Random Article


Review: Fanny K. #1 – Moordgriet

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Personages:
 
Coverprijs: € 6,99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
12 total ratings

 

Op zijn best


Een frisse en iets meer realistische kijk op het populairste (De) Kiekeboe(s)-personage.

Op zijn slechtst


Duidelijk slechts een introductie tot een groter verhaal. Bevat enkele romanclichés.


Na Amoras en J.ROM, krijgt ook Vlaanderens meest begeerde stripfiguur haar eigen, meer volwassen reeks. In “Moordgriet”, het eerste deel van Fanny K., gaat Fanny Kiekeboe solo…

Posted 12/04/2017 by

 
Full Article
 
 

Die twee was ik rats vergeten! Bekijk die smoeltjes toch eens! Vooral die zeehondensnor! Als dochters echt op hun moeders gaan lijken heb ik over een paar jaar een dik probleem! Hahahaha…

Menig puberende stripliefhebber zal het zonder enige twijfel betreuren, maar toch is het onwaarschijnlijke gebeurd. Fanny Kiekeboe, de meeste begeerde tweedimensionale babe uit het Vlaamse striplandschap, heeft zich verloofd met haar vriend Pieter…

Om dit te vieren heeft het koppel een luidruchtig feestje georganiseerd voor al hun vrienden op hun appartementje te Antwerpen. Gelukkig is de conciërge een toffe kerel, die daar geen problemen mee heeft. Al hun vrienden trouwens? Nee, Fanny mist nog haar goeie vriendin Naomi, ze zou nochtans zeker langskomen. Naomi is een ex-model, die haar carrière heeft opgegeven sinds haar huwelijk een jaar terug. Ze leeft in weelde en geluk, althans dat is toch de indruk die bij Fanny is ontstaan dankzij Facebook. Beide vriendinnen hebben elkaar nu ook alweer een jaartje niet in levenden lijve gezien. Wanneer Naomi opeens toch opduikt, compleet over haar toeren vanwege een echtelijke ruzie, geeft ze Fanny haar verlovingscadeau – maar gaat ze meteen weer weg om haar persoonlijke problemen aan te pakken. Ze trapt het zelfs al af voordat ze Pieter heeft ontmoet!

Over Pieter gesproken, wanneer Fanny even afwezig is toont hij zich niet van zijn meest sympathieke kant. Wat meer is, na het feestje besluit hij kordaat dat hij nog iets gaat drinken met zijn vrienden. Een uitje dat zo zijn eigen dramatische gevolgen heeft… Zou het dan toch waar zijn dat de mooiste vrouwen vallen op de grootste klieren? Wat zijn die huwelijksproblemen waarmee Naomi kampt en hoe zwaar zijn de gevolgen ervan? Ook voor Fanny's vriendinnen Alanis en Tomboy zijn er trouwens glansrollen weggelegd. Dit en meer in dit eerste deel van een trilogie rond Fanny Kiekeboe.

Misdaadauteur Toni Coppers ging aan de slag met zijn geliefkoosde personage uit de reeks De Kiekeboes van zijn goeie vriend Robert Merhottein, die bekender is onder zijn pseudoniem Merho. Zijn versie van Fanny is iets ouder. In de reguliere reeks is ze achttien à twintig jaar, in Fanny K. schatten we haar tussen de vijfentwintig en dertig. Wat mannen betreft is ze ook iets naïever dan wat we van haar gewoon zijn. Is dit een trekje dat ze deelt met Liese Meerhout, het hoofdpersonage in de misdaadromans van Coppers? Wij krijgen die indruk toch wel een beetje.

Het tekenwerk wordt verzorgd door de Franstalige Brusselaar Jean-Marc Krings. Mocht zijn naam niet meteen een belletje doen rinkelen, wees dan gerustgesteld dat je niet de enige zal zijn die dit ervaart. Bij het Nederlandstalige publiek is hij namelijk nog niet zo bekend. Nochtans heeft hij al enkele pluimen verdiend, onder meer toen hij de tekenpen van Fabrice Tarrin overnam voor de reeks Violine. De stijl van Krings toont zijn voorliefde voor de reeksen van uitgeverij Dupuis, de gelijkenissen tussen zijn werk en dat van Bruno Gazotti (Soda, Alleen) is opmerkelijk. Dat kan wel tellen qua compliment.

Fanny K. 1 – Moordgriet is het eerste deel van een trilogie, dat geheel past in de huidige strategie van Standaard Uitgeverij om personages/reeksen te herwerken in nieuwe reeksen en spin-offs. Iets wat we al zagen met Amoras en J.Rom. Dit eerste deel is overduidelijk een introductie die de lezer moet doen hunkeren naar meer. Heel wat vragen rijzen bij het lezen van Moordgriet, dus missie geslaagd. Wij pikken het volgende deel zeker op…

Comments

comments


Gilles

 
avatar