Random Article


Review: Marvel Legacy #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Coverprijs: $5.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
5 total ratings

 

Op zijn best


Een brug tussen het heden en het verleden. De opzet voor enkele interessante verhalen. De Fantastic Four zijn terug!

Op zijn slechtst


Weinig origineel. Duidelijk leentjebuur gespeeld bij DC Comics. Visuele chaos.


Plagiaat is het nog net niet, maar Marvel speelde duidelijk leentje buur bij DC’s Rebirth-initiatief. Lees hier onze uitgebreide recensie van “Marvel Legacy #1” – de start van een nieuw Marvel-tijdperk!

Posted 28/09/2017 by

 
Full Article
 
 

Legacy. That's the one word that keeps bouncing around my brain more than any other.

De afgelopen jaren zijn niet goed geweest voor Marvel Comics. Waar Marvel Studios een ongezien hoogtepunt kende door haar eenvoudige, maar knap geconstrueerde filmuniversum, stak bij de comics relaunch na relaunch de kop op. Sinds 2012 verschenen zo tientallen nieuwe "nummers één" en nieuwe reeksen – vaak voorzien van telkens tientallen glimmende variant covers, dit voor reeksen die keer op keer al even snel verdwenen als ze gekomen waren. Het was dé manier om artificieel de verkoopscijfers hoog te houden. Grote concurrent DC Comics stapte daar vorig jaar van af met hun Rebirthinitiatief dat een ideaal instappunt zou worden, maar tegelijkertijd de jarenlange geschiedenis mee opnam in het verhaal.

Met Marvel: Legacy #1 doet Marvel hetzelfde voor haar ingewikkelde comicbookwereld waarin ondertussen verschillende Captain America's, Wolverines, Thors en Spider-Mannen rondlopen. Aan schrijver Jason Aaron (The Mighty Thor) en artiesten Esad Ribic (Secret Wars), Steve McNiven, Matthew Wilson, Chris Samnee, Russell Dauterman, Alex Maleev, Ed McGuinness, Stuart Immonen, Wade Von Grawbadger, Pepe Larraz, Jim Cheung, Daniel Acuna, Greg Land, Jay Leisten, Mike Deodato Jr, David Marquez om deze 50 pagina's tellende one-shot op poten te zetten.


Centraal in Legacy staan de Avengers uit 1,000,000 v.C., namelijk Odin, Iron Fist, Starbrand, Ghost Rider, Phoenix, Agamotto en Black Panther. Zij bekomen van een dodelijke strijd met niets minder dan een Celestial. Een van deze kosmische giganten uit het uitgestrekte Marvel-universum kwam immers op aarde terecht en was washopig op zoek naar iets of iemand – een gastheer. Hun hedendaagse tegenhangers worden nu allemaal geplaagd door eenzelfde droom. Wanneer de huidige Ghost Rider Robbie Reyes tijdens zijn onbewuste zoektocht naar de begraafplaats van de Celestial wordt aangevallen door Starbrand (die overigens onder de pen van Jason Aaron wel een heuse karaktermoord ondergaat), wordt duidelijk dat deze millennia-oude vijand nog niet verslagen is…

Ondertussen gaat het gewone leven ook weer zijn gang, ondanks de chaos en destructie tijdens Secret Empire. Riri Williams/Ironheart, Thor, nog steeds een stervende Jane Foster, en Sam Wilson, die voorlopig nog even Captain America is, wanen zich even weer echte Avengers. Steve Rogers/Captain America is op doortocht in Amerika en wil koste wat kost zijn nalatenschap in ere herstellen. Deadpool is nu voortvluchtig en wordt al snel meermaals neergeschoten. Wat moeten Wolverine want jawel, de echte Logan is terug  – en Loki trouwens elk met een Infinity Stone?

Het moge duidelijk zijn: Marvel Legacy #1 biedt de opzet voor heel wat nieuwe verhaallijnen. Van de Avengers-titels tot de kleinere soloreeksen: ze komen telkens aan bod. Zo ligt Kingpin op kop in de verkiezingen om burgemeester van New York City te worden, belooft de schurk Mangog Asgard te teisteren, is ex-Green Goblin Norman Osborn nog steeds op zoek naar magische krachten, komt er een tweede "Planet Hulk" aan, verdween het lichaam van Tony Stark/Iron Man en is de Afrikaanse natie Wakanda nu leider van een eigen intergalactisch rijk onder leiding van de Black Panther. En dan is dit niet eens een exhaustieve lijst.

De belangrijkste elementen zijn evenwel de retcon voor de vroegste Avengers-avonturen met de mysterieuze heldin "Voyager" als stichtend lid en natuurlijk de verwijzingen naar Marvel's eerste familie. Wanneer Johnny Storm/Human Torch en Ben Grimm/The Thing zich in deze one-shot afvragen of de mensen (lees: de lezers) de Fantastic Four vergeten zijn, antwoordt Grimm terecht "wat maakt het eigenlijk uit?". Aan het einde van deze 50 pagina's kan de lezer er immers niet meer omheen. De laatste pagina's tonen Valeria en Franklin Richards op kosmische rondreis, terwijl ze spreken over hun vader – niemand minder dan Reed Richards/Mr. Fantastic. Jawel, de Fantastic Four keren binnenkort eindelijk terug.

Nieuw is het allemaal niet. Het idee van een Celestial als plotpunt voor een nieuw Marvel-era is immers een idee uit Earth X (1999) door sterartiest Alex Ross. Is het bewust en zo ook een vorm van "legacy"? Noem het liever artistieke luiheid. De voornaamste bron van inspiratie moet echter DC's recente DC Universe Rebirth one-shot zijn. Het opzetten van zovele verhalen op een gelijkaardige manier, het gebruiken van een langdurig afwezig personage als vertelstem, het samenkneden van de recente prominente helden en de oude mainstays en natuurlijk de opzet voor een groots, kosmisch mysterie: Marvel probeert het niet eens te verbergen.

Op artistiek vlak kunnen we niet anders dan zeggen dat we geen fan zijn van de verschillende afwisselende tekenstijlen. Afzonderlijk zijn namen zoals Ribic, McNiven, Maleev of Immonen om van te smullen, maar als je ze allemaal samenbrengt, is dat te veel van het goede en wordt het eerder een "herken de artiest"-quiz die de flow van de comic doorbreekt. De grotere comics bij DC (Dark Days: The Forge) en Marvel (Secret Empire) lijken dit jammer genoeg steeds meer en meer te doen


Hoe je het ook draait of keert: Marvel Legacy is niet origineel en zelfs geen goed instappunt voor nieuwe lezers, maar het werkt. In vijftig pagina's krijgen we teasers voor alle opkomende reeksen en een overkoepelend verhaal dat de slechte nasmaak van de afgelopen jaren aan events weleens zou kunnen wegwassen. Waar de comic vooral succes boekt is bij de vele easter eggs en implicaties, vooral dan de terugkeer van Marvel's eerste familie. In een tijdperk van grote veranderingen (omwille van politieke correctheid, representatie of gelijkheid) biedt Marvel met Legacy een houvast en vooral een brug tussen het heden en het verleden. En dat is fantast- … goed.

Marvel Legacy #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.