Random Article


Review: Action Comics #1000

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , ,
 
Tekenaar: , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Universum:
 
Personages:
 
Coverprijs: $7.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Een viering van 80 jaar Superman!

Op zijn slechtst


Niet elk verhaal kan even sterk zijn.


Action Comics bereikt nummer 1000 en Superman wordt 80 jaar. We vieren mee de verjaardag van ‘s werelds eerste en nog steeds grootste superheld mee met DC Comics en een waaier aan comicbooktalent… #TheTrunksAreBack #ActionComics1000

Posted 18/04/2018 by

 
Full Article
 
 

He’s wearing the red shorts again

80 jaar geleden verscheen Action Comics #1, het debuut van Superman en de start van het superheldengenre. Vandaag brengt DC Comics Action Comics #1000 uit, een 80 pagina’s tellende viering van ‘s werelds allereerste en grootste superheld. Het is niet veel comicbookreeksen gegeven, maar Action Comics claimt terecht de titel van de eerste Amerikaanse comic die dit magische getal bereikt (zustertitel Detective Comics startte misschien een paar jaartjes eerder, maar Action kende een korte periode waarin de comic wekelijks gepubliceerd werd en dus Detective voorbijstak).

Net zoals voorgaande anniversary issues, is Action Comics #1000 een verzameling kortere verhalen rond de man van staal geworden door een waaier aan comicbooktalenten. Zo brengen Geoff Johns, Superman: The Movie-regisseur Richard Donner en Olivier Coipel een rechtstreeks vervolg op Action Comics #1 over de bestuurder van de auto die Superman zo iconisch vernielde op zijn debuutcover. Patrick Gleason en Peter J. Tomasi zorgen ervoor dat alle periodes uit Superman’s rijke geschiedenis worden samengebracht, Tom King en Clay Mann kijken dan weer naar de verre toekomst waarin we zien dat – zelfs wanneer de Aarde niet meer bestaat – er nog steeds een Superman zal zijn. Scott Snyder en Rafael Albuquerque, alsook Paul Levitz en Neal Adams, focussen zich op de relatie tussen Superman en zijn grootste vijand Lex Luthor, terwijl Dan Jurgens en Norm Rapmund samen met de rest van Metropolis en het DC-universum Superman Day vieren. Doorheen dit alles wordt er eveneens aardig wat heisa gemaakt rond de terugkeer van Superman’s rode onderbroek…

Heel wat verhalen, van wisselende kwaliteit weliswaar, maar allemaal met het hart op de juiste plaats en enorm veel respect voor de man van staal. Met namen als Neal Adams, Curt Swan, Paul Dini en Dan Jurgens, weet je dat de geschiedenis van Superman alle eer wordt aangedaan. Maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Niemand minder dan Brian Michael Bendis, ex-sterschrijver van Marvel, begint hier samen met Jim Lee aan zijn eerste grote werk voor DC Comics.

Het verhaal van Bendis en Lee is een prequel op de Man of Steel-minireeks volgende maand, die op zijn beurt een prequel vormt tot zijn overname van Superman en Action Comics – net zoals John Byrne het deed midden jaren 1980. Toch is de start hiervan wat flauwtjes. Een nieuwe villain maakt zich bekend met een heuse onthulling over Superman’s verleden en de vernietiging van Krypton (weliswaar één die we al eerder gezien hebben, zoals bijvoorbeeld in Superman: Earth One). Maar het grijpt je niet bij de keel, en dat is spijtig.

Toch is Action Comics #1000 de moeite waard voor elke Superman-fan en eender welke comicbooklezer. In een tijdperk waarin elke nieuwe comic omschreven wordt als een “landmark issue”, is dit er wel degelijk één die de naam waardig is. Op naar de volgende 1000!

Alles over de geschiedenis van Superman lees je in deze special.

Action Comics #1000 bij Archonia.com

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.