Random Article


Review: Secret Empire #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een gewaagde nieuwe status quo voor het Marvel-universum.

Op zijn slechtst


Zeer voorspelbaar. Weinig origineel.


Captain America is HYDRA! Nu Marvel’s grootste superheld ge-out werd als een nazi, hoe gaan de Avengers ermee om? Lees het in het eerste deel van Secret Empire…

Posted 03/05/2017 by

 
Full Article
 
 

Hey, kids! I want you to Hail Hydra!

In de films mag hij nog steeds de grote held uithangen, maar in de comics van Marvel gaat het al even niet zo goed met Captain America. De Sentinel of Liberty, levende legende van WO II en grootste Avenger aller tijden werd in de afgelopen jaren weer van zijn Super-Soldier serum ontdaan en omgetoverd tot een oude man, alvorens alles terug te krijgen… met een twist. Door een herschrijving van zijn geschiedenis is Steve Rogers al van jongsaf aan een dubbelspion voor HYDRA, de grootste terreurorganisatie die het Marvel-universum ooit gekend heeft. Hoe vaak Marvel het ook mag ontkennen via talloze statements op social media, Captain America – de superheld die in 1941 zijn debuut maakte door Adolf Hitler een vuistslag te geven – is nu zelf een nazi, net zoals zijn aartsvijanden en mede-HYDRA-kompanen Red Skull en Baron Zemo.

Secret Empire, vernoemd naar een klassieke Captain America-verhaallijn uit de jaren 70, is Marvel's nieuwste grootschalige event. Voortkomend uit de gebeurtenissen van Avengers: Standoff, Thunderbolts, Civil War II en de Captain America: Steve Rogers en Captain America: Sam Wilson-series, zal HYDRA onder leiding van Captain America zich hier openbaren en de wereld trachten over te nemen. Captain America-schrijver Nick Spencer leidt alles in goede banen met een leger tekenaars achter zich. Marvel heeft geleerd van zijn fouten bij vorige events en zet nu alles op alles om vertragingen bij de negendelige eventreeks te vermijden.


Vorige keer, in Secret Empire #0, zagen we hoe Captain America zijn plan in gang zette om de VS over te nemen. In deze Secret Empire #1 is hem dat duidelijk gelukt. Gedurende dit eerste deel wordt de nieuwe wereldorde uit de doeken gedaan. De échte versie van de geschiedenis (waar HYDRA en de nazi's de Tweede Wereldoorlog wonnen) wordt in scholen onderwezen, Captain America is publiekelijk gekend als lid van HYDRA en enkele Avengers hebben zich bij hem aangesloten, Doctor Strange zit vast in een duistere dimensie met de rest van de helden van New York City, Captain Marvel kan de Aarde niet meer in en dient golf na golf aanvallende Chitauri af te wimpelen… en het merendeel van de Avengers en de jonge tienerhelden van de Champions zijn ondergronds gegaan, waar Hawkeye en Black Widow een verzetsgroepering trachten bij elkaar te krijgen. En hoe zit het eigenlijk met de AI-geest van Tony Stark/Iron Man?

Na een goed opgezette proloog, krijgen we in dit eerste deel heel wat informatie te verwerken over wat een parallel Marvel-universum lijkt, maar in feite bittere realiteit is. Toch vertoont Secret Empire #1 heel wat gelijkenissen met eerdere events die een "New World Order" voorstelden, zoals Age of Ultron (waar Ultron de Aarde overnam), de Dark Reign van Norman Osborn of zelfs DC's Injustice-comics waar Superman een tiran werd. Eén bepaalde scène met Captain Marvel doet sterk terugdenken aan de boodschap van Jean Grey in de "verrader in de X-Men"-verhaallijn/Onslaught Saga uit de jaren 90. Niets nieuws onder de zon, dus, buiten het feit dat het hier nu draait om Marvel's grootste held.

Alle belangrijke spelers voor zowel het main event als de vele tie-ins worden voorgesteld en we vangen al enkele glimpsen op van strubbelingen tussen Captain America's "kabinet" (bestaande uit zijn voormalige grootste vijanden zoals o.a. Baron Zemo, Doc Faustus en Arnim Zola), ongetwijfeld belangrijke rollen voor Captain America's grote liefde Sharon Carter/Agent 13 en de opkomende transformatie van de jonge Raychaun Lucas naar de nieuwe Patriot. Ook is er een obligatoire, maar zeer tragische en brutale dood van een klassiek Marvel-personage die een wel heel belangrijke rol speelde in de vroege dagen van Captain America, de Avengers en de Hulk. Nick Spencer doet alles weer volgens het boekje en weet nergens echt te verrassen, buiten misschien bij enkele van zijn keuzes voor Cap's Avengers. Steve McNiven is dan weer één van de beste tekenaars bij Marvel, maar zijn werk oogt iets minder mooi onder de kleuren van Matt Wilson. Spijtig, maar het breekt gelukkig de flow van de comic niet.

Secret Empire #1 is een prima comic en vormt samen met de veel sterkere proloog een goed, doch weinig origineel en voorspelbaar begin voor het Marvel-event, maar toch zal Nick Spencer stevig uit zijn pijp mogen komen om de weg naar de nu al voorspelbare uitkomst interessant te houden. En dat zonder karaktermoorden te plegen (al is het daarvoor misschien nu al te laat). We houden ons hart al vast, want ondertussen kennen we het verhaaltje van Marvel-events die goed beginnen wel…

Secret Empire bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.