Random Article


Review: The Clone Conspiracy #2

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Veel opzet voor het volgende deel met een interessante cliffhanger. Heel wat knipogen naar Spider-Mans geschiedenis. De terugkeer van Scarlet Spider. Cheungs tekenwerk blijft even schitterend.

Op zijn slechtst


Weinig actie.


Spider-Man! Spider-Gwen! Scarlet Spider! Doc Ock! Tie-ins! The Clone Conspiracy woedt voort bij Marvel en deze maand kreeg Spidey wel een heel aanlokkelijk aanbod. Onze recensie van #2 en de belangrijkste tie-ins lees je hier!

Posted 19/11/2016 by

 
Full Article
 
 

He’s telling the truth. This is your clean slate. Every drop of blood off your hands.
clone-conspiracy-2

De cover van “The Clone Conspiracy” #2

Vorige maand ging het nieuwste Spider-Man-event van start. Na onder meer grootschalige verhalen zoals Spider-Island, Ends of the Earth of Spider-Verse beloofden Spider-Man-veteraan Dan Slott (The Amazing Spider-Man, The Superior Spider-Man) en artiest Jim Cheung (Scion, Young Avengers) met The Clone Conspiracy opnieuw een intiemer event, dat eveneens de terugkeer van heel wat fan-favoriete personages zoals Dr. Otto Octavius, Gwen Stacy en The Jackal zou betekenen.

De vijfdelige minireeks met tie-ins in The Amazing Spider-Man #19 tot en met #23 alsook The Amazing Spider-Man Annual #1, zal bovendien de controversiële wederontmoeting met klonen betekenen. Meer over die passage in Spideys geschiedenis vind je in onze recensie van Spider-Man: The Real Clone Saga en onze uitgebreide special over Spider-Man in de jaren 90.

Het beloofde gevecht uit The Clone Conspiracy #1 wordt hier meteen verdergezet. Eindelijk nog eens een heuse clash tussen Spider-Man en de echte Doc Ock, dewelke zich nog alles tot en met Spider-Verse herinnert én dus ook nog Spideys geheime identiteit kent. Al snel komt Jackal tussenbeide en bedaart de gemoederen. De gestoorde wetenschapper, die nu beschikt over een legertje schurken waaronder Doc Ock, Rhino, Electro en zijn persoonlijke klonen, wil eigenlijk niets liever dan Peter Parker een rondleiding geven doorheen zijn faciliteit.
clone-conspiracy-2-image-2

Wat volgt, is een reis doorheen de Spider-Man-geschiedenis met allerlei gastoptredens van onder meer Lizard, herrezen Martha en Billy Connors. Culmineren doet de rondleiding in de zogenaamde “onderwereld” met Jackal als Anubis, de Egyptische god van de dood en het leven. Hier zien we iedereen die ooit gedood is in Spideys verhalen opduiken. Van Captain Stacy en Jean DeWolff tot Green Goblin en Hobgoblin: Peters diepste wens is vervuld en “niemand sterft meer”. Toch is dit helemaal niet de ideale oplossing, als we terugkerende fan-favoriet Scarlet Spider/ Kaine en zijn mysterieuze bondgenote mogen geloven…

Wat meteen opvalt aan dit tweede deel, is het lage tempo. Geen grootse, onverwachte gevechten, maar vooral heel wat momentjes voor de fans met enkele verwijzingen naar lang vervlogen tijden en ook meer recentere Spidey-events, zoals Spider-Verse. Aan actie, die Cheung opnieuw prachtig weergeeft, moet dit nummer dus wel inboeten, maar fan-service en opzet voor het grootse conflict is er in overvloed. Daarbij komt dat de humor en zelfspot van Slott, waarvan vooral de jaren 90 en Jackals toenmalige voorkomen het slachtoffer zijn, het verhaal continu interessant houden. Clone Conspiracy #2 is dus vooral een reminiscerende tussenstop met heel wat aanzet voor het conflict in het volgende deel…

clone-conspiracy-2-image-1

 

THE AMAZING SPIDER-MAN #20

I am Otto Octavius… And, in every way, I am your superior!

Deze tie-in door Slott en Giuseppe Camuncoli focust geheel en al op Otto Octavius en legt Spider-Man (en de fans) uit hoe hij überhaupt Amazing Spider-Man 20 Cover Doc Ockopnieuw is kunnen terugkeren. Er wordt teruggegrepen naar zijn dood in The Amazing Spider-Man #700, zijn “heldhaftige” passage als The Superior Spider-Man en zijn recentere tijdreisavontuur in 2099, dat cruciaal was voor zijn voortbestaan. Er wordt vooral ingegaan op het karakter van Octavius en hoe deze “kloon” wel degelijk de échte Doc Ock is.

Vooral zijn geest maakt hem uiteraard tot de arrogante schurk die we al jaren kennen, en die krijgt in dit nummer ook de meeste aandacht. Zijn gekloonde (en falende) lichaam is daarentegen een probleem, dat Ock tot een deal dwingt met Jackal. Deze ongemakkelijke relatie tussen beiden en vooral de lichte retcon, waardoor van Ocks verlossing tijdens Spider-Verse hier dan ook geen sprake meer is, maken van dit nummer een aanrader. Voor fans van Doc Ock biedt #20 meerwaarde, maar uiteindelijk is dit deel zeker niet essentieel voor The Clone Conspiracy. 3/5!

mmwebheadmmwebheadmmwebhead mmwebhead2mmwebhead2

 

THE AMAZING SPIDER-MAN #21

De tweede amazing-spider-man-21belangrijke tie-in van deze maand door hetzelfde creatieve team gaat in op dat andere prominente personage in The Clone Conspiracy #2: Scarlet Spider. Na zijn heroïsche dood in Spider-Verse is Kaine nu weer deels terug. Zijn monsterlijke krachten van The Other  – een mythische spinnentotem – is hij immers kwijt, waardoor ook zijn cellulaire degeneratie opnieuw begonnen is. Net zoals in het Doc Ock-nummer grijpt The Amazing Spider-Man #21 veelvuldig terug naar de recente geschiedenis van het hoofdpersonage met flashbacks naar Spider-Verse en vermeldingen van Kaine’s lidmaatschap tot de New Warriors.

Daarnaast heeft deze tie-in wel wat meer relevantie voor het grotere verhaal. Het is immers Kaine die erachter komt dat een mysterieuze nieuwe ziekte, afkomstig van Carrions – ook wel defecte klonen -, gecreëerd werd door New U onder leiding van Jackal, maar ook… Parker Industries. Het gastoptreden van Spider-Gwen is bovendien een leuke toevoeging. Verplicht leesvoer voor liefhebbers van Scarlet Spider, maar ook handig om The Clone Conspiracy beter te begrijpen! 4/5 Webheads!

mmwebheadmmwebheadmmwebheadmmwebhead mmwebhead2

 

De belangrijkste TIE-INS voor deze maand zijn dus zonder twijfel nummers #20 en #21 van The Amazing Spider-ManSilk #14 door Robbie Thompson en Irene Strychalski en Prowler #2 door Sean Ryan en Jamal Campbell bieden het antwoord op enkele vragen uit Clone Conspiracy #2, maar zijn dan weer helemaal geen essentieel leesmateriaal.

 

clone-conspiracy-2-1 clone-conspiracy-2-2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.