Random Article


Review: Civil War II – The Oath

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Goeie karakterstudie. Epische opzet voor "Secret Empire". Zeer relevant.

Op zijn slechtst


Heel onevenwichtig en zelfs lelijk tekenwerk. Soms een beetje teveel on the nose.


De parallellen tussen Hydra Captain America en Donald Trump liggen er dik op in Civil War II: The Oath, een epiloog tot het vorige Marvel-event en een proloog tot het volgende…

Posted 25/01/2017 by

 
Full Article
 
 

Any time we consolidate this much power in one individual, it’s almost inevitable that we see abuse

civilwarIItheoathMarvel‘s Civil War II, de sequel tot één van de populairste superheldenevenementen ooit, was één grote teleurstelling. Deze epiloog, Civil War II: The Oath is dat echter allesbehalve. In feite is dit naast een epiloog tot Civil War II evenzeer een proloog tot het volgende Marvel-event: Secret Empire.

De status quo van het Marvel-universum is grondig door elkaar geschud na de gebeurtenissen van de tweede Civil War. War Machine (James Rhodes), Iron Man (Tony Stark) en Hulk (Bruce Banner) zijn gesneuveld en Captain Marvel (Carol Danvers) verkreeg nog meer macht als leidster van Alpha Flight – de eerste lijn van verdedigingen tegen buitenaardse dreigingen. Na de val van Maria Hill, is het niemand minder dan Captain America Steve Rogers die maar liefst voor de tweede keer de positie van S.H.I.E.L.D.-directeur op zich zal nemen en vanwege de nieuwe S.H.I.E.L.D. Act nog meer macht dan ooit tevoren zal krijgen. Het probleem? Deze Captain America is al heel zijn leven een agent voor de terreurorganisatie Hydra

Marvel’s eerste Civil War uit 2006-2007 verkreeg een gelijkaardige epiloog, Civil War: The Confession, waarin Iron Man/Tony Stark het levenloze lichaam van Captain America (Steve Rogers) bezocht in een S.H.I.E.L.D.-basis en hem eindelijk zijn gevoelens vertelde. Het leverde één van de beste delen van het hele verhaal op en maakte de rol van Iron Man in de hele Civil War meteen een pak sympathieker.

civilwarconfession

Boven: Civil War: The Confession (2007). Onder: Civil War: The Oath (2017).

civilwarIItheoathprev

Deze Civil War: The Oath begint op dezelfde manier, maar doet niet hetzelfde voor Carol Danvers/Captain Marvel. Daarvoor zullen we haar eigen serie moeten volgen. Dit is voornamelijk een Captain America: Agent of Hydra-verhaal waarin de voormalige Sentinel of Liberty wel degelijk eerlijk en oprecht is tegenover zijn gevallen teammaat, alsook verschillende andere gesprekken heeft met o.a. Agent 13/Sharon Carter, T’Challa/Black Panther en Carol Danvers zelf rond de veiligheid van het land. De blikvanger van de comic is natuurlijk zijn aanstelling en grote (valse) speech als directeur van S.H.I.E.L.D. in Washington, D.C., dewelke overduidelijke parallellen vertoont met de recente inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten. Om over de “muur” die Maria Hill en Carol Danvers rond de Aarde willen bouwen nog maar te zwijgen. We vermoeden dat Marvel daarom opzettelijk de release van de comic heeft uitgesteld en enkele last-minute aanpassingen heeft gemaakt.

civilwarIItheoathprev2

Nick Spencer, schrijver van de huidige Captain America-reeksen en van het opkomende Secret Empire, levert hier een zeer krachtige superheldencomic af en toont dat het genre nog iets te zeggen heeft over de wereld van vandaag. Het is allemaal wat on the nose, maar kom, Captain America maakte zijn debuut door Adolf Hitler een kaakslag te geven nog voor de VS de Tweede Wereldoorlog betrad. Als er één superheld on the nose mag zijn, is hij het wel.

Captain America is nu in feite zelf een nazi, maar net zoals de dood van Tony Stark/Iron Man weten we dat dit maar iets tijdelijks is. Het heeft wel iets om als lezer te zien hoe zijn mede-helden uit het Marvel-universum Steve Rogers nog steeds blindelings vertrouwen en hem zien als de enige juiste man voor de job, terwijl wij lezers wel beter weten. The Oath spoelt de slechte nasmaak van Civil War II niet helemaal weg, maar het doet ons des te meer uitkijken naar Captain America’s uiteindelijke ontmaskering en Hydra’s meesterplan in Secret Empire.

Indien het tekenwerk van Rod Reis, Phil Noto en een resem anderen niet zo onevenwichtig en bij momenten ronduit lelijk was, had deze comic bijna de perfecte score kunnen halen. Desalniettemin is The Oath een must-read voor de huidige Marvel-lezers die zich verbrand hebben aan het vorige event, maar stiekem toch een beetje uitkijken naar het volgende…

Civil War II The Oath bij Archonia.com

marvelhailhydra

De toekomst van Amerika, volgens Steve Rogers…

 

Onze reviews van de Civil War II-hoofdreeks en de twee one-shots vind je hier:

CIVIL WAR II #0

CIVIL WAR II #1

CIVIL WAR II #2

CIVIL WAR II #3

CIVIL WAR II #4

CIVIL WAR II: THE FALLEN/THE ACCUSED

CIVIL WAR II #5

CIVIL WAR II #6

CIVIL WAR II #7

CIVIL WAR II #8

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.