Random Article


Review: Spawn #1 – 25th Anniversary Director’s Cut

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een nieuwe blik op deze sensatie uit 1992.

Op zijn slechtst


Commentaren van McFarlane voegen niets toe.


Yep, het is inmiddels 25 jaar geleden dat Todd McFarlane de eerste comic van zijn Spawn uitbracht. Image Comics viert met een speciale director’s cut…

Posted 18/05/2017 by

 
Full Article
 
 

I remember dying…

Wacht even, is het echt alweer 25 jaar geleden dat de eerste issue van Spawn verscheen en met 1,7 miljoen verkochte exemplaren de gekte romdom de kersverse uitgever Image Comics deed losbarsten? Spawn's geestelijke vader Todd McFarlane viert dat met een director's cut van deze eerste issue. Dat houdt in dat de platen direct geschoten zijn vanaf de originele onbewerkte pagina's. En tussen de pagina's door zijn er enkele bladzijden waarop McFarlane commentaar geeft op het werk en zijn gedachten achter deze comic prijsgeeft. 

Tegenwoordig is Spawn vooral een lachertje. Een comic met de oplage van een fanzine dat, met elke ingeving van McFarlane, weer eens van verhaalrichting verandert. Maar eens vocht het elke maand een hardnekkige strijd uit met Marvel's Uncanny X-Men voor de titel van best verkopende comic in de 90s en wist het zelfs regelmatig te winnen…

Deze comic neemt je mee terug naar mei 1992 en geeft je het gevoel dat je had toen Spawn voor het eerst werd geintroduceerd aan het publiek. Een getormenteerde ziel die ooit als Al Simmons voor een geheime militaire eenheid werkte en de dood vond. Waarschijnlijk werd hij verraden door een vriend. Met de hoeveelheid bloed aan zijn handen belandde hij in de hel waar de mysterieuze man een deal sloot met de duivel om terug te keren naar de aarde, naar zijn geliefde. Om vervolgens te merken dat ie geen mens meer was maar een Hellspawn. Deze fragmenten worden afgewisseld met  fragmenten waarin rechercheurs Sam & Twitch enkele moorden in een grauwe versie van New York City proberen op te lossen. Iemand heeft er namelijk lol in om de harten van willekeurige mensen uit te rukken… 

Het lezen van deze eerste issue geeft je een gevoel van weemoed. Het was, en is, een absolute sensatie om deze issue voor het eerst open te slaan en te zien wat Todd McFarlane op het papier had geslingerd. De pagina's zien er nog altijd prachtig uit en, hoewel McFarlane vaak een broertje dood heeft aan decors, is de tekenaar niet zo lui als zijn toenmalige Image-kompaan Rob Liefeld (Youngblood, Deadpool). Zijn lay-outs zijn fenomenaal en de plekken waar decors zijn ingewisseld voor bellen en lijntjes werken gewoon goed. Ze focussen de ogen van de lezer op de plekken waar de actie plaatsvindt.

De weemoed die deze issue bij je oproept komt ook door de vele gemiste kansen. Er leek iets van een plan te zijn voor de langere termijn. En waarom McFarlane ervoor koos om de krachtenmeter van Spawn de deur uit te doen zullen we nooit weten. Een beetje comicbooklezer dient deze issue minstens eens gelezen te hebben. De liefhebber die deze issue 25 jaar geleden las zal ongetwijfeld mijmeren over wat had kunnen zijn…

Spawn 25th anniversary directors cut #1  bij Archonia.com

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.