Random Article


Review: The Clone Conspiracy #1

 
 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Coverprijs: $4.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Dan Slott kent de Spider-Man-mythos en biedt een geslaagde balans tussen voldoende actie en de nodige tragiek. Knap tekenwerk van Cheung.

Op zijn slechtst


Mist voorlopig impact en voelt misschien te kleinschalig aan.


Met “The Clone Conspiracy” zijn we aangekomen bij Marvel’s volgende Spider-Man-event. Ditmaal kozen Dan Slott en Jim Cheung voor een emotionele ode aan de jaren 90 met onder meer Doc Ock en Gwen Stacy. Onze recensie lees je hier!

Posted 17/10/2016 by

 
Full Article
 
 

I don’t deserve this… I’m a kind person… caring to my family and friends. This isn’t fair. I’ve led a good— *SNAP*
the-clone-conspiracy-cover

De cover van “The Clone Conspiracy” #1

Afgelopen week ging het nieuwste Spider-Man-event van start. Na onder meer grootschalige verhalen zoals Spider-Island, Ends of the Earth of Spider-Verse beloofden Spider-Man-veteraan Dan Slott (The Amazing Spider-Man, The Superior Spider-Man) en artiest Jim Cheung (Scion, Young Avengers) met The Clone Conspiracy opnieuw een intiemer event, dat eveneens de terugkeer van heel wat fan-favoriete personages zoals Dr. Otto Octavius, Gwen Stacy en The Jackal zou betekenen.

De vijfdelige minireeks met tie-ins in The Amazing Spider-Man #19 tot en met #23 alsook The Amazing Spider-Man Annual #1, zal bovendien de controversiële wederontmoeting met klonen betekenen. Meer over die passage in Spideys geschiedenis vind je in onze recensie van Spider-Man: The Real Clone Saga en onze uitgebreide special over Spider-Man in de jaren 90.

Hoe beter een Spider-Man-verhaal te beginnen dan met een begrafenis? Na de tragische en emotionele dood van Jay Jameson, de man van tante May en J. Jonah Jameson Jr.’s vader, zit Peter Parker/ Spider-Man opnieuw in zak en as en kan hij niet anders dan nadenken over de vele geliefden die hij al verloren is tijdens zijn superheldencarrière. Ondanks het natuurlijke overlijden van Jay – wat zeldzaam is voor mensen uit Spider-Mans omgeving – is Peter ook ditmaal betrokken bij diens dood en kan hij niet anders dan zich schuldig voelen…

clone-conspiracy-2Al snel ontdekt ieders favoriete webslingeraar een connectie met de mysterieuze gezondheidsgrootmacht “New U”, waar hij dan ook ‘s nachts op bezoek gaat. Hier stuit Spider-Man al snel op Rhino en een nieuwe, vrouwelijke Electro onder leiding van Miles Warren/ Jackal. Tot overmaat van ramp ontmoet hij hier een al dan niet gekloonde Gwen Stacy, waarna een duidelijk aangedane Peter in de klauwen valt van een herrezen Doctor Otto Octavius.

Voor het andere luik in dit eerste deel van The Clone Conspiracy creëerden Dan Slott en artiest Ron Frenz een tweede verhaal, The Night I diedwaarin de feiten uit The Amazing Spider-Man #121 en de strijd tussen Spider-Man en de Green Goblin opnieuw verteld worden. Ditmaal beleven we evenwel die fatale dag door de ogen van tragisch slachtoffer Gwen Stacy. Van haar besef dat Peter Spider-Man is tot het vervolg na haar dood als “herboren wezen” dankzij Miles Warren: het biedt een nieuwe kijk op haar personage, die we tot nog toe niet te zien kregen.
clone-conspiracy-4

Voorlopig vermijdt Dan Slott het archetype “kloon” in zijn Clone Conspiracy op alle mogelijke manieren. Er wordt daarentegen wel gekozen voor een speciale reanimatie van de overledene via gekloonde organen. Alle herinneringen tot iemands dood worden hierbij dan ook bewaard. Wij houden het voorlopig wel gewoon op “kloon”. Het kind moet natuurlijk een naam hebben. Hoe controversieel de oorspronkelijke Clone Saga ook was, je kan niet anders dan Slotts durf appreciëren om terug te keren naar deze episode. In dit eerste deel wordt meteen de gelijkaardige, persoonlijke inslag duidelijk, maar een existentiële kwestie wie Parker nu net is, wordt ditmaal (wijselijk) omzeild.

De grootse opzet is vreemd genoeg nog niet meteen duidelijk en maakt dus voorlopig plaats voor een kleinschalig en emotioneel relaas. Toch leest de comic wel als een trein dankzij voldoende actie, heel wat intrige, maar vooral het prachtig gedetailleerde en realistische tekenwerk van Cheung – ondanks de soms te gelijkaardige aangezichten van zijn personages -, vergezeld van minutieuze inkting door John Dell: de vloeiende bewegingen van Spider-Man slingeren haast van het blad.

clone-conspiracy-3

 

Al bij al is dit eerste nummer een eerder voorzichtig en veilig debuut. Met de nodige balans tussen tragiek en superheldenactie leveren Slott en een schitterende Cheung de typische ingrediënten voor een geslaagd Spider-Man-verhaal. De grootse opzet van The Clone Conspiracy wordt voorlopig nog niet toegelicht, waardoor het creatieve team in slechts vier issues en enkele tie-ins de nodige impact zal moeten realiseren. De terugkeer van Octavius of pakweg Gwen Stacy is voor ingelezen fans dan ook geen onverwacht fenomeen in een Spider-Man-verhaal over klonen. Op naar een meer impactvol tweede nummer!

The Clone Conspiracy #1 bij Archonia.com

 

dead-no-more-1-1dead-no-more-1-2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.