Random Article


Review: Dark Knight III – The Master Race #9

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar: ,
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $5.99 (regular), $12.99 (collector's edition)
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Heel wat spetterende karaktermomenten. Azzarello en Kubert blijven een mooie hommage aan het werk van Miller leveren.

Op zijn slechtst


Dondert aan een sneltreinvaart vooruit. Sommige kleinere verhaallijnen eindigen vrij abrupt. Weinig inhoud.


Na vele vertragingen, wordt Dark Knight III: The Master Race eindelijk afgerond bij DC Comics. Hebben Brian Azzarello en Andy Kubert een geslaagde threequel op Frank Miller’s toekomstige Batman-saga afgeleverd?

Posted 08/06/2017 by

 
Full Article
 
 

Goddamn good soldier.

Na maanden vol marketinggeweld kwam in november 2016 de eerste issue van Dark Knight III: The Master Race eindelijk uit bij DC Comics. Voor deze derde Dark Knight-cyclus zijn Frank Miller en Klaus Janson, het duo achter het legendarische Batman: The Dark Knight Returns (1986), herenigd. Het leeuwendeel van het werk wordt echter gedaan door Brian Azzarello (100 Bullets, Wonder Woman) en Andy Kubert (Detective Comics, Captain America). De serie heeft inmiddels heel wat vertragingen opgelopen en na een wachttijd van enkele maanden zijn we eindelijk toegekomen tot het negende en allerlaatste deel…

Na een verloren strijd tegen de Amazones van Wonder Woman, doet het binnenvallende Kryptoniaanse leger nog één laatste poging om de mensheid niet langer onder de voet te lopen – maar gewoon te vernietigen. Dat is echter buiten een herboren Batman, Wonder Woman, The Flash, Green Lantern, The Atom en vooral een bad-ass Superman en zijn dochter Lara gerekend…

Eindelijk zijn we aan het laatste deel van deze Dark Knight-cyclus beland. Waar de vorige issue al aanvoelde als het eerste deel van de climax, wordt hier in sneltreinvaart alles in kannen en kruiken gestoken. Daarmee komt er een vrij abrupt einde aan de verhaallijnen rond o.a. Lara, de dochter van Superman en Wonder Woman, en – hoewel ze hun tijd in de spotlight verdienen – krijgen we slechts enkele scènes met The Atom en Green Lantern ondanks de mooie opbouw hiernaar. Superman krijgt dan weer een zeer bad-ass Batman-achtig moment, maar de verbazende, uitermate positieve reactie van de echte Batman daarop voelt dan ook weer een beetje vreemd aan (getuige zijn visie op de man van staal in de vorige delen).

Dark Knight III: The Master Race #9 levert enerzijds een mooie climax tot de verhaallijn, maar anderzijds merk je dat Brian Azzarello en Andy Kubert zich er wat snel vanaf hebben willen maken. Nog een extra deel had echter, dankzij de vele vertragingen niet meer gehoeven, maar dit had best nog iets langer kunnen zijn. Het door Frank Miller getekende en mede-geschreven back-upverhaal – een nieuwe Action Comics #1 – biedt dan weer hoop voor de toekomst en toont dat zelfs in het sombere Dark Knight-universum de DC-superhelden niet kapot te krijgen zijn. Zonde van het slordige tekenwerk, maar de boodschap mag er zijn.

Al bij al hebben Azzarello en Kubert getoond dat ze een zeer Milleriaanse Batman-comic kunnen maken. DKIII haalt misschien niet het niveau van de eerste The Dark Knight Returns, maar steekt met kop en schouders boven diens voorganger The Dark Knight Strikes Again bovenuit – ondanks een iets braver en meer voorspelbaar verhaal en een mindere boodschap. Was DKIII een overbodige sequel? Misschien. Dit derde deel had duidelijk minder te zeggen dan de vorige twee, of zelfs dan de prequel All-Star Batman & Robin en The Last Crusade one-shot en voelde meer aan als een hommage-oefening. Het back-upverhaal toont echter dat er nog leven zit in het Dark Knight-universum, zolang ze in de vierde cyclus terug wat meer risico's durven nemen…

Dark Knight III – The Master Race #9 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.