Random Article


Review: Mayday #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


De hoofdpersonen zijn twee aandoenlijke personages die het cliché weten te ontstijgen.

Op zijn slechtst


Het tekenwerk wordt gered door de inkleurder.


Twee Russische spionnen komen in volle Koude Oorlog terecht bij een groepje Amerikaanse hippies, met alle gevolgen van dien. We bespreken Mayday, de nieuwe van Alex de Campi…

Posted 05/11/2016 by

 
Full Article
 
 

Stealing isn’t theft: property is theft.

mayday-001-coverMayday is de nieuwste comic van de hand van Alex de Campi (Ashes, Grindhouse) met tekenwerk van Tony Parker (This Damned Band). Het is een vijfdelige miniserie dewelke speelt in de vroege jaren zeventig van de twintigste eeuw. De tijd van de hippies is zo goed als voorbij, de Koude Oorlog is op een hoogtepunt en Amerika maakt zich op voor een nederlaag in Vietnam. Het sfeertje moge bekend zijn.

Een Sovjet-generaal loopt over naar de Amerikanen, maar wordt binnen een dag al vermoord in zijn nieuwe vaderland. De Amerikaanse FBI was verantwoordelijk voor zijn veiligheid en slaat nu een flater. Ondertussen zit de CIA achter de daders aan. Twee jonge Russen met de codenamen Rose (KGB) en Felix (GRU) hebben de generaal geliquideerd en maken zich nu op om de vruchten van hun overwinning te gaan plukken. Maar ietwat overmoedig geworden gaan ze in op de uitnodiging van een groepje hippies bij een benzinestation om mee te doen aan een happening waarna het natuurlijk misgaat…

Mayday doet zich aanvankelijk voor als een spionageverhaal, maar wordt al snel een soort komische actiefilm. De acties van de Russische hoofdpersonen zijn al vrij snel niet meer te verklaren omdat ze simpelweg niet stroken met echte spionnen en tijdens de happening gebeuren er dingen waardoor je als lezer vrij snel begrijpt waar de makers heen willen.

Op grafisch vlak is de colorist Blond de grote held. Parker tekent vrij steriel en zijn werk wordt echt gered door het kleurwerk waardoor de tekeningen meer volume krijgen. En zo valt het niet zo op dat Parker soms slordig tekent.

Eerlijk? Deze comic was veel beter dan verwacht. De Russische hoofdrolspelers zijn nu eens geen clichés en het is lastig om jezelf een voorstelling van het einde te maken. Mayday is dus een aanrader.

Mayday #1 bij Archonia.com

mayday-1-1mayday-1-2

mayday-1-3mayday-1-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.