Random Article


Review: The Mighty Thor #705

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Een mooi - zowel geschreven als visueel - einde voor Jane Foster als Thor.

Op zijn slechtst


Het is natuurlijk niet het einde van Jane Foster als Thor. Best cliché.


Thor is dood. Lang leve Thor! Jane Foster liep sinds 2014 rond als Marvel’s dondergodin, maar de terminaal zieke heldin offerde zichzelf op in “The Mighty Thor” #705. Hier onze recensie!

Posted 25/03/2018 by

 
Full Article
 
 
We need gods we can believe in!

Sinds 2014 loopt Jane Foster rond in het Marvel-universe als Thor, de dondergodin bij uitstek. Met The Mighty Thor #705 maken Jason Aaron (Thor: God of Thunder) en artiest Russell Dauterman (Cyclops) een (voorlopig) definitief einde aan dat verhaal. Haar tijd en strijd zijn immers, zoals de uitgever al heel duidelijk maakte, voorbij…

In de “The Death of the Mighty Thor”-verhaallijn pogen Malekith en zijn bondgenoten de tien rijken te veroveren. Jane Foster, de machtige Thor en al enige tijd een terminale kankerpatiënte, doet haar best, maar het einde is in zicht. Telkens wanneer de voormalige geliefde van Thor Odinson verandert in haar goddelijke persona, gaat het effect van haar chemotherapie verloren en dreigt ze te sterven. Op aanraden van Doctor Strange, Odinson en Falcon moet ze nu wel stoppen.

Wanneer Malekith en co echter de gevaarlijke Mangog ontketenen – de levende manifestatie van de haat van een miljard miljard doden -, kan Thor niet anders dan een laatste keer te transformeren en haar leven op te geven…

Het einde van de vrouwelijke Thor bij Marvel, dus, dat is wat deze comic betekent. Na de Original Sin-verhaallijn in 2014 nam een terminaal zieke Jane Foster, de ex-geliefde van Thor Odinson, de mantel en Mjolnir op, ondanks de kritieken van heel wat fans. Zij werd het toonbeeld van de “politiek correcte en dus feministische” richting waarin Marvel geslagen zou zijn. Een onbelangrijk sterfgeval (hoewel er eigenlijk twee belangrijke “overlijdens” zijn in deze comic) is dit dus zeker en vast niet.

De uitvoering in nummer 705 door Jason Aaron, die het Jane Foster-verhaal vier jaar geleden aftrapte, is op zich in orde. Alle belangrijke personages uit de afgelopen verhalen, waaronder Odin, Freyja, Heimdall en natuurlijk Odinson, maken hun opwachting. Beginnen doet de comic dan weer met een flashback om de lijdensweg van Jane te benadrukken. De uiteindelijke strijd met Mangog en vooral de oplossing zijn dan weer wat minder indrukwekkend en vooral de hele haat versus liefde-dynamiek ligt er wat te dik op. Geen zorgen. Aan spoilen doen we hier niet.

Het strakke lijn- en tekenwerk van Dauterman valt dan weer vooral op door de opbouw van de pagina’s. De Cyclops-artiest speelt met de gebruikelijke rechthoekige panels en vervormt die om de chaos van de strijd weer te geven. Ook creëert hij enkele knappe splashpages. Leuk!

 

Thor is dood. Lang leve Thor. Hier heeft dat een dubbele betekenis. Enerzijds betreedt Jane Foster de hallen van het Noorse Walhalla waar haar avontuur nog niet ten einde is. Anderzijds belooft Thor Odinson ook opnieuw in de schijnwerpers te staan als zijn bekendere alias (of toch vanaf juni). Technisch gezien is Jane dood en stierf ze een knappe, maar ietwat cliché heldendood (of heldinnendood?), maar haar verhaal is nog niet ten einde en dat laat na het lezen van de titel van deze verhaallijn toch wel een zure nasmaak na…

The Mighty Thor #705 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.