Random Article


Review: New Avengers by Brian Michael Bendis – The Complete Collection Volume 1

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


De verbouwing van dit team pakt goed uit.

Op zijn slechtst


Soms erg decompressed.


Brian Michael Bendis begon in 2003 aan een acht jaar durende run op de Avengers/New Avengers en maakte van Marvel’s machtigste helden het nieuwe vlaggenschip van de uitgeverij. Een terugblik op zijn eerste verhaallijnen…

Posted 09/02/2017 by

 
Full Article
 
 

avengersbendiscomplete1

It’s coming. The Void.

In de nillies gebeurde er iets opmerkelijks. Na meer als twintig jaar verloren de Uncanny X-Men de positie van Marvel’s vlaggenschip aan The Avengers en dat kwam voor een belangrijk deel aan de architect van dit alles: Brian Michael Bendis. De schrijver gaf Earth’s Mightiest Heroes een facelift en de opmars naar de top kon beginnen.

De facelift neemt een aanvang in Avengers Dissassembled waarin de Avengers voor het oog van de wereld ten val worden gebracht door, wat later blijkt, een mentaal volledig losgeslagen Scarlet Witch. Hoewel de jonge mutante niet helemaal verantwoordelijk is voor haar eigen daden luidt ze wel het einde in van haar team. Iron Man heeft niet de fondsen om een nieuwe Avengers Mansion te bouwen en de interne strubbelingen hebben de sfeer al in een eerder stadium verziekt. Tijd om wat anders te gaan doen.

Enkele maanden later duikt, in de eerste verhaallijn van de nieuwe reeks New Avengers, Spider-Man-villain Electro op. Op voorspraak van een mysterieus figuur bevrijdt hij de populatie van de supergevangenis The Raft. Zo’n 42 superschurken breken uit…

Elektro The Raft

The Raft ligt in de buurt van New York waardoor onder andere Spider-Man en Captain America in staat zijn om bijstand te verlenen. Tijdens de uitbraak waren Matt Murdock (ook wel bekend als Daredevil) en Luke Cage aanwezig waardoor er nu een gelegenheidsteam ontstaat. En zo lijkt er ineens een draagvlak te zijn voor een nieuwe Avengers…

De nieuwe club bestaat uit Captain America, Spider-Man, Iron Man, Luke Cage en wordt aangevuld met Wolverine, Spider-Woman en een nieuwe held genaamd The Sentry. Bendis haakt in op de miniserie The Sentry uit 2000, waarin Paul Jenkins (Alters, Replica) en Jae Lee (Batman/Superman, Hellshock) een nieuwe held lanceerden met als achterliggend idee dat deze Superman-achtige figuur de grootste held van het Marvel-universum was maar dat iedereen hem was vergeten. Er zijn goede redenen voor, die in het tweede deel van deze bundel al voor een deel uit de doeken wordt gedaan. Het is alweer even geleden dat The Sentry zijn gezicht liet zien en het moet worden gezegd dat het een tragisch, maar ook erg goed geschreven personage is.

De meerwaarde van deze nieuwe aanpak is vrij duidelijk. Het Avengers-team was vaak te groot en Bendis brengt het terug tot een aanvaardbaar niveau met zo’n mannetje of zeven. Het team bestaat deze keer ook Justice League-gewijs uit enkele van Marvel’s grootste helden, dewelke allen hun eigen soloreeksen dragen. De bedreigingen zijn ook herkenbaarder. Zaten de Avengers voorheen te knokken met obscure wezens zoals Lloigoroth en Kang, zijn het nu superschurken die je als nieuwe lezer ook weleens hebt gezien.

Overigens is dit een grafisch puike bundel. Het tekenwerk is van David Finch (Forever Evil, Batman: The Dark Knight, Brightest Day) en Steve McNiven (Monsters Unleashed, Civil War, Old Man Logan) en oogt lekker grimmig. Ook zijn er nog wat gastoptredens van een aantal tekenaars. De inkleuring speelt hier ook een voorname rol waardoor de sfeer totaal niet lijdt onder de wisseling van de tekenaars. Met de kennis van de uiteindelijk acht jaar durende Avengers-run van Brian Michael Bendis in het achterhoofd is het knap om te zien hoeveel dingen de schrijver al vooruit heeft gepland in deze drie eerste verhaallijnen. Technisch gezien is het zeer indrukwekkend, al staat daar tegenover dat het ook een zekere spontaniteit mist. Toch is dit een puike comic.

NEW AVENGERS BY BENDIS COMPLETE COLLECTION vol 1 bij Archonia.com

Alles over de Avengers en New Avengers lees je in onze START TO READ.

New avengers vol 1 spread

New avengers vol 1 1

New avengers vol 1 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.