Random Article


Review: Cloak and Dagger – Shadows and Light

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , ,
 
Tekenaar: , , , , ,
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering: , , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $34.99
 
Verzamelt: Peter Parker, The Spectacular Spider-Man #64, 69-70, 81-82 ,94-96, Cloak and Dagger #1-4, Marvel Team-Up Annual #6, Marvel Fanfare #19, New Mutants #23-25
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Het is een typische jaren 80 Marvel-comic maar toch anders.

Op zijn slechtst


Al Milgrom tekent...


De jonge Marvel-helden Cloak & Dagger krijgen binnenkort hun eigen tv-show. Hun oorsprong uit de jaren 80 wordt herdrukt in deze bundel…

Posted 17/03/2017 by

 
Full Article
 
 

Listen to our tale before you reject us, priest.

Marvel's Cloak and Dagger krijgen binnenkort hun eigen tv-serie op Freeform. Dan is het wel handig wanneer de nieuwsgierige lezer het oorsprongsverhaal van deze twee jonge helden kan lezen. Marvel begrijpt dat en gooit er weer een herdruk van Cloak and Dagger: Shadows and Light tegenaan. 

Het duo werd in 1982 geschapen door Bill Mantlo en Ed Hannigan als bijfiguren in de reeks The Spectacular Spider-Man. In deze eerste verhalen zijn het niet veel meer dan twee tieners met een antipathie tegen drugsdealers. Beide figuren slaan aan bij het publiek waarop in 1983 een vierdelige miniserie volgt waarin hun persoonlijke geschiedenis uit de doeken wordt gedaan.

Cloak & Dagger is het verhaal van de weglopers Tyrone Johnson en Tandy Bowen. Ze ontmoeten elkaar in New York waar ze in handen vallen van een groepje onverlaten die hen onderdak voor de nacht aanbieden. Maar wat Ty en Tandy niet weten is dat ze misbruikt zullen worden als proefkonijnen voor een nieuwe synthetische drug van de chemicus Simon Marshall. Deze nieuwe drug is bedoeld als handelswaar voor de misdaadbaas Silvermane. Alle proefpersonen sterven na het toedienen van een injectie met dit goedje, behalve Ty en Tandy. Ze ontsnappen en tijdens hun vlucht ontdekken ze dat deze drug ze waarschijnlijk superkrachten heeft gegeven. Tandy heeft de beschikking over licht dat ze als dolken kan schieten en Tyrone is een soort levende duisternis geworden. Vanaf dat punt noemen ze zichzelf Cloak & Dagger en nemen ze het op voor de jonge verschoppelingen en strijden ze tegen drugdealers…

Na deze origin keren Cloak & Dagger terug als gaststerren in The Spectacular Spider-Man en nemen ze het samen met 's werelds populairste webspinner en zijn toenmalige vriendin Black Cat op tegen een tot cyborg verbouwde  Silvermane. Deze bundel wordt afgerond met een gastoptreden van die andere jonge Marvel-helden: de New Mutants.

Zeg je Cloak & Dagger dan zeg je ook Marvel in de jaren 80. Deze eerste verhalen zijn erg doordrenkt van het decennium, waarin ze gemaakt zijn. De Amerikaanse oorlog tegen drugs sijpelt erg door op de pagina's. En ook de continuïteit van deze jaren speelt een belangrijke rol. Ze noemden we eerder in deze review al de aanwezigheid van de Black Cat. Maar zo verandert Spider-Man halverwege van pak omdat hij in de tussentijd op de Battleworld-planeet van de Beyonder is geweest en nu de zwarte Venom-symbiont draagt. En de vrouw van de Kingpin (Vanessa) ligt natuurlijk in bed naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen in Daredevil. Je kunt deze bundel lezen zonder deze kennis, maar dan mis je misschien toch een stukje gevoel bij de comics. 

Het tekenwerk is ook heel wisselend. De door Al Milgrom (Secret Wars II) getekende verhalen zien er lelijk uit. Deels vanwege hem en deels vanwege het slordige inktwerk van Jim Mooney. Daarentegen zorgt Tony Salmon (Dakota North) voor een fraai getekend verhaal en is ook Bill Sienkiewicz van de partij. Een bijzondere vermelding is de samenwerking tussen Rick Leonardi (Uncanny X-Men) en inkter Terry Austin. Leonardi heeft normaal gesproken een vrij cartooneske tekenstijl en wordt door Austin juist vrij realistisch gerenderd. Het ziet er goed uit, al gaat een deel van dat effect verloren op het duurdere papier van deze trade. Voor iemand die Cloak & Dagger wil leren kennen is deze Shadows and Light-bundel de ideale instapper. De verhalen zijn gevarieerd, al kun je hier en daar niet ontkennen dat het licht is gedateerd. 

Cloak and Dagger : Shadows & Light bij Archonia.com

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.