Random Article


Review: The New Mutants (Bill Sienkiewicz Marvel Artist Select Series)

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering: , ,
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $134
 
Verzamelt: The New Mutants (v1) #18-31, X-Men Unlimited #43
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
3 total ratings

 

Op zijn best


De beginjaren van Bill Sienkiewicz zijn voer voor de liefhebber.

Op zijn slechtst


De kleuren zijn te plat.


Het was even zoeken, maar we hebben hem… en oh, wat is ie mooi. We bespreken IDW’s Marvel Artist Select Series-editie van The New Mutants door Bill Sienkiewicz…

Posted 11/11/2016 by

 
Full Article
 
 

newmutants-sienkiewicz-3d-43c23Het is goed zoeken, maar het is nog altijd mogelijk om tegen een redelijke prijs een exemplaar te bemachtigen van The New Mutants Bill Sienkiewicz Marvel Artist Select Series. Het is een van de fancy edities waarmee IDW Publishing de laatste paar jaar de markt bestookt. Denk aan de favoriete issues van een run van een tekenaar gebundeld in een boek dat een vergelijking met de Winkler Prins Encyclopedie kan aangaan. Het is met de hand gebonden en heeft een stoffen cover.  Het boek is gebouwd om de jaren te doorstaan.

Om te begrijpen waarom er voor Bill Sienkiewicz is gekozen moet je eigenlijk teruggaan naar 1984. Twee jaar eerder had Chris Claremont samen met Bob McLeod de New Mutants – de volgende generatie X-Men – geschapen en dan kan een ongoing serie niet uitblijven. Er waren inmiddels 17 issues verschenen en als nieuwe tekenaar had men Bill Sienkiewicz op het oog. Sienkiewicz had begin jaren tachtig hoge ogen gegooid met zijn run op Moon Knight. Deze comic tekende hij in een stijl dewelke erg leek op het werk van Neal Adams.

new-mutants-aktie

Wel.. Toen zijn eerste New Mutants-issue verscheen (18) had hij de invloeden van Neal Adams achter zich gelaten en kreeg de lezer tekenwerk te zien wat simpelweg nooit eerder in een superheldencomic was verschenen. Sienkiewicz keek naar de impressionisten in de beeldende kunst en bracht hun invloeden in op zijn werk. Het resultaat was grensverleggend. Gelukkig was er in de jaren tachtig nog geen internet, maar de postbode die de burelen van Marvel Comics op zijn route had is na het bezorgen van de vele zakken lezerspost waarin om het hoofd van de tekenaar werd geschreeuwd, geopereerd aan een driedubbele hernia. Maar zoals met al het werk van magistrale mensen kreeg de tekenaar uiteindelijk de waardering die hij verdiende…

Dit boek bevat zijn complete run van New Mutants #18-31 en het reünieverhaal dat Sienkiewicz in 2003 tekende. Het verhaal is redelijk op zichzelf leesbaar, al heeft het natuurlijk meer impact wanneer je het in zijn geheel leest als onderdeel van de lopende reeks. Een goed voorbeeld is de opener dewelke al eens apart werd gebundeld als The Demon Bear Saga.

demonbear-spread-sienkiewiczHet is een geweldig verhaal dat tussen de regels door al vanaf de eerste issue van The New Mutants werd aangekondigd en een heuse beloning voor de mensen die deze serie vanaf dag 1 hebben gevolgd. Zoiets komt anders binnen wanneer je deze voorgeschiedenis niet kent. Maar dit boek koop je voor het tekenwerk. En dat stelt natuurlijk niet teleur. Natuurlijk heeft Bill Sienkiewicz in de tussenliggende jaren een evolutie doorgemaakt. Maar ook in dit vroege werk komt naar boven hoe goed de man eigenlijk kan tekenen. Zie de grote variatie in het lijnenwerk, de gezichten en lichaamstypes. En ook de gedurfde manier waarop hij sommige scènes in beeld brengt en ermee wegkomt ook!

Het enige dat jammer is aan deze editie is dat de kleuren wat plat zijn. Alleen het laatste verhaal is ingekleurd volgens de standaarden van nu en dat merk je. Maar voor de liefhebber van mooi werk en het tekenwerk van Bill Sienkiewicz is dit verplichte kost!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.