Random Article


Review: Secret Empire #0

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Goed, duidelijk beginpunt. Intrigerende opzet.

Op zijn slechtst


Weinig origineels. Tekenwerk bij momenten wat minder. Wederom een Marvel-event.


In Secret Empire onthult Captain America zichzelf eindelijk als agent van HYDRA… en de Avengers en S.H.I.E.L.D. zullen het geweten hebben… Lees hier onze review van het eerste deel van Marvel’s nieuwste grootschalige event…

Posted 19/04/2017 by

 
Full Article
 
 

Hail HYDRA.

In de films mag hij nog steeds de grote held uithangen, maar in de comics van Marvel gaat het al even niet zo goed met Captain America. De Sentinel of Liberty, levende legende van WO II en grootste Avenger aller tijden werd in de afgelopen jaren weer van zijn Super-Soldier serum ontdaan en omgetoverd tot een oude man, alvorens alles terug te krijgen… met een twist. Door een herschrijving van zijn geschiedenis is Steve Rogers al van jongsaf aan een dubbelspion voor HYDRA, de grootste terreurorganisatie die het Marvel-universum ooit gekend heeft. Hoe vaak Marvel het ook mag ontkennen via talloze statements op social media, Captain America – de superheld die in 1941 zijn debuut maakte door Adolf Hitler een vuistslag te geven – is nu zelf een nazi, net zoals zijn aartsvijanden en mede-HYDRA-kompanen Red Skull en Baron Zemo.

Secret Empire, vernoemd naar een klassieke Captain America-verhaallijn uit de jaren 70, is Marvel's nieuwste grootschalige event. Voortkomend uit de gebeurtenissen van Avengers: Standoff, Thunderbolts, Civil War II en de Captain America: Steve Rogers en Captain America: Sam Wilson-series, zal HYDRA onder leiding van Captain America zich hier openbaren en de wereld trachten over te nemen. Captain America-schrijver Nick Spencer leidt alles in goede banen met een leger tekenaars achter zich. Marvel heeft geleerd van zijn fouten bij vorige events en zet nu alles op alles om vertragingen bij de negendelige eventreeks te vermijden.

Deze Secret Empire #0 biedt het openingssalvo van Captain America's meesterplan. Op het einde van de tweede Civil War die de Marvel-superhelden verdeelde zagen we hoe Steve Rogers voor de tweede maal het hoofd werd van 's werelds grootste defensie-organisatie S.H.I.E.L.D. Enorm veel macht en verantwoordelijkheid in de handen van één individu. Zeer gevaarlijk, maar Captain America valt te vertrouwen, toch? In dit eerste deel van het event zien we hoe gevaarlijk Steve Rogers kan zijn. Hij is tenslotte niet alleen een supersoldaat en een inspirerende leider voor de superheldengemeenschap, maar ook een meesterlijk strateeg. De Avengers, Defenders, S.H.I.E.L.D., Alpha Flight onder leiding van Captain Marvel en zelfs Tony Stark/Iron Man en Riri Williams/Ironheart zijn niet voorbereid op het openingssalvo van Captain America's HYDRA… en het verraad van hun grootste held…

Secret Empire #0 voelt echt aan als het eerste deel van de reeks en niet als een weinig zeggende proloog zoals eerdere #0 issues bij grote Marvel-events. Zoals gewoonlijk focussen Nick Spencer en artiest Daniel Acuña zich voornamelijk op de Marvel-helden die iedereen kent uit de films en tv-series, waardoor alles vrij makkelijk te volgen valt voor de nieuwe lezer, maar toch doe je er goed aan om de Captain America: Steve Rogers-reeks en Civil War II: The Oath te lezen vooraleer je hieraan begint.

Men stelt mooi alle belangrijke spelers voor en Nick Spencer weet zijn politieke agenda nog redelijk wat in te perken. Het is immers geen toeval dat deze Captain America-verhaallijn heel wat parallellen vertoont met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Spencer schrijft heel wat frustraties jegens president Donald Trump van zich af in zijn Captain America-reeksen, maar goed, Captain America is altijd al een politiek geladen comic geweest. Ook die vorige Secret Empire-verhaallijn uit de 70s had een prominente rol voor toenmalig president Richard Nixon en zijn aandeel in het Watergate-schandaal. Dus dat mogen we Spencer niet teveel kwalijk nemen.

Wat we hem wel kwalijk kunnen nemen is dat Secret Empire in feite weinig nieuws biedt. De schok van Captain America te zien als superspion van HYDRA is immers al wat bekoeld en ook de manier waarop de Marvel-helden uit de weg worden geruimd ten faveure van een nieuwe (tijdelijk) wereldorde hebben we al wel eerder gezien, zoals in vrijwel elk voorgaand Marvel-event van de afgelopen 15 jaar. Ook de tekeningen van Acuña zijn bij momenten slordig en gehaast, iets dat vooral opvalt in de gezichten van sommige vrouwelijke personages – de wel zeer verbaasde Sharon Carter/Agent 13 op kop. Wat dan weer wel weet te intrigeren, is de implicatie van meerdere geschiedenisherschrijvingen door middel van Cosmic Cubes, niet enkel deze van Steve Rogers, in een proloog tot dit alles geïllustreerd door Rob Reis

Secret Empire #0 is misschien niet zeer origineel, maar valt op zijn minst interessant te noemen en is wederom een goed begin voor een Marvel-event. We kijken uit naar het volgende deel en ondanks de #0 op de cover is dit echt wel het onontbeerlijke eerste nummer van de eventreeks. Toch hebben we ons al iets te vaak verbrand aan de schijnbaar oneindige stroom van goed beginnende, maar uiteindelijk enorm teleurstellende Marvel-events in de afgelopen jaren. Dus ook dit event gaan we in met de nodige scepsis…

Secret Empire bij Archonia.com 

TIE-INS?

Secret Empire #0 wordt bijgestaan door enkele tie-ins onder het label OPENING SALVO, deze dienen allemaal gelezen te worden voor Secret Empire #0 zelf, met Captain America: Steve Rogers #16 als laatste.

  • U.S.AVENGERS #5 (Al Ewing/Paco Medina): Een gesprek tussen Steve Rogers en Roberto Da Costa, als Citizen V de nieuwe leider van de U.S.Avengers, waarin Steve AIM probeert in te schatten. De minst interessante van de drie tie-ins, 
  • THUNDERBOLTS #12 (Jim Zub/Jon Malin): Een vrij belangrijke comic voor Kobik, de levende Cosmic Cube, alsook Bucky/Winter Soldier, Steve's beste vriend, en Baron Zemo, dewelke allen nog wel grote rollen te spelen hebben in het event.
  • CAPTAIN AMERICA: STEVE ROGERS #16 (Nick Spencer/Kevin Libranda/Yıldıray Çınar/Jon Malin): De nieuwe geschiedenis van Steve Rogers/Captain America en hoe de Tweede Wereldoorlog er écht aan toe ging, wordt onthuld. Veruit de belangrijkste tie-in van de week, te lezen vlak voor Secret Empire #0. 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.