Random Article


Review: Phoenix Resurrection – The Return of Jean Grey

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Verzamelt: Phoenix Resurrection: the Return of Jean Grey #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Jean Grey is terug! Een essentieel en emotioneel verhaal over Jean, Scott en de Phoenix. Knap tekenwerk.

Op zijn slechtst


Opvallend weinig actie.


Marvel’s Jean Grey is eindelijk terug! Hoe verging het haar terugkeer in deze X-Men-minireeks over Jean, Cyclops en de Phoenix? Lees hier onze recensie! #JusticeForJean

Posted 03/02/2018 by

 
Full Article
 
 
I didn’t think I’d ever see you again.

We weten het al maanden:  de echte, volwassen Jean Grey/ Marvel Girl/ Phoenix/ Dark Phoenix is terug! Aan schrijver Matthew Rosenberg (Secret Warriors, Kingpin) en artiest Leinil Francis Yu (Superior, New Avengers) om met deze Phoenix Resurrection: The Return of Jean Grey haar terugkeer bij Marvel’s X-Men uit de doeken te doen!

Er zijn vreemde dingen aan de gang in het Marvel-universum en het is aan de X-Men om te onderzoeken wat er net gaande is. Via Cerebro komt een delegatie van de X-Men onder leiding van Kitty Pryde in Annandale-on-Hudson ter plekke. Wat ze vinden, wijst echter niet op een nieuwe mutant. Wel ziet het team twee kinderen uit het hoofd bloeden en bewegingsloos boven de grond zweven.

Na een korte briefing over de mysterieuze gebeurtenissen voor alle huidige opgeroepen X-Teams deelt Pryde hen op in drie teams. Op drie locaties deden zich immers gelijkaardige feiten voor. Het blijkt echter niets anders dan een val te zijn. Niet door de gebruikelijke booswichten, maar wel door een resem overleden X-karakters.

De X-teams gaan op onderzoek en het duurt niet lang vooraleer ze merken dat niemand minder dan Jean Grey nog leeft (en dat is heus geen spoiler, gezien de titel). Of ze echter wel terug wil keren, is nog een andere zaak. Zeker als de Phoenix zich in de discussie mengt…

 

Rosenberg heeft duidelijk nagedacht over zijn Phoenix Resurrection-minireeks. Dat merk je alleen al aan al de X-Men-referenties. Zo zijn de verschillende locaties niet toevallig gekozen. Annandale-on-Hudson is natuurlijk de plaats van Jeans ouderlijke huis, in de Hellfire Club werd ze voor het eerst Dark Phoenix en op de Noordpool probeerde de Phoenix in Endsong Jean voor het laatst opnieuw tot leven te wekken.

Dat ook gastrollen zijn weggelegd voor pakweg “Annie”, eigenlijk de jeugdvriendin van Jean die hoort te sterven en de reden is van de activatie van het X-Gen bij Jean, en natuurlijk Scott Summers/Cyclops, is natuurlijk ook geen toeval. Het is hier dat Resurrection op zijn sterkst is: als een intiem verhaal over Jean Grey.

De typische superheldenactie is dan ook grotendeels afwezig en maakt plaats voor gesprekken tussen Jean, haar voormalige teamgenoten, overleden kameraden en natuurlijk de Phoenix. Het bouwt allemaal op naar een emotionele climax die een permanente impact belooft te hebben op Jean, Scott en de Phoenix. Anders dan bij de meeste Marvel-events stelt het einde hier dus een keer niet teleur. Integendeel. De laatste pagina’s van Resurrection of Jean Grey zijn de beste van het event en behoren tot de betere comics over Jean Grey – niet dat er zoveel verschenen zijn de afgelopen jaren, natuurlijk.

Visueel valt op Leinil Francis Yu natuurlijk ook maar weinig aan te merken. De erg dynamische, maar realistische stijl van de X-Men-veteraan past natuurlijk overal wel bij en klagen kunnen we dus niet. Was je geen fan van Yu? Dan zal hij je ook hier niet overtuigen. Was je dat wel? Dan krijg je hier meer van hetzelfde.

 

Phoenix Resurrection: the Return of Jean Grey leek een zoveelste “cash grab” te worden, maar werd uiteindelijk een essentieel Jean Grey-verhaal. Dat Rosenberg, de schrijver van een van de nummers van Edge of Venomversedeze impactvolle X-minireeks uit zijn pen wist te toveren, is dan ook een aangename verrassing voor zowel ons als andere X-Men-fans. We zijn benieuwd hoe Tom Taylor volgende week verdergaat in zijn eerste nummer van X-Men: Red!

Phoenix Resurrection: The Return of Jean Grey bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.