Random Article


START TO READ: Legion

 

Posted 08/02/2017 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag duiken we het knotsgekke hoofd van LEGION in en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s Omega-level mutant en zoon van X-Men-oprichter Professor X op een rij.

legionlogo

 • legioncomicsEchte naam: David Charles Haller
 • Eerste verschijning: New Mutants #25 (1985)
 • Uitvalsbasis: Moira MacTaggert's Mutant Research Center (Muir Island), Utopia (San Francisco)
 • Capaciteiten: Omega-level mutant met verschillende krachten gelinkt aan zijn verschillende persoonlijkheden, waaronder telepathie, telekinese, tijdsmanipulatie, pyrokinese, dodelijke aanraking en veel, veel meer. Nieuwe persoonlijkheden en krachten worden constant "geboren" in David's geest.
 • Teams: New Mutants, X-Men
 • Belangrijkste relaties: Professor Charles Xavier (vader), Gabrielle Haller (moeder), Moira MacTaggert (verpleegster, voogd), New Mutants (teamgenoten), X-Men (teamgenoten), Blindfold/Ruth Aldine (vriendin)
 • Belangrijkste vijanden: X-Men, New Mutants, Proteus, Destiny, Professor X, Magneto, Donald Pierce, Reavers, Shadow King, Blindfold, zichzelf

David Haller is het product van een kortstondige affaire tussen X-Men-oprichter en mutantenleider Professor Charles Xavier en de Israëlische ambassadrice Gabrielle Haller. Toen hij zeer jong was, werd David slachtoffer van een terreuraanval waarvan hij de enige overlevende was. Dankzij dit trauma ontdekte hij ook het feit dat hij een mutant was. Een niet zomaar één. David is een omega-level mutant en één van de machtigste, maar ook gevaarlijkste wezens op Aarde.

legioncomics2

legioncomics3Het trauma van de terreuraanval zorgde ervoor dat David de persoonlijkheid van de terrorist Karami in zichzelf opnam. Het zou niet de eerste worden. David begon te leiden aan een meerdere persoonlijkheidsstoornis. Vanwege zijn mutantenkrachten is hij in staat om persoonlijkheden van anderen in zichzelf op te nemen, maar ook verschillende nieuwe persoonlijkheden te creëren – waardoor het al snel zeer dichtbevolkt wordt in David's hoofd. Al deze persoonlijkheden hebben verschillende mutantenkrachten, waardoor het arsenaal aan krachten van Legion eindeloos is. Doorheen de jaren zou David meermaals in Moira MacTaggert's onderzoekscentrum voor mutanten op Muir Island belanden en in conflict treden met zijn vader en diens X-Men en New Mutants. Pas na de schijnbare dood van Professor Xavier, zou Legion meer als misbegrepen antiheld optreden.

David Haller/Legion heeft sinds zijn debuut in New Mutants #25 in 1986 nog nooit een eigen comicbookreeks gehad. Hij dook sporadisch op als villain in de New Mutants– en X-Men-reeksen, alvorens enkele solo-avonturen als antiheld te beleven in het tweede volume van X-Men: Legacy (2012-2014). Buiten de comics verscheen David Haller in de animatieserie X-Men: Evolution, werd hij vernoemd in de X-Men-animereeks en verkrijgt hij in februari 2017 zijn eigen live-action tv-serie van Marvel Television en FX, simpelweg getiteld Legion.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Legion-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

legionnewmutantsclassicNEW MUTANTS CLASSIC VOL.4

 • Jaar: 1986-1987
 • Schrijver: Chris Claremont
 • Artiesten: Bill Sienkiewicz, Stephen Leialoha, e.a.
 • Verzamelt: New Mutants (v1) #26-31

Het debuut van David Haller/Legion vindt plaats in Marvel's New Mutants-serie, een spin-off van de X-Men rond een jonger team mutanten. In deze bundeling wordt het eerste Legion-verhaal opgenomen, waarin Professor Charles Xavier en enkele New Mutants naar Muir Island trekken om Moira MacTaggert bij te staan in de verzorging van David Haller en zijn verschillende persoonlijkheden. Het is hier waar we ontdekken dat Charles Xavier de vader is van David. Een onontbeerlijk Legion-verhaal, waarin meteen wordt aangetoond hoe gevaarlijk deze mutant is. De tekeningen van Sienkiewicz passen ook weer perfect bij de chaotische wereld in David's hoofd, een idee waar men ook in de tv-serie naar streeft…

 • David Haller duikt hierna nog op in New Mutants #44 (1986), gebundeld in NEW MUTANTS CLASSIC VOL.6 en in het nog niet gebundelde Uncanny X-Men #254-259 en "The Muir Island Saga" uit Uncanny X-Men #279-280 en X-Factor #69-70.

[divider]

legionquest

Buy1

X-MEN: LEGION QUEST (AGE OF APOCALYPSE PRELUDE)

 • Jaar: 1994-1995
 • Schrijvers: Fabian Nicieza, Scott Lobdell, Mark Waid, e.a.
 • Artiesten: Andy Kubert, Roger Cruz, Jan Duursema, e.a.
 • Verzamelt: X-Factor (v1) #108-109; Uncanny X-Men (v1) #319-321, X-Men (v1) #38-41, Cable (v1) #20, X-Men: Age of Apocalypse Ashcan Edition

Nadat hij in een catatonische staat verkeerde na "The Muir Island Saga", wordt David Haller opnieuw wakker en probeert hij de banden met zijn vader terug goed te maken. Hij keert terug naar het verleden om Magneto, de latere aartsvijand van Charles Xavier en de X-Men, te vermoorden. Enkele X-Men proberen hem te stoppen, maar Legion blijkt te sterk… Hoewel deze "Legion Quest" niet veel meer is dan een voorbode voor de grote Age of Apocalypse cross-over, komen we hier toch heel wat meer over David Haller te weten. Het essentiële Legion-verhaal van de jaren 90.

 • Verhaal gaat verder in de AGE OF APOCALYPSE, waarin een geheel nieuwe tijdlijn wordt geboren gebundeld in vier grote trade paperbacks.
 
legionnewmutantsreturn

Buy1

NEW MUTANTS: RETURN OF LEGION

 • Jaar: 2009
 • Schrijver: Zeb Wells
 • Artiest: Diogenes Neves
 • Verzamelt: New Mutants (v3) #1-5, Marvel Spotlight: New Mutants

Wanneer enkele New Mutants-leden vermist geraken, roept Cannonball zijn ex-teammaats bij elkaar om het klassieke jonge X-Men-team te herenigen. Al snel wordt duidelijk dat Legion er iets mee te maken heeft… Naast een reünie voor de klassieke opstelling van de New Mutants, wordt ook David Haller hier weer op de voorgrond geplaatst in het eerste grote Legion-verhaal van de 21ste eeuw.

 • Legion vervoegt de X-Men op het eiland Utopia, waar hij verder wordt geholpen, en speelt een rolletje in de cross-over X-MEN: SECOND COMING.
 

legionageofxX-MEN: AGE OF X

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Mike Carey
 • Artiesten: Clay Mann, Steve Kurth, e.a.
 • Verzamelt: Age of X – Alpha, Universe, New Mutants (v3) #22-24, X-Men Legacy (v1) #245-247

Gelijkaardig aan de Age of Apocalypse, krijgen we hier weer een parallelle tijdlijn voorgeschoteld waar Magneto en zijn mutantenrebellen vechten om te overleven. Een verbazingwekkend mentaal stabiele Legion maakt hier deel uit van Magneto's Force Warriors (een deel van de X-Men) en verdedigt de rebellenbasis Fortress X van Graydon Creed's mutantenjagers. Eens een andere kijk op David Haller, dewelke misschien net iets meer te maken heeft met deze parallelle realiteit dan aanvankelijk gedacht…

 • Voor een andere parallelle versie van Legion, zie ULTIMATE X-MEN VOLUME 3: WORLD TOUR, waarin het verhaal van David Haller gemixt wordt met dat van de X-Men-villain Proteus, de eveneens van gevaarlijke krachten voorziene zoon van Moira MacTaggert.
 
legionlegacylost

Buy1

X-MEN LEGACY: LOST LEGIONS

 • Jaar: 2011
 • Schrijver: Mike Carey
 • Artiesten: Khoi Pham, Steve Kurth
 • Verzamelt: X-Men Legacy (v1) #250-253

Na de Age of X is de realiteit terug hersteld, maar verschillende van Legion's persoonlijkheden zijn hem gevolgd in onze wereld. Aan David Haller zelf, alsook Rogue en Magneto om ze op te sporen. Eén van de laatste X-Men: Legacy-verhalen en een mooie inleiding tot de herwerking van de serie als een Legion-soloreeks.

 • Legion is hierna ook nog even te zien in het event AVENGERS VS X-MEN, waar zijn vader Charles Xavier sneuvelt.
 
legionlegacy

Buy1

X-MEN LEGACY: LEGION OMNIBUS

 • Jaar: 2012-2014
 • Schrijver: Si Spurrier
 • Artiesten: Tan Eng Huat, Jorge Molina, e.a.
 • Verzamelt: X-Men Legacy (v2) #1-24

In 2012 verscheen er een nieuw volume van X-Men: Legacy, deze keer als een soloreeks voor David Haller/Legion (en natuurlijk zijn verschillende persoonlijkheden). Na de tragische dood van Professor Charles Xavier, tracht David Haller hier zijn verschillende persoonlijkheden en innerlijke demonen onder controle te krijgen en probeert hij mogelijke dreigingen tot het mutantenras preventief te beëindigen. Si Spurrier en Tan Eng Huat leveren hiermee de beste poging tot hiertoe af om Legion om te vormen van villain tot antiheld en leveren met deze reeks tevens de grootste inspiratiebron voor de tv-serie.

 • Deze reeks werd ook apart gebundeld in vier volumes: PRODIGAL, INVASIVE EXOTICS, REVENANTS en FOR WE ARE MANY.
 

Klik hier voor onze START TO READ: X-MEN.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.