passeerde er een klein leger aan creatief talent in de Gentse Expo en vertoefden we graag in hun gezelschap. Naast een babbel, wat panels en een hele hoop handtekeningen gingen we ook op zoek naar tekeningen van onze favoriete artiesten:

Ons verslag van de conventie vind je hier!

 

KILLIAN

 • Wie? Mahmud Asrar!
 • Wat? Jean Grey!
 • Waarom? Na een wellicht te lang gesprek met deze Turkse Marvel-sensatie besloot ik mijn kans te wagen en een freebie af te snoepen. Met een vluchtig gevonden comic board in de hand toverde Asrar de ster uit zijn X-Men Red-reeks uit zijn pen!
 • Wie? Carlos Ezquerra!
 • Wat? Judge Dredd!
 • Waarom? Het heeft me bijna twee uur wachten aan een lege tafel gekost, maar ik heb een Judge Dredd van zijn co-creator! Yay!
 • Wie? Will Sliney!
 • Wat? Scarlet Spider/Ben Reilly
 • Waarom? Ondertussen is het zowat een verplichting geworden om zo vaak mogelijk een commission te bemachtigen van mijn favoriete superheld, Scarlet Spider. Wanneer de huidige tekenaar van zijn reeks dan ook naar FACTS komt, kon ik niet anders dan hem een mailtje te sturen en iets te regelen!

 • Wie? Matteo Lolli!
 • Wat? Deadpool!
 • Waarom? Oorspronkelijk stond hij niet op mijn lijstje, maar toen ik zijn head sketches zag en ontdekte dat hij en zijn vriendin de vriendelijkheid zelve waren, moest ik wel iets halen!
 • Wie? Apri Kusbiantoro!
 • Wat? Gwen Stacy!
 • Waarom? Voor zijn aankondiging voor FACTS had ik nog nooit van deze Indonese striptekenaar gehoord, maar wat ben ik blij dat ik een klein schilderijtje van hem te pakken heb! Wellicht het begin van een Spidey-portrettenreeks van de man!
 • Wie? Eddy Barrows!
 • Wat? Nightwing!
 • Waarom? Hoewel hij eerder die dag zei dat zijn commission-lijst volzat – en gezien de drukte aan zijn tafel geloof ik dat best -, maakte hij later in het weekend wel nog tijd om een gratis doodle neer te krabbelen. Uiteraard op een bundel van DC’s Nightwing uit de New 52-periode.

 • Wie? David Lafuente!
 • Wat? Venom, Spider-Man en black costume Spider-Man!
 • Waarom? Tja, als hij ze bijna gratis uitdeelt, haal ik er meteen een paar!
 

NOUT

 • Wie? Dan Brereton (potlook), Tone Rodriguez (inkt)
 • Wat? Adventure Time-cast!
 • Waarom? Ik ben al langer gefascineerd door Adventure Time en had, gezien de aanwezigheid van tekenaars met een animatie-stijl, een tekening van Finn en Jake in mijn achterhoofd. Toen kwam ik die prent in de portfolio van Tone Rodriguez tegen. Langer hoefde ik niet na te denken.
 • Wie? John Delaney (digitaal)
 • Wat? Een coverreproductie van The Infinity Gauntlet #1, maar dan met de Simpsons!
 • Waarom? Al sinds ze meer dan twintig jaar terug voor het eerst op VT4 uitgezonden werden (ik herinner me nog dat ze toen reclame maakten met een prentje van Bart en het opschrift: “ons klein, klein kleutertje”) heb ik een zwak voor The Simpsons. Tel daarbij op dat één van de eerste comics die ik las Infinity War was. De George Perez-covers van Infinity Gauntlet, volgestouwd met personages, lenen zich natuurlijk wel net iets beter tot parodie. Zo sloeg John Delaney keihard de Infinity-spijker op de kale, gele kop.
 • Wie? Carlos Ezquerra
 • Wat? Judge Dredd!
 • Waarom? Dredd, getekend door zijn co-creator. Probeer dat eens met Spider-Man, Wolverine, Batman of Daredevil.

 

 • Wie? Renee Rienties art
 • Wat? Spike Spiegle & Faye Valentine
 • Waarom? Een nieuwe vondst op Artist Alley, die bovendien erin slaagt mijn manga-itch te scratchen (sounds so dirty) was Renee Rienties. Weinig power-couples betekenen zoveel voor me als Spike en Faye. Renee is bovendien uiterst sympathiek en tolereerde mijn nerd-out over manga en anime alsof ze’t leuk vond.
 • Wie? Dave Johnson (print)
 • Wat? Agent Graves & Megan
 • Waarom? Brian Azzarello heeft een verjaardagskaart voor me geschreven. Kan jij hetzelfde zeggen?
 • Wie? David Lafuente!
 • Wat? Gert, Chase, Molly, Carolina, Niko & Old Lace!
 • Waarom? Als David Lafuente zijn prijzen zo laag zet dat je eigenlijk prenten steelt, dan kan je er even goed veel stelen. De originele Runaways line-up, done to perfection.
 

 

TONY

 • Wie? Ian Churchill
 • Wat? Mera
 • Waarom? Churchill is een artiest die al lang meedraait in de comicsscene. Zijn talent is te bewonderen doorheen vele A-list-titels zoals X-Men, Superman, The Flash etc. Éen van de meest opmerkelijke kenmerken van Churchill z’n tekenwerk, is dat z’n stijl blijft evolueren. Recent heeft hij twee fill-in issues gedaan voor de Rebirth Justice League-reeks (2016). In zowel Justice League #24 als #39 maakten zijn pencils een heel grote indruk op mij.

  Voorheen vond ik Churchill z’n tekenwerk zeker energiek en gedetailleerd, maar in deze recentere issues etaleert hij meer fijngevoelige kwaliteiten. De manier waarop hij z’n verteltechniek naar voor schuift is in deze comics veel meer volwassen. Desalniettemin behouden z’n figuren en achtergronden dezelfde detaillering als voorheen. Meer nog, het is indrukwekkend dat de afwerking van al deze elementen nog preciezer is uitgevoerd dan in zijn eerdere werk.

  Nummer 24 van Justice League was een fill-in issue, geschreven door Dan Abnett, waar Mera, de partner van Aquaman, centraal staat. Churchill z’n neerzetting van Mera in deze episode vond ik zeer impressionant. Zodra Churchill was aangekondigd als gast voor F.A.C.T.S. was m’n commission-keuze dus snel gemaakt. Het uiteindelijke resultaat van mijn verzoek loste al m’n verwachtingen in. Churchill tekent Mera als een iconische, krachtige heldin. Vooral de water-effecten, gegenereerd door haar haar hydrokinetische krachten, zijn in deze commission fantastisch weergegeven.

 • Wie? Rafa Sondaval!
 • Wat? Silver Surfer!
 • Waarom? Sandoval is een tekenaar wiens werk ik al een hele tijd apprecieer. In de minireeksen Ultimate Mystery, Ultimate Enemy, en Ultimate Doom, gepend door Brian Michael Bendis, viel mij z’n dynamisch tekenwerk op. In 2016 werd hij de semi-reguliere tekenaar van Hal Jordan & The Green lantern Corps, naast Ethan Van Sciver et al. Sandoval is misschien niet zo’n grote vis als Van Sciver, maar zijn pencils zijn wel van zo’n kwaliteit dat hij zich kan meten met de Green Lantern-veteraan. In deze Rebirth-reeks toont Sandoval ook duidelijk dat hij een talent heeft om cosmic- & sci-fi-getinte personages neer te zetten.Persoonlijk vind ik het fijn om bij commission-requests te vragen naar personages die de artiest in de onmiddellijke toekomst niet onder handen zal nemen. Aangezien Sandoval de komende maanden nog in de Green Lantern-wereld zal vertoeven, begon ik na te denken over cosmic characters bij andere uitgevers. De Silver Surfer is naar mijn mening, met stip, een van de allerbeste Marvel-personages. De link tussen Sandoval z’n kosmisch talent en deze Herald van Galactus was dus overduidelijk.

  Hoewel ik Rafa maar enkele dagen vóór de conventie had gecontacteerd met m’n verzoek, ben ik overdonderd door wat hij mij afleverde. De Power Cosmic straalt gewoon uit dit werk. Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit een van de beste commissions is die ik in de voorbije jaren heb verzameld.

 • Wie? David Lafuente!
 • Wat? Quantum & Woody!
 • Waarom? David Lafuente heb ik, net zoals Rafa Sandoval, voor het eerst opgemerkt in een samenwerking met Brian Michael Bendis. In 2009 werd Lafuente de vaste tekenaar van Ultimate Spider-Man. Hiermee gaf hij de titel een heel andere draai dan Mark Bagley en Stuart Immonen. Lafuente zijn stijl heeft duidelijk heel wat meer animatie-invloeden dan beide Spidey-voorgangers. De expressiviteit die hij in de personages wist te steken, gaf een nieuwe impuls aan de reeks. Hierna ben ik altijd Lafuente z’n werk blijven volgen, omdat z’n unieke stijl altijd een toevoeging is aan reeds bestaande personages. Wanneer hij in 2015 bij Valiant Comics begon te werken, hoopte ik dat hij vroeg of laat ook met mijn favoriete Valiant-duo Quantum & Woody aan de slag zou kunnen gaan. Helaas is dit tot hiertoe nog niet het geval geweest.
 • Aangezien David enorm enthousiast en benaderbaar is, twijfelde ik ook niet om hem twee headshot sketches te vragen van Quantum en Woody. David z’n conventiewerk is super en vooral zeer betaalbaar. Hij werkt misschien heel snel, maar hij weet als geen ander in een paar lijnen en met minieme inkleuring of shading de essentie van elk personage te vatten. Dat is ook zeer duidelijk het geval bij deze Q+W!
 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.