Random Article


Review: The Goddamned Volume 1 – Before The Flood

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $9.99
 
Verzamelt: The Goddamned #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Ernstig naargeestig en dat maakt het lekker.

Op zijn slechtst


Qua sfeer lijkt het ietwat op Conan the Barbarian.


De makers van Scalped keren terug met The Goddamned, een Bijbels noir verhaal bij Image Comics dat het slechtste van de mens toont in de dagen voor de grote zondvloed…

Posted 23/02/2017 by

 
Full Article
 
 

And the earth was filled with violence.

Genesis 6:11

Jason Aaron voert nog altijd de comicbooklijsten voor Marvel aan met zijn schrijfwerk voor Star Wars en ook zijn The Mighty en Unworthy Thor-reeksen doet het alleraardigst. Maar de man doet veel meer. Zo wordt zijn Vertigo-reeks Scalped bewerkt tot een tv-serie en verscheen recent de eerste bundel van zijn The Goddamned bij Image Comics.

GODDAMNED TP VOL 01 THE FLOOD covHet is het jaar 1655 na Eden en het gros van de mensen leeft en gedraagt zich als een roedel holbewoners met al het geweld en zedeloosheid die daarbij horen. Laten we eerlijk zijn.. Hier heeft God de mensheid niet voor geschapen. Ze moesten beter zijn dan dit. De Aarde kan zich dus op gaan maken voor de eerste apocalyps in de vorm van de grote overstroming. In deze bundel volgen we twee mensen. Natuurlijk is daar Noah die met zijn bende rondtrekt en allerhande levende wezens bij elkaar brengt voor zijn ark. Maar de blonde adonis op de cover is natuurlijk de persoon om te volgen in dit verhaal. Zijn naam is Cain en men noemt hem ook wel de eerste moordenaar. Hij sloeg in een vlaag van verstandsverbijstering zijn broer Abel de schedel in, waarop God hem vervloekte en tot het einde der tijden over de wereld liet trekken. Cain wil dood maar vindt in deze eerste verhaallijn al wel iets om voor te leven…

In veel Amerikaanse popcultuur is er soms de ietwat kinderachtige notie om jezelf af te zetten tegen het christendom. Maar dit overstijgt het puberale geschop en het ‘kijk mij eens niet gelovig zijn’ waar veel comics in dit genre aan lijden. Aaron en Scalped-tekenaar R.M. Guera hebben een Bijbelse noir geschapen waarbij een waarschuwing op de cover niet misplaatst zou zijn. Deze comic is niet voor fijngevoelige mensen. Ondanks de zonnige omgeving van het Midden-Oosten is deze comic diep duister. De makers laten de mens op zijn slechtst zien. Niets deugt en de enige persoon voor wie je sympathie voelt wil eigenlijk vooral dood.  Deze comic laat je echt met een steen in je maag achter en dat is best lekker.

Overigens.. Laten we even de hoed afnemen en kijken naar het fantastische tekenwerk van Guera. Met een typisch Europees gevoel voor stijl zet hij rijkelijk gedetailleerde, ietwat smerige landschapjes neer en zijn mensen zijn echte scharminkels met elk een eigen set aan littekens. Niet veel Amerikaanse collega’s kunnen hier aan tippen. Het enige nadeel is misschien dat The Goddamned qua sfeer ook wel wat doet denken aan Conan the Barbarian, maar dat nemen we er graag bij…

The Goddamned vol 1 bij Archonia.com

The Goddamned vol1 1

The Goddamned vol1 2

The Goddamned vol1 3

The Goddamned vol1 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.