Random Article


Review: Black Widow – Web of Intrigue

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Het tekenwerk is fantastisch. Het is voor ieder wat wils.

Op zijn slechtst


De verhalen zijn gedateerd.


De Black Widow vocht zij aan zij met de Avengers, de Champions, S.H.I.E.L.D. en anderen. Maar zal ze zonder hen haar einde vinden tegenover een stel geharde killers? Natuurlijk niet! We reviewen enkele Marvel-verhalen uit de oude doos in deze Black Widow: Web of Intrigue…

Posted 13/01/2017 by

 
Full Article
 
 

blackwidowwebVeel mensen kennen Marvel’s Black Widow, oftewel Natasha Romanova, goed sinds Scarlett Johansson haar vertolkte in Iron Man 2 en The Avengers-films. Hoewel haar soloreeksen praktisch nooit aansloegen heeft ze toch een rijk verleden als stripfiguur achter de rug. Marvel Comics groef in haar archieven en gooit Black Widow: Web of Intrigue weer in de herdruk met een nieuwe cover. Deze bundel bevat drie afgeronde verhalen dewelke in Marvel Fanfare (1983), Bizarre Adventures (1981) en als graphic novel (1990) verschenen.

Het openingsverhaal zal waarschijnlijk de meeste lezers aanspreken. Hierin gaat de Widow op verzoek van S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury terug naar de Sovjet-Unie om haar mentor te redden. Hij zou weer terug zijn overgelopen naar de Russen en daar zijn de hoge heren binnen de regering (en S.H.I.E.L.D) niet van gediend. Natasha denkt hier wat genuanceerder over. George Pérez tekent hier nog in zijn oudere stijl waarin zijn figuren nog redelijk ogen volgens de standaarden van dat tijdvak. Zijn pagina’s zitten hier al tjokvol details zodat men bij Marvel twee inkters invloog om dit allemaal drukklaar te krijgen. Zijn interpretatie van Natasha is ook behoorlijk wulps. Het tweede verhaal is een klassiek, in zwart-wit door Paul Gulacy (Master of Kung-Fu)  uitgevoerd spionageverhaal en de afsluiter is de graphic novel Black Widow: The Coldest War.

De eerste twee verhalen zijn geschreven door toenmalig Marvel-redacteur Ralph Macchio en de afsluiter werd door Gerry Conway (Amazing Spider-Man, Justice League of America) opgetekend  en lopen volgens dezelfde patronen. Black Widow wordt op een missie gestuurd waarbij iemand uit haar naaste omgeving wordt gebruikt/misbruikt om de boel wat moeilijker te maken. Het is knap dat Macchio zich ondanks deze comics heeft kunnen handhaven als redacteur. Zijn verhalen zijn nogal magertjes van opzet en leunen nogal opzichtig op de tekenkunsten van Pérez en Gulacy. Een duidelijk gevalletje van iemand die kan spellen en daarom denkt dat hij kan schrijven…

gulacy-black-widow

Hierbij moet nog even worden opgemerkt dat Gulacy zijn figuren heeft gemodelleerd naar filmsterren. Hoewel zijn pagina’s geweldig gebruik maken van allerhande lichteffecten leidt dit van de personages af. Zo kun je Michael Caine en Humphrey Bogart tegenkomen en lijkt de Black Widow zelf soms op Brigitte Nielsen en dan weer op Dallas-sterretje Victoria Principal.

Alle verhalen zijn inmiddels door de geschiedenis ingehaald. Aangezien beide schrijvers nauwelijks aandacht besteden aan de ontwikkeling van de personages zijn het rechttoe rechtaan spionageverhalen geworden. Macchio bewijst opzichtig lippendienst aan de spionagefilms en series uit de zestiger jaren. Black Widow: The Coldest War is wat dat betreft eigentijdser, maar heeft evenmin de tand des tijds overleefd. Het tekenwerk is van George Freeman (Batman. Nexus) en een hele resem aan inkters. Dat levert een wisselvallige stapel pagina’s op waar fraaie plaatjes en broddelwerk elkaar afwisselen. Natasha zit hier achter een diskette met gevoelige gegevens aan dewelke verkocht dreigt te worden aan ‘de vijand’. Conway plakt er nog wat quasi actuele ontwikkelingen aan vast waardoor het in ieder geval aangenaam leesvoer is geworden. Toch zouden wij de mensen niet de kost willen geven die het type diskette gaan googelen en tot hun ontdekking komen dat het een 5,14 inch floppy is.

Kortom, deze Black Widow-bundeling, krijgt alleen een voldoende vanwege het tekenwerk.

Black Widow – Web of Intrigue bij Archonia.com

marvel-fanfare-010-1

marvel-fanfare-010-02

marvel-fanfare-010-03

marvel-fanfare-010-04

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.