Random Article


START TO READ: Harley Quinn

 

Posted 23/09/2017 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jouw is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord "Batman" erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag doen we lekker gek met HARLEY QUINN en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de psychopatische (ex-)vriendin van The Joker en populairste antiheldin en Suicide Squad-lid van DC Comics op een rij.

 • Echte naam: Harleen Frances Quinzel
 • Eerste verschijning: The Batman Adventures #12 (1993), Batman: Harley Quinn #1 (1999)
 • Uitvalsbasis: Gotham City en Coney Island, New York City, Verenigde Staten, Belle Reve Prison
 • Beroep: Psychologe in Arkham Asylum, meestercrimineel, bendeleidster, huisbaas
 • Capaciteiten: Experte in verschillende gevechtkunsten, gymnaste,
 • Teams: Suicide Squad, Gotham City Sirens, Secret Six, Secret Society of Super Villains
 • Belangrijkste relaties: The Joker (partner), Poison Ivy (partner), Catwoman (collegae), Deadshot (teamgenoot), Amanda Waller (werkgever), Captain Boomerang (teamgenoot), Enchantress (teamgenote), Killer Croc (teamgenoot), Katana (teamgenote), Quinntets (sidekicks), Gang of Harleys (sidekicks), Bolly Quinn (sidekick), Power Girl (collegae) 
 • Belangrijkste vijanden: Batman, Robin, Nightwing, Batgirl, The Joker, Two-Face, Batman Family, Justice League, Amanda Waller, Gotham City Police Department, Harley Sinn

De jonge Harleen Frances Quinzel studeerde psychologie in een poging om haar eigen dysfunctionele familie te begrijpen. Als zeer intelligente, maar ietwat naïeve psychologe vond ze werk in Arkham Asylum, het gekkenhuis waar de meeste van Batman's vijanden uit Gotham City opgesloten zitten. Tijdens haar private sessies met Batman's grootste vijand, The Joker, werd ze hopeloos verliefd op de Clown Prince of Crime en zou ze hem uiteindelijk helpen ontsnappen. Harleen toverde zichzelf om tot Harley Quinn, de sidekick en grote liefde van The Joker, alsook één van de grootste vrouwelijke villains en misdaadbazen in Gotham.

Hoewel Harley Quinn haar carrière startte als het liefje/sidekick van The Joker en regelmatig door hem misbruikt werd, zou ze later haar dysfunctionele relatie met de psychopaat ontgroeien en zelfs meermaals weten stop te zetten. Ondanks haar eigen psychopatische neigingen en koelbloedigheid, heeft Harley in tegenstelling tot haar (ex-)vriend nog wel enigszins een geweten. Ook weet ze het goed te vinden met andere villains en antihelden uit Gotham City, zoals Catwoman en haar occasionele partner Poison Ivy, haar eigen Quinntets/Gang of Harleys en als regelmatig lid van Amanda Waller's Suicide Squad/Task Force X.

 

In tegenstelling tot de meeste personages van DC Comics, maakte Harley Quinn haar debuut niet in de comics. Ze verscheen voor het eerst in "Joker's Flavor", een aflevering van de animatiereeks Batman: The Animated Series uit 1992. Haar eerste comicbookverschijning was een jaar later in The Batman Adventures #12 (eveneens in de wereld van Batman: The Animated Series), haar oorsprongsverhaal werd uit de doeken gedaan in de graphic novel Batman: Mad Love (1994), terwijl ze pas in 1999 haar debuut maakte in het echte DC-comicbookuniversum met de one-shot Batman: Harley Quinn #1. Harley zou sporadisch verschijnen in de Batman-comics, meestal aan de zijde van The Joker. In 2001-2003 verkreeg ze haar eerste soloreeks, waarna ze later nog een prominente rol zou spelen in teamreeksen als Secret Six en Gotham City Sirens, naast Catwoman en Poison Ivy. Sinds 2011 is Harley Quinn een belangrijk lid van de Suicide Squad/Task Force X en speelt ze een grote rol in de vierde en vijfde volumes van de reeks. Vanaf 2013 steeg Harley's populariteit zienderogen en heeft ze een nieuwe soloreeks en enkele spin-off minireeksen en specials op haar naam staan, waarin ze werd omgetoverd tot een antiheldin met minder aandacht voor haar criminele verleden met Batman en The Joker. Vanaf deze periode zou ze ook meer te zien zijn in grote DC-events. Buiten de comics bleef Harley Quinn prominent aanwezig in de verschillende Batman-animatieseries en -films, waaronder Batman: Assault on Arkham (2014) en Batman and Harley Quinn (2017), en is ze te zien in verschillende videogames rond de Dark Knight. In live-action speelde ze een kleine rol in Birds of Prey, Arrow en Gotham, maar werd ze vooral bekend door de DC Extended Universe-blockbuster Suicide Squad (2016). Ook zal ze te zien zijn in Suicide Squad 2 en de spin-off Gotham City Sirens. In de comics valt Harley Quinn momenteel te bewonderen in het derde volume van haar soloreeks en in het vijfde volume van Suicide Squad

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Harley Quinn-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. We beperken ons hierbij voornamelijk tot de solo-avonturen van Harley. Voor nog meer Harley Quinn, check ook onze START TO READS voor Batman en Suicide Squad 

BATMAN: MAD LOVE AND OTHER STORIES

 • Jaar: 1994-1996
 • Schrijvers: Paul Dini, Bruce Timm, Glenn Murakami, e.a.
 • Artiesten: Bruce Timm, Matt Wagner, Klaus Janson, e.a.
 • Verzamelt: Batman – Mad Love, Batman Adventures Annual #1-2, Holiday Special, Adventures in the DC Universe #3, Batman – Black and White #1

Een verzameling verhalen die zich afspelen in de wereld van Batman: The Animated Series en de daarop gebaseerde Batman Adventures-comic door niemand minder dan Paul Dini en Bruce Timm, de scheppers van Harley Quinn. De zijverhalen zijn aardig, maar het kroonjuweel is natuurlijk de graphic novel Batman: Mad Love – waarin de eerste oorsprong van Harley en haar liefde voor The Joker uit de doeken wordt gedaan. Onmisbaar voor de fans, zelfs al speelt het zich niet af in het "echte" DC-universum.

 

BATMAN: HARLEY QUINN

 • Jaar: 1999-2013
 • Schrijvers: Paul Dini, James Patrick, Matt Kindt, e.a.
 • Artiesten: Neil Googe, Joe Quinones, Yvel Guichet, e.a.
 • Verzamelt: Batman – Harley Quinn #1, Gotham Knights #14, 30, Detective Comics (v1) #831, 837, Joker's Asylum II: Harley Quinn #1, Batman: Black and White #1, 3, Legends of the Dark Knight 100-Page Spectacular #1, Detective Comics (v2) #23.2

Een bundeling van de eerste Harley Quinn-verhalen die zich in het comicbookuniversum van DC afspelen. In tegenstelling tot de Harley uit de Batman-animatiereeks, is deze versie aanvankelijk wat donkerder en gewelddadiger – getuige haar eerste verschijning tijdens de No Man's Land-saga in Batman: Harley Quinn en de flashback naar haar vernieuwde, door de Suicide Squad-film geïnspireerde oorsprongsverhaal in de New 52 Detective Comics. Toch zien we hier ook een evolutie naar Harley als antiheldin, zoals in de Detective Comics-verhalen door Paul Dini met Ventriloquist en Riddler. Uiteraard is er ook heel wat aandacht voor Harley's dysfunctionele relatie met The Joker. Een mooie doorsnede van de inmiddels 25-jarige geschiedenis van het personage.

 • Zie ook HARLEY QUINN: A CELEBRATION OF 25 YEARS en HARLEY QUINN'S GREATEST HITS voor gelijkaardige best-of bundelingen en DC COMICS PRESENTS: HARLEY QUINN.

 

HARLEY & IVY: THE DELUXE EDITION

 • Jaar: 1996-2013
 • Schrijver: Paul Dini
 • Artiesten: Bruce Timm, Judd Winick, e.a.
 • Verzamelt:  Batman – Harley and Ivy #1-3, Batman Adventures Annual #1, Holiday Annual #1, Batman and Robin Adventures #8, Batgirl Adventures #1, Batman: Gotham Knights #14, Batman: Black and White #3

The Joker is niet de enige waarmee Harley Quinn doorheen de jaren een power couple vormde. We mogen ook haar beste vriendin/occasionele minnares Poison Ivy niet vergeten. Hoofdmoot van deze bundeling is de miniserie Batman: Harley and Ivy uit 2004, waarin Paul Dini en Bruce Timm de relatie tussen Harley en Ivy uit de doeken doen. Verder vind je hier nog tal van andere Harley/Ivy team-upverhalen, geschreven door Dini.

 

PRELUDES AND KNOCK KNOCK JOKES

 • Jaar: 2000-2001
 • Schrijver: Karl Kesel
 • Artiesten: Terry Dodson, Rachel Dodson
 • Verzamelt: Harley Quinn (v1) #1-7

Harley Quinn gaat voor de eerste keer solo in haar eigen reeks. Wanneer ze verraden wordt door The Joker en even terug single is, zet Harley Gotham City op stelten. Conflicten met Two-Face, The Penguin, pyjamafeestjes met Poison Ivy en Catwoman en haar eigen bende, de Quinntets, zijn het gevolg in deze eerste verhalen van de Harley-soloserie. Een goed instappunt voor Harley's avonturen in het grotere DC-universum, zonder de schaduw van The Joker.

Verhaal gaat verder in HARLEY QUINN VOL.2: NIGHT AND DAY, VOL.3: WELCOME TO METROPOLIS en eindigt in VOL.4: VENGEANCE UNLIMITED. De reeks wordt momenteel ook volledig gebundeld als HARLEY QUINN BY KARL KESEL & TERRY DODSON: THE DELUXE EDITION BOOK ONE-THREE.

 

GOTHAM CITY SIRENS BOOK ONE

 • Jaar: 2009-2010
 • Schrijver: Paul Dini, Marc Andreyko, Scott Lobdell, e.a.
 • Artiesten: Guillem March, Andres Guinaldo, e.a.
 • Verzamelt: Gotham City Sirens (v1) #1-13

Drie van de mooiste, maar dodelijkste femmes fatales uit Gotham City in één reeks. Harley Quinn, Catwoman en Poison Ivy nemen het heft in eigen handen en vormen één van de meest dysfunctionele, maar interessantste teams die de thuisstad van Batman ooit gezien heeft. Een stevige dosis girl power en een absolute must-read.

 • Verhaal gaat verder in GOTHAM CITY SIRENS BOOK TWO, dat het tweede deel van de serie bundelt.

 

HARLEY QUINN VOL.1: HOT IN THE CITY (NEW 52)

 • Jaar: 2013-2014
 • Schrijvers: Jimmy Palmiotti, Amanda Conner
 • Artiesten: Amanda Conner, Chad Hardin, e.a.
 • Verzamelt: Harley Quinn (v2) #0-8

Na de schijnbare dood van The Joker, wordt Harley Quinn in haar tweede soloreeks losgelaten op een nietsvermoedend vernieuwd DC-universum. Jimmy Palmiotti en Amanda Conner beginnen aan een nieuw hoofdstuk in Harley's leven, waarin ze definitief de overstap van villain op het randje naar antiheldin maakt. Fun en quirkyness staan voorop in verhalen waar Harley eindelijk onder de schaduw van The Joker, Batman, de Suicide Squad en zelfs Gotham City vandaan kruipt en naar Coney Island, New York City trekt. Ideaal instappunt voor nieuwe fans.

 • Verhaal gaat verder in HARLEY QUINN VOL.2: POWER OUTAGE, VOL.3: KISS KISS BANG STAB, VOL.4: A CALL TO ARMS, VOL.5: THE JOKER'S LAST LAUGH en VOL.6: BLACK, WHITE AND RED ALL OVER. De miniserie HARLEY QUINN AND POWER GIRL speelt zich af tijdens VOL.2 en de minireeks HARLEY QUINN'S GANG OF HARLEYS tussen VOL.4 en VOL.5.

 

HARLEY'S LITTLE BLACK BOOK (NEW 52)

 • Jaar: 2016-2017
 • Schrijvers: Jimmy Palmiotti, Amanda Conner
 • Artiesten: Neal Adams, Simon Bisley, John Timms, e.a.
 • Verzamelt: Harley's Little Black Book #1-6

Een niet al te serieuze miniserie waarin Harley Quinn verschillende gekende helden en schurken uit het DC-universum ontmoet (en op de zenuwen werkt), waaronder Superman, Wonder Woman, Green Lantern, Lobo en Zatanna. Een leuk tussendoortje.

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Harley Quinn is dat momenteel zeer gemakkelijk. Het DC-universum werd in 2016 namelijk van een nieuw instappunt voorzien met het DC Rebirth-initiatief:

ssrebirthSUICIDE SQUAD VOL.1: THE BLACK VAULT (DC REBIRTH)

 • Jaar: 2016
 • Schrijver: Rob Williams
 • Artiesten: Jim Lee, Philip Tan, e.a.
 • Verzamelt: Suicide Squad Rebirth #1, Suicide Squad (v5) #1-4, Harley Quinn and the Suicide Squad April Fool's Special

Ook in DC Rebirth krijgen Harley Quinn en de Suicide Squad een nieuw begin en een nieuwe missie wanneer er een mysterieus object op de planeet neervalt. Opnieuw staan ze onder Amanda Waller en veldleider Rick Flag, met een rooster dat rechtstreeks gebaseerd wordt op dat van de film: Harley Quinn, Deadshot, Killer Croc, Enchantress en Katana + een wel zeer grote villain van Superman. Met Jim Lee op artwork weet je dat DC Comics hiervan een bestseller en één van de belangrijkste DC-series van het moment wil maken. Ideaal voer dus voor lezers die Harley en de personages hebben leren kennen via de film. Voor Harley Quinn zelf is de Suicide Squad-reeks belangrijk voor haar groeiende positie in het grotere DC-universum.

 • Verhaal gaat verder in SUICIDE SQUAD VOL.2: GOING SANE en JUSTICE LEAGUE VS SUICIDE SQUAD.

 

HARLEY QUINN VOLUME 1: DIE LAUGHING (DC REBIRTH)

 • Jaar: 2016
 • Schrijvers: Jimmy Palmiotti, Amanda Conner
 • Artiesten: Chad Hardin, John Timms
 • Verzamelt: Harley Quinn (v3) #1-7

Onder DC Rebirth wordt de soloreeks van Harley Quinn verder gezet door het dream team van Jimmy Palmiotti en Amanda Conner. Harley is inmiddels de koningin van Coney Island, New York City en krijgt in dit deel te maken met een zombie-apocalyps. Verwacht dezelfde fun en quirkyness als in de New 52-reeks.

 • Verhaal gaat verder in HARLEY QUINN VOL.2: JOKER LOVES HARLEY.

Open de box om de complete leesvolgorde van Harley Quinn-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Harley Quinn HC/TPB Reading Order

HARLEY QUINN – BATMAN: THE ANIMATED SERIES (1993-1999)

Vooraleer ze in het DC-universum terechtkwam, was Harley Quinn tijdelijk enkel te zien in comics gebaseerd op Batman: The Animated Series, de reeks waarin ze in 1992 haar debuut maakte. Alles uit deze periode werd verzameld in verschillende best of-bundelingen, vaak ook met enkele van haar latere verschijningen in het "echte" DC-universum.

 • BATMAN: MAD LOVE AND OTHER STORIES (Batman – Mad Love, Batman Adventures Annual #1-2, Holiday Special, Adventures in the DC Universe #3, Batman – Black and White #1)
 • HARLEY & IVY: THE DELUXE EDITION (Batman – Harley and Ivy #1-3, Batman Adventures Annual #1, Holiday Annual #1, Batman and Robin Adventures #8, Batgirl Adventures #1, Batman: Gotham Knights #14, Batman: Black and White #3)
 • HARLEY QUINN: A CELEBRATION OF 25 YEARS

HARLEY QUINN VOLUME 1 (2000-2004)

Vanaf 1999 verscheen Harley Quinn dan eindelijk in de "echte" Batman-comics van DC, vaak aan de zijde van The Joker. In 2000 kreeg ze haar eerste soloreeks, dewelke 38 delen en enkele annuals liep tot 2004. Hierin zou Harley meer en meer onder de schaduw van Batman's aartsvijand vandaan komen. Alles uit deze periode werd volledig verzameld.

 • BATMAN: HARLEY QUINN (Batman – Harley Quinn #1, Gotham Knights #14, 30, Detective Comics (v1) #831, 837, Joker's Asylum II: Harley Quinn #1, Batman: Black and White #1, 3, Legends of the Dark Knight 100-Page Spectacular #1, Detective Comics (v2) #23.2, eerder deels gebundeld in DC COMICS PRESENTS: HARLEY QUINN)
 • HARLEY QUINN VOL.1: PRELUDES AND KNOCK KNOCK JOKES (#1-7)
 • HARLEY QUINN VOL.2: NIGHT AND DAY (#8-13, Our Worlds at War #1)
 • HARLEY QUINN VOL.3: WELCOME TO METROPOLIS (#14-25)
 • HARLEY QUINN VOL.4: VENGEANCE UNLIMITED (#26-38)

Harley's soloreeks wordt momenteel ook gebundeld als HARLEY QUINN BY KARL KESEL & TERRY DODSON: THE DELUXE EDITION BOOK 1-3.

In 2008 speelt Harley Quinn een rol als lid van de Secret Six in de Whitewater-verhaallijn uit Birds of Prey, gebundeld in BIRDS OF PREY: DEAD OF WINTER. Samen met Catwoman en Poison Ivy heeft Harley Quinn een hoofdrol in Gotham City Sirens. De reeks liep 26 delen tussen 2009 en 2010 en werd volledig gebundeld in GOTHAM CITY SIRENS BOOK ONE (#1-13) en GOTHAM CITY SIRENS BOOK TWO (#14-26).

HARLEY QUINN VOLUME 2 – NEW 52 (2014-2016)

Na de New 52-herlancering van het DC-universum in 2011 werd Harley Quinn een prominent lid van Amanda Waller's Suicide Squad/Task Force X in het vierde volume van de reeks en in New Suicide Squad.

 • SUICIDE SQUAD VOL.1: KICKED IN THE TEETH
 • SUICIDE SQUAD VOL.2: BASILISK RISING
 • SUICIDE SQUAD VOL.3: DEATH IS FOR SUCKERS
 • SUICIDE SQUAD VOL.4: DISCIPLINE AND PUNISH
 • SUICIDE SQUAD VOL.5: WALLED IN

Naast haar rol in NEW SUICIDE SQUAD, gebundeld in VOL.1: PURE INSANITY, VOL.2: MONSTERS, VOL.3: FREEDOM en VOL.4: KILL ANYTHING, verkreeg Harley in 2014 haar tweede soloreeks, die 30 delen, een annual, tal van specials telde en zelfs enkele miniseries en liep tot 2016. Hierin ruilde Harley Gotham City in voor Coney Island, New York City, stichtte ze haar Gang of Harleys en werd ze pas echt DC's populairste antiheldin. Alles werd volledig verzameld.

 • VOL.1: HOT IN THE CITY (#0-8)
 • VOL.2: POWER OUTAGE (#9-13)
 • HARLEY QUINN AND POWER GIRL (#1-6)
 • VOL.3: KISS KISS BANG STAB (#14-16, Annual #1, Holiday Special #1, Valentine’s Day Special #1)
 • VOL.4: A CALL TO ARMS (#17-21, Road Trip Special)
 • HARLEY QUINN'S GANG OF HARLEYS (#1-6)
 • HARLEY's LITTLE BLACK BOOK (#1-6)
 • VOL.5: THE JOKER'S LAST LAUGH (#22-25, Be Careful What You Wish For)
 • VOL.6: BLACK, WHITE AND RED ALL OVER (#26-30)

De soloreeks, specials en miniseries worden ook gebundeld in HARLEY QUINN BY AMANDA CONNER & JIMMY PALMIOTTI OMNIBUS VOL.1 en VOL.2.

Een alternatieve versie van Harley Quinn speelt een rol in de reeksen INJUSTICE: GODS AMONG US YEAR ONE tot en met YEAR FIVE (2013-2016). In INJUSTICE: GROUND ZERO (2016-2017) worden de gebeurtenissen van de eerste videogame verteld vanuit het standpunt van Harley. Een andere alternatieve versie van Harley speelt de hoofdrol in de miniserie Convergence: Harley Quinn, tijdens het Convergence-event van 2015. Deze werd opgenomen in CONVERGENCE: FLASHPOINT BOOK TWO. Een alternatieve toekomst voor Harley wordt dan weer geschetst in Harley Quinn: Futures End (2014), gebundeld in de FUTURES END: FIVE YEARS LATER OMNIBUS.

HARLEY QUINN VOLUME 3 – DC REBIRTH (2016-nu)

Met DC Rebirth onderging het DC-universum alweer een herlancering en verkreeg Harley Quinn een inmiddels derde soloserie. Ook blijft ze een hoofdrol spelen in het vijfde volume van Suicide Squad (ze wordt zelfs de veldleidster van het team) en doet ze steeds vaker mee in grote DC-events. Ook verkreeg ze in 2017 een Harley Quinn 25th Anniversary Special.

 • HARLEY QUINN VOL.1: DIE LAUGHING (Harley Quinn Rebirth #1, #1-6)
 • SUICIDE SQUAD VOL.1: THE BLACK VAULT PART 1 (Suicide Squad Rebirth #1, #1-4)
 • SUICIDE SQUAD VOL.2: GOING SANE (#5-7, Harley Quinn and the Suicide Squad April Fool's Special #1)
 • JUSTICE LEAGUE VS SUICIDE SQUAD (#1-6, Suicide Squad #8-10, Justice League #12-13)
 • HARLEY QUINN VOL.2: JOKER LOVES HARLEY (#7-12)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.