Random Article


Review: Xerxes – The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander #1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een episch verhaal.

Op zijn slechtst


Het blijft een visueel medium en aantrekkelijk vinden we deze van Miller niet.


Ondanks de epische verhaalstof kunnen we niet zeggen dat Frank Millers meest recente ook “episch” geworden is. Lees hier onze recensie van het eerste deel van zijn 300-prequel: Xerxes – The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander!

Posted 05/04/2018 by

 
Full Article
 
 

No, we’re not Spartans.

Met comics zoals Sin City en The Dark Knight Returns zouden we soms bijna vergeten dat 300 ook één van de bekendere werken is van Frank Miller. De Hollywoodverfilming van Zack Snyder uit 2007 en de sequel Rise of an Empire uit 2014 zorgden ervoor dat er opnieuw interesse kwam vanuit een nieuw publiek voor de zesdelige 300-strip uit 1998, geschreven en getekend door Miller zelve. Na bijna tien jaar verscheen nu afgelopen woensdag eindelijk het eerste deel van zijn aangekondigde prequel, Xerxes – The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander.

Een vijftiental jaren voor de bekende slag bij Thermopylae waar de moedige “300” Spartanen het Perzische leger tegenhielden, verkeerde Griekenland al in oorlog. De verschillende stadstaten van het Griekse vasteland werden bedreigd door de Perzische armada van koning Darius I – de vader van Xerxes – die in Marathon landde.

Op de Spartanen moet men niet rekenen, maar gelukkig bieden de Atheners wel weerstand. Wat volgt, is een bloederige strijd die de jarenlange wraak van hun Oosterse buren op de Grieken zou ontketenen.

Geheel in lijn en de stijl van wereldbekende dichters zoals Homeros, Millers eigen narratief in 300 en de bijhorende vertalingen naar blockbusterformaat spat ook hier de epiek er weer van af. Korte zinnen met zware woorden, verhalen over helden en goden en natuurlijk de Atheense heros Themistokles als de nieuwe Leonidas: het hoort er allemaal bij. Soms voelt dit eerste deel – trouwens duidelijk een inleiding op het verhaal van Xerxes – aan als een beknopte en duidelijk geromantiseerde geschiedenisles. Het is maar dat je het weet.

Over het recente tekenwerk van Frank Miller werd natuurlijk al veel geschreven. Laten we gewoon zeggen dat we ook hier niet zo’n fan zijn van zijn prentjes. Soms zijn ze opvallend onnauwkeurig, dan weer zitten de verhoudingen verkeerd. Niet dat Miller nooit een “stylized” tekenaar was die al eens afstapte van de werkelijkheid, maar soms heeft het wat te veel weg van “die” Wonder Woman-cover. Dat misvormde en overdreven vrouwelijke gezicht van Miltiades bezorgt ons trouwens nog steeds nachtmerries. Ligt het misschien aan colorist Alex Sinclair, die al samenwerkte met Miller op Dark Knight III – Master Race? Misschien.

 
Een triomfantelijke of epische terugkeer werd dit eerste deel van Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander voor legende Frank Miller jammer genoeg (nog) niet. De vooruitgang of het tempo van het verhaal zit zeker en goed, maar op artistiek vlak zijn we nog niet overtuigd.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.