Random Article


START TO READ: Doctor Strange

 

Posted 26/10/2016 by

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag duiken we de magische dimensies in met DOCTOR STRANGE en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s Sorcerer Supreme en meester der mystieke kunsten op een rij.

doctorstrangelogo

 • docstrangeEchte naam: Stephen Vincent Strange
 • Eerste verschijning: Strange Tales #110 (1963)
 • Uitvalsbasis: Sanctum Sanctorum in Greenwich Village, New York City, Verenigde Staten
 • Beroep: Neurochirurg, Magiër, occult wetenschapper, Sorcerer Supreme
 • Capaciteiten: Ervaren chirurg, meestermagiër, kennis van tal van spreuken en toegang tot verschillende magische artefacten zoals het Eye of Agamotto, Orb of Agamotto, Book of the Vishanti en de Cloak of Levitation
 • Teams: Defenders, New Defenders, Secret Defenders, New Avengers, Illuminati, Midnight Sons, The Order
 • Belangrijkste relaties: Wong (beste vriend/assistent), Clea (leerlinge, liefdesinteresse), Ancient One (mentor), Eternity, Doctor Druid (collega), Brother Voodoo (collega/tijdelijke opvolger), Topaz (collegae), Rintrah (collega), Casey Kinmont (leerlinge), Scarlet Witch (collegae), Agatha Harkness (collegae), Defenders (collega’s), Fantastic Four (collega’s), Avengers (collega’s), Midnight Sons (collega’s), Christine Palmer/Night Nurse (liefdesinteresse), Sara Wolfe (manager), Daimon Hellstrom/Son of Satan (collega)
 • Belangrijkste vijanden: Dormammu, Baron Mordo, Shuma-Gorath, Doctor Doom, Agamotto, Mindless Ones, Nightmare, Morgan le Fay, Mephisto, Blackheart, Satannish, Sise-Neg, Mordred, Lilith, Umar, Set, The Hood, Empirikul, Kaecilius

Dokter Stephen Strange was een arrogante, egoïstische neurochirurg die enkel leefde voor zijn rijkdom. Wanneer zijn handen verbrijzeld geraakten in een auto-ongeluk en hij zijn beroep niet langer kon uitoefenen, zocht hij de wereld af op zoek naar een oplossing. Zo kwam ie terecht bij de Ancient One in het Himalaya-gebergte, de Sorcerer Supreme van de Aardse dimensie. Strange wordt samen met zijn rivaal en latere aartsvijand Baron Mordo getraind door de Ancient One in magie en mystieke kunsten en verkrijgt veel meer dan het hernieuwde gebruik van zijn handen. Uiteindelijk keert hij als Doctor Strange terug naar New York City, waar hij een nieuw doel in het leven vindt om als magiër en uiteindelijk zelf Sorcerer Supreme de Aarde te beschermen tegen bovennatuurlijke en surreële dreigingen…

doctorstrangesanctum

Doctor Strange wordt door het merendeel van de bevolking gezien als een vreemde, nogal excentrieke kluizenaar, maar heeft meermaals de wereld gered van dreigingen die te vreemd zijn voor woorden. Opererend vanuit zijn met magische boeken en artefacten gevulde Sanctum Sanctorum in Greenwich Village, New York en bijgestaan door zijn assistent en beste vriend Wong, is hij de grootste magiër op Aarde en één van de machtigste superhelden uit het Marvel-universum. Hoewel hij enigszins een eenzaat is, behoudt Strange wel goede banden met de grotere Marvel-superheldengemeenschap, in het bijzonder met andere “loners” zoals de Hulk, Silver Surfer en Namor (met wie hij de eerste incarnatie van de Defenders vormde), maar ook met andere magiërs, bovennatuurlijke helden zoals de Ghost Rider en Werewolf by Night en zelfs overtuigde wetenschappers als Reed Richards/Mr. Fantastic en Tony Stark/Iron Man.

 

drstrange-whiteDoctor Strange maakte in 1963 zijn debuut in Strange Tales en zou doorheen de jaren 60 deze anthologiereeks zijn vaste thuisstek maken voor tal van trippy, surreële avonturen. Strange Tales werd tijdelijk ook omgedoopt naar het eerste volume van Doctor Strange. In de jaren 70 verkreeg de Doctor zijn tweede soloreeks, Doctor Strange: Master of the Mystic Arts, en in de jaren 80 startte Doctor Strange: Sorcerer Supreme. Strange verkreeg ook enkele minireeksen, aparte graphic novels, een stek in het tweede volume van Strange Tales en werd een grote speler in de verschillende reeksen rond The Defenders. In de 21ste eeuw zou Doctor Strange, naast enkele minireeksen, vooral verschijnen als een gastster in de Defenders- en New Avengers-series en verschillende grote Marvel-events. Buiten de comics verscheen de Sorcerer Supreme in tal van Marvel-animatieseries, videogames, een eigen animatiefilm in 2007 en een live-action tv-film in 1978. In 2016 verkreeg de magiër zijn eigen bioscoopfilm, Doctor Strange, als de veertiende prent in het Marvel Cinematic Universe en zal ie ook te zien zijn in Avengers: Infinity War (2018). Momenteel schittert de Sorcerer Supreme in zijn eigen Doctor Strange-soloreeks dewelke van start ging onder All-New All-Different Marvel in 2015 en in de team-upserie Doctor Strange and the Sorcerers Supreme...

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Doctor Strange-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

docstrangeomnibus

Buy1

DOCTOR STRANGE OMNIBUS VOL.1

 • Jaar: 1963-1966
 • Schrijvers: Stan Lee
 • Artiesten: Steve Ditko
 • Verzamelt: Strange Tales (v1) #110-111, 114-146, The Amazing Spider-Man (v1) Annual #2

Waar het allemaal begon. In deze allereerste Doctor Strange-verhalen uit de jaren 60 nemen Stan Lee en Steve Ditko ons mee in de magische wereld van de meester der mystieke kunsten. Naast het oorsprongsverhaal van Doctor Stephen Strange, worden hier belangrijke personages zoals zijn assistent Wong, mentor de Ancient One, liefdesinteresse/leerlinge Clea en aartsvijanden als Baron Mordo en Dormammu, heerser van de Dark Dimension, voorgesteld. In de laatste saga ontmoeten we voor het eerst ook het kosmische wezen Eternity. Deze omnibus bundelt de gehele Ditko-run. De dialogen zijn gedateerd, dat zeker, maar het trippy, haast surreële tekenwerk van Steve Ditko blijft ongeëvenaard. Hier zie je meteen al hoe Doctor Strange afstak tegenover de rest van de meer traditionele Marvel-helden…

 • Zie ook de graphic novel WHAT IS IT THAT DISTURBS YOU, STEPHEN? uit 1997 en de minireeks Spider-Man: Fever (2010), voor meer trippy Ditko-achtig geweld. De verhalen uit deze omnibus worden ook gebundeld in MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL. 1-2. De saga van Doc Strange gaat verder in MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL. 3-5.

 

docstrangeseason1

Buy1

SEASON ONE/STRANGE ORIGIN

 • Jaar: 2012
 • Schrijver: Greg Pak
 • Artiest: Emma Rios
 • Formaat: Aparte graphic novel

Een moderne, op zichzelf staande hervertelling van het oorsprongsverhaal van dokter Stephen Strange en zijn opleiding tot de Sorcerer Supreme. Minder trippy dan het klassieke verhaal uit de jaren 60, maar wel moderner verteld en aldus één van de grootste inspiraties voor de langspeelfilm van Marvel Studios. Terwijl de reguliere Season One-hardcover ook een herdruk van The Defenders #1 (2011) bevat, heeft de vernieuwde Strange Origin-bundeling een herdruk van Doctor Strange #1 uit 2015. Het hoofdverhaal blijft echter hetzelfde.

 • Zie ook STRANGE: BEGINNINGS & ENDINGS, een andere moderne update/re-imagining van Stephen Strange’s oorsprongsverhaal door J. Michael Straczynski en Brandon Peterson uit 2004-2005.

 

docstrangeseparatereality

Buy1

A SEPARATE REALITY (EPIC COLLECTION VOL.3)

 • Jaar: 1969-1974
 • Schrijvers: Steve Englehart, Roy Thomas, Gardner Fox, Stan Lee, e.a.
 • Artiesten: Gene Colan, Herb Trimpe, Barry Windsor-Smith, Frank Brunner, e.a.
 • Verzamelt: Doctor Strange (v1) #180-183, Sub-Mariner #22, The Incredible Hulk #126, Marvel Feature #1, Marvel Premiere #3-14, Doctor Strange (v2) #1-5

In deze Doctor Strange Epic Collection vinden we heel wat keerpunten in het leven van Marvel’s machtigste magiër. Naast confrontaties met o.a. Shuma-Gorath, de Undying Ones, Eternity en Baron Mordo vervoegt Strange de Hulk, Silver Surfer en Namor om de eerste incarnatie van de Defenders te vormen. Tevens wordt hij eindelijk de Sorcerer Supreme van het Marvel-universum. De klassieke “Sise-Neg Genesis” en “Silver Dagger” saga’s luiden ten slotte een geheel nieuw tijdperk in waarin Strange nog meer vreemde dimensies en kosmische werelden betreedt. Met namen als Steve Englehart, Roy Thomas en Gene Colan heb je hier ook de crème de la crème van 70s Marvel-makers. Lichtjes gedateerd, maar het blijven klassiekers. De verhalen van Englehart en Brunner vormden trouwens ook de basis voor de Doctor Strange tv-film uit 1978.

 • Verhaal gaat verder in MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.6-7.

 

docstrangedraculaDOCTOR STRANGE VS DRACULA: THE MONTESI FORMULA

 • Jaar: 1976-1983
 • Schrijvers: Marv Wolfman, Steve Englehart, Roger Stern
 • Artiesten: Gene Colan, Dan Green, e.a.
 • Verzamelt: Doctor Strange (v2) #14, 58-62 Tomb of Dracula #44

Klassieke jaren 70 Marvel-actie wanneer zowel Doctor Strange als Dracula, koning der vampiers, het mystieke boek de Darkhold zoeken, waarin een formule staat die vampirisme kan beëindigen. Strange staat echter niet alleen in zijn strijd tegen Dracula, ook Blade, Hannibal King, Frank Drake en zelfs enkele Avengers doen mee. Eén van de meer occulte, en bekendere, verhaallijnen rond de Sorcerer Supreme.

 

INTO THE DARK DIMENSION

 • Jaar: 1984-1985
 • Schrijvers: Roger Stern, Peter B. Gillis e.a.
 • Artiesten: Paul Smith, Bret Blevins e.a.
 • Verzamelt: Doctor Strange (v2) #68-74

In deze bundeling Doctor Strange-verhalen geschreven door Roger Stern uit de jaren 80 trekt de Sorcerer Supreme onder meer de Dark Dimension in om zijn grote liefde Clea te helpen met het ten val brengen van haar moeder, Umar. De verhalen onder Roger Stern waren één van de meest actievolle periodes in het leven van Stephen Strange, maar de schrijver wist ook voldoende aandacht te schenken aan de magiër zelf.

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in DOCTOR STRANGE: DON’T PAY THE FERRYMAN, waarin het einde van deze Doctor Strange-serie wordt gebundeld.

 


docstrangeshamballaINTO SHAMBALLA

 • Jaar: 1986
 • Schrijver: J.M. DeMatteis
 • Artiest: Dan Green
 • Formaat: Aparte graphic novel

In deze aparte graphic novel keert Doctor Strange terug naar het Himalaya-gebergte om zijn voormalige mentor, de Ancient One te eren. Hij ontdekt echter dat deze nog één laatste geschenk voor hem heeft… Zo ongeveer de minst actievolle, maar wel meest introspectieve Doctor Strange-comic in deze lijst. Het haast abstracte schilderwerk van Dan Green geeft het geheel ook een mystieke aura.

 

STRANGE TALES

 • Jaar: 1987-1988
 • Schrijver: Peter B. Gillis
 • Artiesten: Chris Warner, Larry Alexander, e.a.
 • Verzamelt: Strange Tales (v2) #1-19

In deze bundeling worden de Doctor Strange-verhalen uit het korte tweede volume van Strange Tales verzameld, waarin de dokter de spotlight deelde met tienerhelden Cloak & Dagger. We krijgen hierin een ietwat andere, verbitterde en – na het verlies van zijn Sanctum Sanctorum – ook verzwakte Doctor Strange te zien, voorzien van een ooglapje en tijdelijk gebruik makend van zwarte magie. Een ietwat donkerdere overgangsperiode, zowel voor het personage als voor de reeks.

 • Hierna verkreeg Doctor Strange een derde soloreeks met Doctor Strange: Sorcerer Supreme, dewelke hem de jaren 90 instuurde en waar tot op heden nog niet veel van gebundeld werd.

 

docstrangetriumph

Buy1

TRIUMPH AND TORMENT

 • Jaar: 1989
 • Schrijver: Roger Stern
 • Artiesten: Mike Mignola, Mark Badger
 • Verzamelt: Doctor Strange & Doctor Doom: Triumph and Torment, Doctor Strange (v2) #57, materiaal van Astonishing Tales #8 en Marvel Fanfare, #16, 43

Hoewel Roger Stern één van de betere runs op Doctor Strange heeft gehad in de jaren 80, zou de graphic novel Doctor Strange & Doctor Doom: Triumph & Torment weleens zijn allerbeste werk kunnen zijn. Hierin staat de Sorcerer Supreme niemand minder dan Marvel-übervillain Doctor Doom bij om de ziel van diens moeder uit de hel te bevrijden. Veruit één van de betere Marvel graphic novels en op de koop toe nog eens geïllustreerd door Hellboy-maker Mike Mignola. Let wel, dit is vooral een Doctor Doom-verhaal met Doc Strange als belangrijke support.

 

docstrangedisturbs

Buy1

WHAT IS IT THAT DISTURBS YOU, STEPHEN?

 • Jaar: 1997
 • Schrijver: Marc Andreyko
 • Artiest: P. Craig Russell
 • Verzamelt: Doctor Strange – What is it that Disturbs you, Stephen?, Doctor Strange Annual #1, Marvel Premiere #7, materiaal van Doctor Strange (v2) #46, Marvel Fanfare #5, 6, 8, Chamber of Chills #1-2 en Journey into Mystery #4

In deze graphic novel uit 1997 doet P. Craig Russell zijn werk uit de Doctor Strange Annual #1 (1976) nog eens over, waarin de dokter op zoek gaat naar Clea en terechtkomt in – hoe kan het ook anders – vreemde, magische domeinen. Het trippy tekenwerk mag er alvast zijn en we krijgen hier ook voor het eerst de mystieke stad Ditkopolis, naar de legendarische schepper van zowel Doc Strange als Spider-Man, te zien.

 

Buy1

THE OATH

 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: Brian K. Vaughan
 • Artiest: Marcos Martin
 • Verzamelt: Doctor Strange – The Oath #1-5

Moderne comicbooklegende Brian K. Vaughan (Y: The Last Man, Saga) levert met The Oath de beste en bekendste Doctor Strange-minireeks van de jaren 00 af. In een poging om het leven van zijn assistent Wong te redden, treedt Doctor Strange in conflict met nog een schijnbaar voormalige leerling van de Ancient One. Deels superheldenavontuur, deels detectiveverhaal waarin ook eens gelachen mag worden. Tonaal heeft deze een zeer grote invloed gehad op de Marvel Studios-film.

 

docstrangeoutSTRANGE: THE DOCTOR IS OUT

 • Jaar: 2009-2010
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Emma Rios
 • Verzamelt: Strange (v2) #1-4

In deze miniserie is Doctor Strange, dankzij de gebeurtenissen in de New Avengers-serie, niet langer de Sorcerer Supreme van het Marvel-universum. Dat wil echter niet zeggen dat Stephen Strange zich niet langer bezighoudt met magie, integendeel, maar hij is enorm verzwakt en nauwelijks nog in staat om magische spreuken uit te voeren. Wanneer hij de jonge Casey Kinmont ontmoet en aanneemt als zijn nieuwe leerlinge, beginnen zijn problemen pas echt… Een redelijk op zichzelf staande miniserie waarin we een andere, menselijkere kant van Stephen Strange te zien krijgen. Enkel voor de fans, wel.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door NEW AVENGERS: ILLUMINATI, waarin Doc Strange een grote rol speelt, en NEW AVENGERS VOL.11: THE SEARCH FOR THE SORCERER SUPREME – waarin Strange zijn titel van Sorcerer Supreme kwijtspeelt en moet doorgeven aan Brother Voodoo. De magiër wordt een belangrijke speler in de New Avengers-reeksen, alsook de vernieuwde Defenders-series en grote Marvel-events.
 • Strange herneemt uiteindelijk zijn rol als Sorcerer Supreme en vanaf het derde volume van de New Avengers-serie speelt hij een belangrijke rol in de aanloop naar het mega-event SECRET WARS (2015), waarin hij overigens ook één van de belangrijkste personages wordt.

starttoread-waarinpikken

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Doctor Strange is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het Marvel-universum werd namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in oktober 2015 en alle reeksen, waaronder Doctor Strange, kregen een nieuwe nummer #1.

docstrangewayofweird

Buy1

DOCTOR STRANGE VOLUME 1: THE WAY OF THE WEIRD

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Jason Aaron
 • Artiest: Chris Bachalo
 • Verzamelt: Doctor Strange (v4) #1-5

De Secret Wars zijn voorbij en Doctor Strange is, samen met de rest van het vernieuwde Marvel-universum, terug onder de levenden. In deze nieuwe serie stellen Jason Aaron en Chris Bachalo ons opnieuw voor tot de meester der mystieke kunsten, alsook tot een nieuwe dreiging die alle magie in het multiversum op het oog heeft. Op het beoefenen van magie staat een prijs, en Doctor Strange mag deze spoedig betalen… Een ideaal instappunt voor al wie het personage kent/wil leren kennen van de film.

 • Verhaal gaat verder in DOCTOR STRANGE VOL.2: THE LAST DAYS OF MAGIC en VOL.3: BLOOD IN THE AETHER.

 

Buy1

DOCTOR STRANGE AND THE SORCERERS SUPREME VOL.1

 • Jaar: 2016-2017
 • Schrijver: Robbie Thompson
 • Artiest: Javier Rodriguez
 • Verzamelt: Doctor Strange and the Sorcerers Supreme #1-6

Voor het eerst krijgt Doctor Strange niet één, maar twee naast elkaar lopende soloreeksen. In Doctor Strange and the Sorcerers Supreme gooit men het echter over een iets andere boeg. Wanneer een oude dreiging het hele multiversum in gevaar brengt, verenigt Strange verschillende Sorcerers Supremes uit het verleden, heden en toekomst om deze tegen te gaan. Naast de dokter zien we hier onder meer ook de Ancient One, Merlin, Wiccan en meer. Maar niet elke tovenaar heeft goede bedoelingen…

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van de Doctor Strange-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Doctor Strange HC/TPB Reading Order

STRANGE TALES/DOCTOR STRANGE VOLUME 1 (1963-1969)

docstrangesilverage

Doctor Strange maakte zijn debuut in de anthologiereeks Strange Tales, dewelke hij deelde met o.a. Human Torch en Nick Fury. Strange Tales werd vanaf deel #169 herdoopt tot Doctor Strange volume 1 en liep tot 1969. Deze eerste periode werd volledig gebundeld in zwart-witte Marvel Essentials en ingekleurde Marvel Masterworks en zal uiteindelijk ook verschijnen in Epic Collections en Omnibussen.

 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.1
 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.2
 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.3

Na de stop van Doctor Strange volume 1, was de Sorcerer Supreme te vinden in Marvel Feature en Marvel Premiere, waarin hij voor het eerst de Defenders samenbracht. De avonturen van Strange met dit non-team zijn te vinden in MARVEL MASTERWORKS: THE DEFENDERS VOL.1-5 en THE DEFENDERS EPIC COLLECTION: THE SIX-FINGERED HAND SAGA.

 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.4

De DOCTOR STRANGE EPIC COLLECTION VOL.3 – A SEPARATE REALITY-bundeling overbrugt de periode tussen het einde van Doctor Strange volume 1 en het begin van volume 2.

DOCTOR STRANGE: MASTER OF THE MYSTIC ARTS – VOLUME 2 (1974-1987)

docstrangebronzeage

Na zijn korte verblijf in de Marvel Premiere-titel, verkreeg Doctor Strange een tweede soloreeks, Doctor Strange: Master of the Mystic Arts, dewelke 81 delen en enkele annuals liep tussen 1974 en 1987. Vooral het begin en einde van deze reeks zijn beschikbaar in kleur, maar de hele serie werd nog niet gebundeld.

 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.5
 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.6
 • MARVEL MASTERWORKS: DOCTOR STRANGE VOL.7
 • DOCTOR STRANGE VS DRACULA: THE MONTESI FORMULA
 • INTO THE DARK DIMENSION
 • DON’T PAY THE FERRYMAN

Op het einde van de reeks verliest Doctor Strange tijdelijk zijn collectie magische artefacten uit het Sanctum Sanctorum. In het korte tweede volume van Strange Tales (1987-1988) is hij fel verzwakt. Deze periode werd volledig gebundeld.

 • STRANGE TALES

Doctor Strange verkreeg in deze periode ook twee aparte graphic novels: INTO SHAMBALLA (1986) en DOCTOR STRANGE & DOCTOR DOOM: TRIUMPH & TORMENT (1989)

DOCTOR STRANGE: SORCERER SUPREME – VOLUME 3 (1988-1996)

docstrangemodernage

De Doctor verkrijgt opnieuw een eigen solotitel in 1988, Doctor Strange: Sorcerer Supreme, dewelke 90 delen en enkele annuals/specials liep tot 1996 tijdelijk onder de Midnight Sons-en later Marvel Edge-noemer. Het grootste deel hiervan werd nog niet gebundeld.

In deze periode heeft Doctor Strange ook een grote rol in Marvel-events als THE INFINITY GAUNTLET, THE INFINITY WAR, THE INFINITY CRUSADE en de Midnight Sons cross-over Siege of Darkness. Andere verhalen uit de jaren 90 zijn de miniserie Doctor Strange: The Flight of Bones (1999) en de graphic novels Spider-Man/Doctor Strange: The Way to Dusty Death (1992), What Is It That Disturbs You, Stephen? (1997) en de Strange Tales one-shot (1994).

 • DOCTOR STRANGE: WHAT IS IT THAT DISTURBS YOU, STEPHEN?
 • DOCTOR STRANGE: THE FLIGHT OF BONES

Doctor Strange brengt ook de Defenders opnieuw bij elkaar als leider van de Secret Defenders. De hele 25-delige reeks uit 1993-1995 werd gebundeld, maar Strange was slechts teamleider gedurende de eerste delen – vooraleer hij werd vervangen door Doctor Druid.

 • DOCTOR STRANGE AND THE SECRET DEFENDERS

DOCTOR STRANGE SUPPORT-MINISERIES (2000-2006)

docstrangedefenders

Gedurende de jaren 00 werd Doctor Strange voornamelijk een zijpersonage in The Amazing Spider-Man. Hij verkreeg wel enkele minireeksen, waaronder DOCTOR STRANGE: THE OATH (2006) en STRANGE: BEGINNINGS & ENDINGS (2004), dewelke een moderne update tot zijn oorsprongsverhaal leverde, net zoals de graphic novel DOCTOR STRANGE: SEASON ONE (2012). Ook speelde Strange een grote rol in WITCHES (2004).

De originele Defenders, waaronder Strange, werden dan weer samengebracht in The Defenders volume 2 (2001-2002), onmiddellijk gevolgd door de miniserie The Order. Een vijfdelige Defenders-minireeks uit 2005 zag Strange een nieuw team samenbrengen om Dormammu te bestrijden, deze werd gebundeld in DEFENDERS: INDEFENSIBLE.

NEW AVENGER (2007-2015)

docstrangedefendernewavenger

Doctor Strange bleek een lid te zijn van de geheime superheldengroepering Illuminati (te zien in NEW AVENGERS: ILLUMINATI). Hij speelde een rol in het Marvel-event HOUSE OF M (2005) en na de Civil War bood hij Luke Cage’s ondergrondse New Avengers-team zijn Sanctum Sanctorum aan, waarna hij zelf een New Avenger werd in NEW AVENGERS VOL.6-13. Ook speelde hij een grote rol in WORLD WAR HULK (2007) en SECRET INVASION (2008).

Doctor Strange speelt tijdelijk opnieuw zijn titel als Sorcerer Supreme kwijt, waarna Brother Voodoo even de mantel overneemt in NEW AVENGERS VOL.11: SEARCH FOR THE SORCERER SUPREME. Een zwakkere Strange is te zien in de miniserie STRANGE: THE DOCTOR IS OUT (2010).

Stephen Strange krijgt zijn titel als Sorcerer Supreme terug in het tweede volume van New Avengers (2010-2013) en wordt een vast lid van het team. Alles hiervan wordt gebundeld in NEW AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.1-5 en AVENGERS: FEAR ITSELF. Strange stampt ook een nieuw Defenders-team uit de grond in FEAR ITSELF: THE DEEP (2011), wat leidt tot een nieuwe Defenders-reeks verzameld in THE DEFENDERS BY MATT FRACTION VOL.1-2.

Het derde volume van New Avengers (2013-2015) volgt de Illuminati, waaronder Strange, in de aanloop naar SECRET WARS (2015). Alles wordt gebundeld in NEW AVENGERS VOL.1-4 en AVENGERS: TIME RUNS OUT VOL.1-4.

DOCTOR STRANGE VOLUME 4 – ALL-NEW MARVEL (2015-nu)

docstrangebachalo

Na zijn verrijzenis in de Secret Wars, is Doctor Strange opnieuw de Sorcerer Supreme van het Marvel-universum in zijn nieuwste soloreeks, simpelweg getiteld Doctor Strange. Een tweede titel, Doctor Strange and the Sorcerers Supreme, gaat van start in 2016.

 • DOCTOR STRANGE VOL.1: THE WAY OF THE WEIRD
 • DOCTOR STRANGE VOL.2: THE LAST DAYS OF MAGIC
 • DOCTOR STRANGE VOL.3: BLOOD IN THE AETHER

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.