Random Article


Waarom elke Spidey-fan Peter Parker: The Spectacular Spider-Man #6 moet lezen

 

Posted 18/11/2017 by

In Brainfreeze Spreekt! laten we onze schrijvers aan het woord om hun frustraties, gefundeerde meningen, geek-outs en veel meer in epische online rants te steken. Deze reeks columns vormt de uitlaatklep van de Brainfreeze-crew. Vandaag heeft Killian het over Marvel’s “Peter Parker: The Spectacular Spider-Man #6”!

Trusting…

Spoilers voor Peter Parker: Spectacular Spider-Man #6!

Dat de kwaliteit van de comics bij Marvel al langer ter discussie staat, gaan we hier niet opnieuw aankaarten. Dat Dan Slott misschien iets te sterk vastklampt aan zijn Amazing Spider-Man-run, laten we ook maar achterwege. Dé Spider-Man-comic om in de gaten te houden, zoals we enkele maanden geleden al meegaven, moet daarentegen nog steeds Peter Parker: The Spectacular Spider-Man door schrijver Chip Zdarsky en  tekenaars Adam Kubert en Michael Walsh zijn.

Momenteel is de reeks in een overgangsperiode tussen de eerste verhaallijn met The Thinkerer en het volgende “Peter Parker Arrested”-narratief. Een mooi rustpunt verscheen onlangs in de vorm van “My Dinner with Jameson” in Peter Parker: The Spectacular Spider-Man #6, waarin Peter Parker/Spider-Man de hulp inschakelt van J. Jonah Jameson, niet langer de editor van de Daily Bugle of burgemeester van New York City, maar wel de drijvende kracht achter zijn eigen anti-Spidey-blog. Hij heeft immers weet van belangrijk nieuws over Spider-Man’s huidige avontuur en geeft die enkel prijs in ruil voor een één uur durend, exclusief interview met het webhoofd. Of dat maar goed komt…

 

Zonder alle geweldige referenties, verwijzingen en onthullingen hier te verpesten moet meteen van het hart dat dit zesde nummer bij het beste Spider-Man-materiaal van de afgelopen jaren hoort. In slechts een dertigtal pagina’s krijg je een nostalgisch, maar tegelijkertijd vernieuwend verhaal. Enerzijds speelt Zdarsky in op ons verwachtingspatroon en de typische relatie tussen de grappende Spidey en brullende Jameson. Anderzijds doet hij ook zoveel meer.

Jameson beseft immers dat zijn jarenlange strijd tegen en vete met Spidey hem niet anders dan pijn heeft opgeleverd. Niet veel later zakt de oude man in elkaar en barst hij in tranen uit. Het hoeft allemaal niet meer. De immer verantwoordelijke en zich schuldig voelende Peter probeert Jonah te helpen en doet dat op de enige manier die hij kan: Spider-Man ontmaskert zich en Peter Parker toont zijn ware gelaat aan zijn ex-baas (en tot op zekere hoogte ook wel surrogaatvader). Ja, J. Jonah Jameson weet dat Peter Parker zijn jarenlange nemesis is.

Bij Marvel deden ze het al een paar keer en pas echt tijdens de grootse Civil War in 2006-2007, maar de identiteit van Peter Parker/Spider-Man is dus weer bekendgemaakt. Hoewel het wellicht het meest opvallende plotpunt van deze comic is, moet vooral de karakterdiepgang van Zdarsky in de verf gezet worden. Hij is een meester van het vak en wisselt als geen ander tussen humor en tragiek. Karakterdiepgang, vooruitgang en emotie in een Spider-Man-comic in 2017? Het kan! Meer belezen Spider-Man-fans zullen dit nummer daarom zonder twijfel weten te appreciëren. Een goed instappunt voor nieuwe fans is dit zesde deel dan weer niet, gezien de noodzakelijke literaire bagage.

 

Kortom, als je maar één comic oppikt de komende weken of Marvel nog een kans wilt geven: doe ons (en jezelf) een plezier en schaf The Spectacular Spider-Man #6 aan! Zdarsky schrijft de pannen van het dak! O, en het tekenwerk van Michael Walsh is natuurlijk ook niet slecht!

 

Peter Parker: The Spectacular Spider-Man #6 bij Archonia.com

Meer Spider-Man must-reads vind je in onze START TO READ: Spider-Man.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.