Random Article


Review: Mickey’s Craziest Adventures

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij: ,
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $14.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een geweldige ode aan oude strips.

Op zijn slechtst


Het is geen compleet verhaal.


IDW geeft de Engelse vertaling uit van Mickey’s Craziest Adventures, het album dat gemaakt werd door Lewis Trondheim en Keramidas. Een Disney-comic met een Frans-Europese insteek dus…

Posted 08/12/2016 by

 
Full Article
 
 

We’re amazing Mick!

mickeyscraziestadventures_cvHet is niet dat Frankrijk nu een grootse reputatie heeft wanneer het op Disney-comics aankomt. Er verschenen wel verhalen rondom Mickey Mouse die in Frankrijk werden geproduceerd. Normaal gesproken worden Europese Disney-comics gemaakt in Nederland, Denemarken en Italië. Maar Frankrijk draagt de Europese strip. Wanneer uitgeverij Glénat dus een stel van Frankrijks bekendste tekenende zonen strikt om hun versie van Mickey Mouse op papier te zetten dan trekt dat natuurlijk de aandacht…

IDW geeft de Engelse vertaling uit van Mickey’s Craziest Adventures, het album dat gemaakt werd door Lewis Trondheim en Keramidas.  Beide heren verkopen hun werkstuk als volgt: stel je voor dat je over de rommelmarkt loopt en een paar oude vergeten Mickey Mouse-comics aantreft met als titel Mickey’s Craziest Adventures. Natuurlijk zijn deze boekjes de voorbije decennia niet bepaald ongeschonden doorgekomen. Maar dat gaat jou er niet van weerhouden om ze toch uit te geven.

Het verhaal is er een uit duizenden. De zware jongens zijn een team-up aangegaan met Boris Boef. Dit criminele superteam heeft de krimpstraal van Willie Wortel gestolen waarmee ze uiteraard het immense fortuin van Dagobert Duck hebben gekrompen en ermee vandoor zijn gegaan. Mickey Mouse en Donald Duck zetten de achtervolging in die ze door een waaier aan locaties zal voeren. Verdwenen steden, Atlantis, de maan of de ruimte onder de vloer. Onze helden zetten er hun passen.

De gimmick van dit album is dat het verhaal natuurlijk niet compleet is. Enkele pagina’s zijn verdwenen waardoor je soms nogal abrupt van scène naar scène springt. Maar er wordt vaak toch een kleine hint gegeven naar het voorgaande. Het is aan de lezer om zijn/haar fantasie te gebruiken. Grafisch gezien wijkt het nogal af van de standaard Disney-comic. Keramidas’ tekenwerk oogt nogal speels en rebels. Als je het zou moeten vertalen naar animatietermen dan mag je beweren dat dit een Disney-verhaal is door de lens van iemand als John Kricfalusi. De pagina’s zijn ook nog eens bewerkt zodat het lijkt alsof ze daadwerkelijk in de jaren 60 zijn gedrukt op krantenpapier. De inkt loopt soms uit, er zitten scheuren in het papier en het raster is duidelijk zichtbaar.

Het is geen lineair verhaal geworden, maar Mickey’s Craziest Adventures levert uiteindelijk een mooie ode aan de fantasie en de strips van gisteren…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.