Random Article


Review: Batman – Epilogue

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , , ,
 
Tekenaar: , , , ,
 
Inkter:
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering: , ,
 
Universum:
 
Verzamelt: Batman (v2) #51-52, Annual 4, Batman: Futures End #1, Batman: Rebirth #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Het stipt nog even aan waar het allemaal over ging.

Op zijn slechtst


Helaas is deze bundel te dun en hadden de comics best in de vorige bundel verpakt kunnen worden.


Het einde van de legendarische Batman-run van Scott Snyder en Greg Capullo, het beste dat DC’s New 52 te bieden heeft en een waardevolle toevoeging aan de lijst grote verhalen rond de Dark Knight…

Posted 27/12/2016 by

 
Full Article
 
 

This is your home.

batman-epilogue-10-covEn daar is dan ineens het tiende en laatste deel in de collectie bundelingen van Scott Snyder en Greg Capullo‘s run op Batman. Om eerlijk te zijn heeft DC Comics het sinds het achtste deel (Superheavy) erg laten liggen qua samenstelling van deze bundels. Er had één bundel gemaakt moeten worden van de laatste drie verhaallijnen (Superheavy, Bloom en deze Epilogue) zodat er een passend slotdeel van deze run zou zijn geweest. Deze laatste hardcover bestaat uit Batman #51, 52, de vierde Batman annual en de one-shot Batman: Futures End. Op de annual na zijn de issues passend bij het thema van deze run: de symbolische waarde van Batman voor Gotham City.

Een nieuwe Batman-run beginnen is geen sinecure omdat je een lezerspubliek wat vaak al vele decennia een comic als deze leest maar moeilijk kunt verrassen. Toen Snyder en Capullo in 2011 begonnen zaten we midden in de Occupybeweging. De gewone man die zijn middelvinger opsteekt tegen de 1%: de superrijken van onze planeet – waartoe ook Batman’s alter ego Bruce Wayne behoort. Dit thema wordt op een hele slimme manier in deze run verwerkt.

De eerste confrontatie van Batman was met de Court of Owls, een genootschap dat al vele eeuwen aan de touwtjes trekt in Gotham City en wiens leden afkomstig zijn uit de rijkste families van de stad. Zij zijn de status quo en Batman/Bruce Wayne was de persoon die de boel komt opschudden. En hoewel de liefhebber van ouderwetse knokpartijen zeker aan hun trekken komen met confrontaties tussen Batman en The Joker en The Riddler is het juist de band tussen de Caped Crusader en Gotham die de boventoon blijft voeren.

Zo ontdekt bijvoorbeeld Harper Row (een hele charmante creatie van beide heren) dat het verouderde elektriciteitsnet van de stad stiekem wordt ondersteund door Wayne Enterprises. En soms is het niet Bruce Wayne, maar Scott Snyder die de lezers op reis neemt. Zie je dit vervallen hofje? Het was niet altijd een bende. Lang geleden boden arme kinderen hier hun bloemstukken aan en waren er excentrieke rijke mensen die teveel betaalden voor deze bloemen. Mensen konden een huis kopen of kinderen konden zowaar naar school en zich opwerken. In dit hofje werden niet zozeer bloemen verkocht maar levens gered. Met dit soort kleine scènes laat deze run zijn schoonheid zien.

batman-epilogue-spread

Snyder en Capullo voelen de tijdgeest aan en bieden met hun Batman tegengif aan het cynisme van mensen die de samenleving hebben opgegeven en alleen nog maar praten in termen als ‘de elite’ en ‘jullie’. Bruce Wayne is een überkapitalist, maar dan wel één met een hart, en laat zien wat er kan gebeuren wanneer iemand met de juiste instelling en de middelen zich ontfermt over een stad.

Batman was het beste wat DC’s New 52 had te bieden. Toch kun je deze run probleemloos plaatsen in de galerij met grote Batman-verhalen. Doordat DC iets te nadrukkelijk aan geldklopperij doet en dit hardcovertje eigenlijk te dun is krijgt deze tiende en laatste bundel maar drie sterren. Maar dat staat los van het totaalplaatje…

Batman vol 10 : epilogue bij Archonia.com

batman-epilogue-2batman-epilogue-3

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.