Random Article


Review: De Kronieken van Amoras – De Zaak Krimson #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: €6.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
4 total ratings

 

Op zijn best


Het bevat al het goede van Amoras met hoop op dat ietsje meer.

Op zijn slechtst


Er wordt nog niet zo gek veel verteld over het gedeelde verleden van Lambik en Krimson.


Met De Kronieken van Amoras – De Zaak Krimson duiken Marc Legendre en Charel Chambré in het verleden van de aartsvijand van Suske & Wiske. Lees hier onze review van de prequel tot het bejubelde Amoras…

Posted 21/03/2017 by

 
Full Article
 
 

Van 2013 tot 2015 publiceerde Standaard Uitgeverij de zesdelige reeks Amoras. Een dystopische interpretatie van Vlaanderen (en Nederlands) favoriete striphelden Suske en Wiske voor een wat ouder publiek. Wie dacht dat de koek na zes delen op was komt bedrogen uit want de 'PG-13' Suske en Wiske keren weer terug in de Kronieken van Amoras. 

In de eerste driedelige cyclus met als subtitel De Zaak Krimson duiken Marc Legendre en Charel Chambré in het verleden van de aartsvijand van onze vrienden: Krimson. Als uitgangspunt nemen ze een scené uit Het Rijmende Paard waarin vrij duidelijk wordt gesteld dat Lambik al vrij vroeg wist wie Krimson was en vooral wat voor type mens dit was.

Willy Vandersteen en Paul Geerts zijn nooit op deze vraag ingegaan. Dat geeft de makers van dit album dus vrij baan om er iets mee te doen. Krimson is in dit album druk bezig met het smeden van de snode plannen dewelke uiteindelijk zullen leiden tot de gebeurtenissen in Amoras #1. Onwetend van dit alles is professor Barabas bezig met het opzetten van een eigen theorie. Hij wil Lambik eens wat vragen stellen over het feit dat hij Krimson al leek te kennen voordat de rest van de vaste groep rondom Suske en Wiske van hem had gehoord. Lambik heeft hier geen zin in en zet het op een lopen. Ondertussen pakken zich donkere wolken samen…

Dit eerste album is vooral een prequel op Amoras en minder een verkenning van de karakters van Krimson en  Lambik. Zo is er in dit deel bijvoorbeeld ook een fikse plek ingeruimd voor het in Amoras geïntroduceerd personage Jérusalem en het zou van bijzonder veel creativiteit getuigen wanneer ze haar aan het verre verleden van Krimson en Lambik weten te koppelen. In zoverre zou je, indien je cynisch van aard bent, mogen beweren dat dit album nogal misleidend is. Maar de sfeer van het verhaal is prima en doet ook denken aan Amoras. In dit geval zeker een compliment. En kijkend naar het einde van dit album belooft het tweede deel het gebrek aan een jonge Krimson ruimschoots goed te maken.

Na zes albums was Amoras een fraai afgerond geheel geworden. Waarom zou je daar, los van commerciële motieven, prequels voor gaan maken? Het Before Watchmen syndroom ligt dan natuurlijk op de loer: een verhaal waarvan elk los detail wordt opgevuld met een overbodige strip. Dit album weet zich daaraan te ontworstelen en is uiteindelijk nog verdomd vermakelijk geworden.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.