Random Article


Review: Batman – White Knight #4

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Op zijn best


De relatie van Jack en Harley. Jim Gordon als de stem van de rede. De politieke geladenheid.

Op zijn slechtst


Weinig subtiel en weinig Batman.


Die naakte Harley Quinn? Dat is deze comic! Lees hier onze recensie van dé Batman-comic van het moment, White Knight!

Posted 09/01/2018 by

 
Full Article
 
 

Isn’t this the part when you magically disappear? Let me save you the trouble.

Vergeet Batman, Gotham’s Caped Crusader, DC’s The Dark Knight, World’s Greatest Detective. In Batman: White Knight stelt creatief éénmansleger Sean Murphy (Punk Rock JesusTeen Titans, Batman/ Scarecrow: Year One) ons voor aan een wereld waar zijn ultieme nemesis en psychopaat The Joker uitgroeide tot een “white knight”.

Als een licht in de duisternis bevecht hij de terreur die Batman en zijn familie over Gotham City hebben doen neerdalen. Of daar overtuigt hij de inwoners van Gotham toch van. In deze zevendelige White Knight-karakterstudie diept Murphy de relatie tussen Joker en Batman verder uit en treedt daarmee in de voetsporen van Alan Moore’s WatchmenThe Killing Joke of Frank Millers The Dark Knight Returnsmaar wie is nu net de schurk in zijn verhaal?

In Gotham City is ondertussen een ware revolutie aan de gang. Duizenden Gothamites zijn de corruptie bij de GCPD en de kostelijke avonturen van Batman beu. Onder leiding van Jack Napier/de genezen Joker trekt het volk de straten op. Het duurt dan ook niet lang of het wordt de gevestigde politieke orde in Gotham te heet onder de voeten. Wat een vreedzame mars zou moeten geworden zijn, draait al snel uit tot een gewelddadige confrontatie tussen de politie, de burgers… En Batman.

Maar laten we vooral niet vergeten dat ook de Neo-Joker – de tweede Harley Quinn – nog rondloopt in Gotham City en haar uiteindelijke slag verder plant.

De politieke geladenheid kent nieuwe hoogtepunten in dit vierde nummer. Nog steeds staat Jim Gordon als de stem van de rede in juxtapositie met de gewelddadigere Batman die voor één keer het foute pad opgaat en zich laat leiden door zijn haat en paranoia voor The Joker. Ook Batgirl en Nightwing volgen de stem van Gordon en besluiten zich te keren tegen hun voormalige meester. De reden? Nog steeds weet Jack Napier (blijkbaar oprecht) de mensen van Gotham te raken. Met termen zoals populisme, vigilantisme en onrecht tegen minderheden zijn we op het punt gekomen dat je White Knight niet echt meer subtiel kan noemen. Zeker wanneer het woorden zoals “tweeten” of ” bodycams” voorkomen.

Inspelen op de actualiteit is een slim en misschien zelfs goedkoop trucje van Sean Murphy, maar gelukkig toont de schrijver-tekenaar ook enkele inhoudelijk sterke punten met de Joker als spreekbuis. Een nieuwe terreureenheid waarbij vigilantes en politieagenten samenwerken binnen de wet – in plaats van nast elkaar? Waarom ook niet! Het lijkt alvast een eerste stap in een vertrouwensherstel voor Batman, de politie en de politieke macht in Gotham.

Daarnaast krijgt ook de relatie tussen Joker en Harley Quinn – beiden genezen – ongeziene diepgang en veranderen de twee zowaar in een echt liefdevol koppel. Weg met het misbruik en weg met de gestoorde confrontaties. Ergens is het wel mooi om lezen. Dat de twee opnieuw naar elkaar zouden toegroeien, werd een aantal weken geleden al weggegeven, maar de naakte Harley Quinn die je hier ongecensureerd kan bekijken trouwens, wordt dit keer handig weggemoffeld door Murphy en het letteringwerk van Todd Klein.

Ook via het tragische achtergrondverhaal van de tweede Harley Quinn en waar ze net vandaan komt, speelt Murphy in op de gevoelens van de lezer. Het tekenwerk blijft uiteraard overal van een gelijkaardige, indrukwekkende kwaliteit en eigenheid. Zo hebben we het graag!

 

Telkens wanneer we denken: dit wordt hem, deze maand krijgen we het eerste niet-goede deel van Batman: White Knight voorgeschoteld, blijft Sean Murphy ons keer op keer aangenaam verrassen met politieke geladenheid – weliswaar een pak minder subtiel dan in de eerste delen – én emotionele verhalen en wendingen voor personages die we al jaren “kennen”. Voor een titel met “Batman” in de naam blijft de Caped Crusader weliswaar stevig in de schaduwen verscholen. Op naar het vijfde nummer!

Batman: White Knight #4 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.