Random Article


Review: Action Comics #987 – The Oz Effect Part 1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar: ,
 
Universum: , ,
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Op zijn best


Een knappe symbolische strijd tussen optimisme en pessimisme. Bogdanovic moet de nieuwe Action Comics-tekenaar worden.

Op zijn slechtst


Voorspelbare onthulling.


Het is zover! We weten wie de mysterieuze “Oz” is en die onthulling belooft DC’s hoopvolle Superman drastisch te veranderen! Onze recensie van het eerste deel van “The Oz Effect” vind je hier!

Posted 17/09/2017 by

 
Full Article
 
 

Het moet zowat een van de belangrijkste mysteries in het huidige DC Rebirth-universum zijn. Naast de invloed van Doctor Manhattan uit Watchmendat al werd duidelijk gemaakt in The Buttoncross-over tussen DC's The Flash en Batman, loopt natuurlijk ook nog de mysterieuze "Oz" rond in de DC Comics-wereld. Naar de ware identiteit van het personage wordt ondertussen al een jaar gehint, maar of hij nu inderdaad Ozymandias is uit Watchmen, komen we deze maand te weten.

De prestigieuze verhaallijn, "The Oz Effect" in Action Comics #987 en #988, waarin Superman opnieuw geconfronteerd wordt met Oz en de chaos die hij naar Metropolis brengt, werd gerealiseerd door schrijver Dan Jurgens en tekenaars Viktor Bogdanovic en Patch Zircher. Ongetwijfeld biedt deze verhaallijn ook de opzet voor Doomsday Clockde volwaardige cross-over met Watchmen, later in november.


Hope.

Openen doet Action Comics #987 met een zoveelste slachtoffer van "Mr. Oz". De mysterieuze schaduwfiguur, die ondertussen al rondloopt sinds Geoff Johns/John Romita Jr.'s Superman #34, wil 's werelds eerste en grootste superheld ervan overtuigen dat de mensheid hem niet verdient. Niemand minder dan Superman, zowat hét Amerikaanse icoon der hoop en gerechtigheid, probeert hij aan het wankelen te brengen.

Aan de andere kant van het verhaal ontmoeten we Kal-El/ Superman tijdens zijn alledaagse taken: mensen helpen. Na alweer een ramp vermeden te hebben apprecieert hij de aarde, de plek waar hij opnieuw hoop en een thuis vond. Een gecoördineerde aanval op Metropolis en de gehele wereld maakt het hem echter heel moeilijk en zelfs Superman kan niet overal tegelijkertijd zijn. Zelfs de Man van Staal kan dan al eens zijn geduld verliezen…

Centraal in Jurgens verhaal staat de tweedeling tussen Superman en Oz: hoop versus wanhoop. Het centrale thema van DC Comics: Rebirth #1 blijft dus rustig verdergaan. Een leuk detail is hoe Supermans werk, waar hij o zo fier op was, teniet wordt gedaan in één enkel panel. Simpelweg omdat de mensheid over het algemeen rotzakken zijn. Een andere knipoog naar het huidige politieke klimaat is hoe Superman enkele vluchtelingen redt van een schietgrage Amerikaan en hem snel te woord staat. Het is hoopvol, maar tegelijkertijd ook depressief.

Het eerste deel van The Oz Effect onthult ook meteen de ware identiteit van "Mr Oz.". Was het nu echt Ozymandias uit Watchmen? Of toch maar iemand anders? Spoilen gaan we het niet, maar onvoorspelbaar was het niet. Een knappe reveal en cliffhanger, maar oplettende kijkers zagen hem dus wel aankomen. Ten slotte verdient ook Bogdanovic een pluim voor zijn knappe tekenwerk. Hopelijk wordt hij binnenkort de vaste tekenaar op Action Comics.


De emotionele impact van de onthullingen uit Action Comics #987 beloven een langdurige invloed te hebben op Superman – of dat zou toch moeten. De strijd tussen optimisme en pessimisme is leuk vertegenwoordigd en slaat ditmaal een meer depressieve weg in voor Kal-El. Jurgens doet wat hij moet doen en levert een knappe opener voor de volgende Superman-verhalen, maar ook de toekomst van het Rebirth-universum. Ongetwijfeld een must-read voor Superman-fans en trouwe fanaten van het DC Comics Rebirth-universum!

Action Comics #987 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.