Random Article


Review: Kamandi Challenge Special #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar: ,
 
Inkter: ,
 
Lettering: , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $7.99
 
Verzamelt: Kamandi #1, 32, Cancelled Comics Cavalcade volume 1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is de ideale instap voor de nieuwe Kamandi Challenge.

Op zijn slechtst


Een deel ervan is natuurlijk redelijk gedateerd.


DC levert met deze Kamandi Challenge Special een goede introductie voor hun nieuwe Kamandi Challenge…

Posted 23/01/2017 by

 
Full Article
 
 

Man is down! But he’s not down!

In januari 2017 begint bij DC Comics de gloednieuwe Kamandi Challenge. Maar de lezers mogen niet onvoorbereid zo’n mini-event ingaan en daarom rolt deze Kamandi Challenge Special van de persen.

The Kamandi Challenge Special cover ftKamandi werd in 1972 bedacht door Jack Kirby en kwam voort uit pure noodzaak. De toenmalige editor-in-chief van DC had Kirby verteld over zijn voornemen om een Planet of the Apes-comic uit te geven. Helaas wilde de filmmaatschappij niet meewerken en bleef DC zonder licentie zitten. Kirby had het een en ander over de film en roman gelezen en creëerde met de summiere informatie die hij had de wereld van Kamandi.

In de nabije toekomst heeft er een grote ramp plaatsgevonden. Enkele groepjes mensen hebben zich vele generaties lang schuilgehouden en zijn hierbij deels gedegenereerd omdat men de beschaving waar men vandaan kwam langzaam is vergeten. Kamandi verblijft samen met zijn grootvader in Command-D, een bunker waarin hij beschermd wordt opgevoed. Hij leert alles over de buitenwereld door middel van een bibliotheek met microfilms. Maar zijn grootvader komt niet levend tevoorschijn uit een confrontatie met een menselijke wolf waardoor Kamandi op zichzelf is aangewezen. Hij trekt de buitenwereld in en ontdekt daar dat dieren nu de scepter zwaaien op de planeet en mensen in feite de dieren zijn geworden. Gelukkig is Kamandi niet alleen…

Deze special bevat Kamandi #32 (de laatste door Kirby uitgewerkte issue), Kamandi #1 en het wordt afgemaakt met Kamandi #60 en #61, dewelke verschenen in Cancelled Comics Cavalcade volume 1 (de comic waarin enkele issues verschenen die de DC-implosie van 1978 niet overleefden). De twee delen worden gescheiden door een kaart van Kamandi’s wereld en dat was, stomtoevallig, ook een inspiratiebron voor de nieuwe Kamandi Challenge.

Zo op het eerste gezicht is dit een bij elkaar geraapt zooitje. Toch loopt er een thema door deze ruim 96 pagina’s tellende comic en dat is de alternatieve wereld. Na elke issue wordt je in een andere setting gegooid waardoor je jezelf moet oriënteren op de nieuwe omgeving en je verder niet al te veel hebt om jezelf aan vast te houden. Toch raak je nooit helemaal de weg kwijt.

Het tekenwerk van Kirby in deel #32 valt echter vies tegen. Het is alsof de man zijn werk snel afraffelde om maar weer snel bij DC weg te kunnen. En de laatste twee issues zijn volledig in zwart-wit uitgevoerd en dusdanig gedateerd dat ze alleen interessant zijn voor de echte DC-fanatiekeling. Deze issues werden overigens gemaakt door Jack Harris (Power Rangers, Anexo) en Dick Ayers (The Avengers, Two-Gun Kid).

DC Comics heeft met deze special een ideale instap geleverd voor hun nieuwe initiatief rond The Last Boy on Earth. Wie deze issues op gaat pikken kan deze special ook zo meenemen.

KAMANDI CHALLENGE SPECIAL #1 bij Archonia.com

The Kamandi Challenge Special 1

The Kamandi Challenge Special 2

The Kamandi Challenge Special 3

The Kamandi Challenge Special 4

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.