Random Article


De Beste (en Slechtste) Comics van 2017

 

Posted 05/01/2018 by

We hebben 2017 alweer achter ons gelaten, dus dat betekent dat de Brainfreeze-crew naar jaarlijkse gewoonte over hun favoriete (en minder favoriete) films, tv-series en comics komt vertellen. Hieronder vind je het derde overzicht boordevol subjectiviteit, meningen en persoonlijke opvattingen!

 

KILLIAN

  1. TOM KING: Technisch gezien is het valsspelen, maar één enkele comic van Tom King kiezen zou oneer doen aan zijn werk van het afgelopen jaar. Enerzijds is hij nog steeds de Batman-auteur bij uitstek dankzij schitterende verhalen zoals Double Date en The War of Jokes & Riddles, en natuurlijk die prachtige annual, BATMAN ANNUAL #2. Anderzijds is hij de auteur verantwoordelijk voor het meesterlijke vierde volume van Kirby-creatie MISTER MIRACLE. Tom King kan niets misdoen op dit moment. Tom King is god.
  2. PETER PARKER: THE SPECTACULAR SPIDER-MAN #6: Waarom net? Dat kan je hier nalezen!
  3. MARVEL TWO-IN-ONE #1: Hier gaat het minder om de specifieke comic van Peter Parker: The Spectacular Spider-Manschrijver Chip Zdarsky en New Avengers-artiest Jim Cheung, maar eerder over de implicatie van deze Two-in-One-reeks. Samen met Marvel Legacy #1 is dit het bewijs dat Marvel’s eerste familie eindelijk echt terug is. Jawel, Marvel en Fantastic Four zijn opnieuw vriendjes. DC’s tegenhanger hiervan is voor mij Doomsday Clock waar andere iconische figuren, namelijk de Watchmen, in hun comics worden geïntegreerd. Na twee nummers kan je hierover echt nog niet veel zeggen, me dunkt.
  4. BATMAN: WHITE KNIGHT: Alternatieve versies en nieuwe takes op iconische personages zijn altijd riskant. Zeker wanneer schrijver-tekenaar Sean Murphy dat doet voor DC’s Batman. In White Knight stelt het creatieve éénmansleger ons voor aan een wereld waar de ultieme nemesis van de Caped Crusader en psychopaat The Joker uitgroeide tot een “white knight”. Hoe? Wat? Waarom? Geen idee, maar het werkt!
  5. DARTH VADER: De Dark Lord of the Sith Darth Vader heeft bij Marvel alweer een nieuwe reeks gekregen. Ditmaal mogen Charles Soule (Daredevil, Uncanny Inhumans) en artiest Giuseppe Camuncoli (The Amazing Spider-Man) het oorsprongsverhaal van de iconische Star Wars-schurk uit de doeken doen. Knap tekenwerk én “Darth Vader: Year One”? Yes, please!

Een eervolle vermelding hier gaat uit naar ander leuk Batmanmateriaal, BATMAN: THE DARK PRINCE CHARMING van Enrico Marini!

TELEURSTELLINGEN – zowat alle Marvel-events, waaronder Secret Empire; Edge of Venomverse en VenomverseEn natuurlijk ook Tomb Raider – Survivor’s Crusade #1! Tijd voor een boekenverbranding!

 

ARNO

  1. DOOMSDAY CLOCK: Voor de ene een goedkope gimmick en de laatste nagel in de doodskist voor de relatie tussen DC Comics en Alan Moore, schrijver van de oorspronkelijke Watchmen. Voor de andere één van de meest gedurfde en beste initiatieven in het superheldengenre van de afgelopen jaren. Ik sluit me aan bij het laatste. Geoff Johns is een betere superheldenschrijver dan Alan Moore en start, samen met Gary Frank, met deze cross-over tussen Watchmen en het grotere DC-universumhiermee enerzijds een sequel op Watchmen, anderzijds de Anti-Watchmen op. Toegegeven, na twee delen is het nog wat afwachten om hier een uitgesproken mening over te geven, maar de aanloop naar/teasers tot Doomsday Clock (met o.a. “The Button” cross-over tussen The Flash en Batman) in de reguliere DC-reeksen en de (voorlopig al) ingeloste torenhoge verwachtingen rond het project maken dit veruit tot de interessantste comic van het jaar.
  2. DARK NIGHTS: METAL: Het DC-zomerevenement van 2017 dat een reünie leverde tussen het Batman New 52 dream team van Scott Snyder en Greg Capullo, liep inmiddels wat vertraging op. Toch is Metal veruit het beste grote superheldenevenement van het jaar. DC, Snyder en Capullo toonden in een jaar vol teleurstellende Marvel-events dat leuke, grootse superheldenideeën met zowel een donker als een nostalgisch tintje nog steeds werken.
  3. THE WILD STORM: De reboot van Wildstorm door Warren Ellis en co bij DC was een schot in de roos dat de 25ste verjaardag van het bij Image gestarte, bij DC voortgezette sci-fi/superheldenuniversum mooi in de verf zette. 2017 was het jaar dat Image Comics 25 kaarsjes mocht uitblazen en heel wat goede comics op de markt bracht om dat te vieren, maar DC en Wildstorm gingen dan toch met de kers op de taart lopen.
  4. MARVEL TWO-IN-ONE: 2017 was geen goed jaar voor Marvel Comics. Grote events als Secret Empire stelden zwaar teleur, hun Legacy-initiatief was een flauw afkooksel van DC Rebirth een jaar eerder, de X-Men- en Inhumans-herlanceringen gingen niet voorbij zonder controverse en – zoals we al lang voorspelden – geeft niemand een moer om de politiek correcte jonge helden bij de uitgeverij. Maar er is hoop. Na hun afwezigheid post-Secret Wars, ziet het ernaar uit dat er eindelijk terug een Fantastic Four-comic in aantocht is.
  5. INVINCIBLE: De superheldencomic van Robert Kirkman, Cory Walker en Ryan Ottley bij Image Comics ging in 2017 zijn laatste jaar in met de “The End of All Things”-verhaallijn. Een grote review van de reeks volgt nog, maar het is duidelijk dat Kirkman en co met de avonturen van Mark Grayson een op zichzelf staande, onafhankelijke superheldenreeks gemaakt die meermaals de conventies van het genre op zijn kop zette en de grote spelers bij DC en Marvel het nakijken gaf.
 

Wat waren jouw favoriete comics van 2017? Laat het ons weten!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.