Random Article


Review: The Uncanny X-Men Omnibus Vol. 3

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , , , ,
 
Inkter: , , , , ,
 
Inkleuring: , , ,
 
Lettering: , , ,
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $ 125,00
 
Verzamelt: Uncanny X-Men (v1) #154-175, Annual #6-7, Marvel Graphic Novel #5, Wolverine (v1) #1-4, Magik #1-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
4 total ratings

 

Op zijn best


Een geweldige bundel vol topvermaak.

Op zijn slechtst


De miniserie Magik achterin deze omnibus is echt verkeerd geplaatst.


In 2016 is het exact 25 jaar geleden dat Chris Claremont zijn befaamde run op Marvel‘s Uncanny X-Men afsloot. Omdat deze run nog altijd van invloed is op Marvel’s vrolijke mutanten en alle personages en media-uitingen die daar aan vast hangen is het niet meer dan gepast dat Brainfreeze de hoed afneemt en met gepast eerbied de complete run onder de loep legt om te zien wat het nu zo goed maakte…

Posted 23/09/2016 by

 
Full Article
 
 

Human?! You dare call that… thing… Human??

x-men-omnibus-3Chris Claremonts run op Uncanny X-Men geldt 25 jaar na het onfortuinlijke einde nog altijd als de gouden standaard voor Marvel’s mutanten. En na een ietwat tegenvallende tweede omnibus gaan we met dit derde deel weer vol gas. Nou ja, niet meteen. Eerst even een kleine tip voor de mensen die het nog moeten lezen.

Aan het begin van deze omnibus werd Uncanny X-Men #160 (1982) herdrukt. In deze issue werd Illyana Rasputin, de zus van Colossus, vastgehouden door de demonische Belasco. Wat voor de X-Men slechts seconden leken duurde voor de kleine Illyana zo’n 7 jaar, waardoor ze ineens een 14-jarig meisje was geworden. Met dit in het achterhoofd kan je als lezer van deze derde The Uncanny X-Men Omnibus beter achteraan beginnen: hier wordt immers de vierdelige miniserie Magik herdrukt. Je ziet er wat Illyana overkwam in de zeven jaar dat ze samen met ‘Storm’ in de thuiswereld van Belasco verbleef (tussen de regels door worden in deze miniserie trouwens de spin-off The New Mutants aangekondigd). Wanneer je vooraan zou zijn begonnen dan was het lezen van deze miniserie aan het einde van deze omnibus simpelweg een stap terug. De samensteller van deze omnibus verdient voor deze onhandigheid een paar stokslagen.

x-men160_15b

De omnibus opent met het verhaal waarin de X-Men eindelijk afrekenen met de buitenaardse Brood. Hier zie je al een beetje de typische karaktertrekken voor Marvel’s voormalig populairste mutant Wolverine ontstaan. Iemand die zijn gevoel kan uitschakelen en niet bang is om het vuile werk te doen als de situatie daarom vraagt. Het is ook de laatste periode waarin Dave Cockrum de X-Men tekende. Chris Claremont en redactrice Louise Simonson lieten hem met pijn in het hart gaan omdat Cockrum meer enthousiasme leek op te brengen voor zijn eigen comic The Futurians dan voor de X-Men. Cockrum zou later nog wel op zijn beslissing terugkomen, maar toen waren de X-Men het gezicht van mainstream comics en sprak niemand nog over The Futurians of de tekenaar zelf.

Als opvolger kiest Marvel op dat moment voor de ‘debutant’ Paul Smith. Deze tekenaar was afkomstig uit de animatiewereld en werkte onder andere samen met animatieveteraan Ralph Bakshi. Hij wilde ook weleens wat maken waarbij zijn invloed op het werk wat zichtbaarder zou zijn. Bij het werken aan een film ben je slechts een klein onderdeel van een team. Hoewel Smiths stijl eigenlijk erg Europees oogt sloeg ze toch aan.  De oplage van de X-Men zou in zijn periode overigens een behoorlijke stijging doormaken tot iets meer dan 500.000 stuks per maand. Hierdoor zou het debuut van Paul Smith deels symbool staan voor de status van de X-Men als comic waarmee je als tekenaar je carrière kan maken.

prof-x-is-a-jerk

Maar wat je niet mag onderschatten is de invloed van de graphic novel God Loves, Man Kills die ook wordt herdrukt in deze omnibus. In deze graphic novel sluiten de X-Men zich aan bij Magneto in hun strijd tegen de radicale dominee Stryker, die naar een wereld zonder mutanten streeft. Het tekenwerk van Brent Anderson (Ka-Zar, Astrocity) is bijna fotorealistisch en de inkleuring is prachtig. Deze graphic novel is een breekpunt voor de Uncanny X-Men omdat hier afscheid wordt genomen van de periode dat de helden een rondtrekkende meute avonturiers waren. Ze zijn nu onderdeel van een wereld die hen haat en vreest. Hun beentjes worden ferm op de grond neer geplant. Vanaf dat punt gaat het echt crescendo. Dit verhaal zou terecht ook nog als inspiratie dienen voor de tweede X-Men-langspeelfilm uit 2003.

glmk5

De omnibus wordt afgesloten met de turbulente periode waarin Wolverine (in de vierdelige door Frank Miller getekende miniserie dewelke de inspiratie vormde voor de tweede Wolverine-solofilm) het in Japan opneemt tegen een misdaadbaas en voor het eerst iets onthuld wordt uit het verleden van Logan. Daarop volgt het verhaal van zijn huwelijk met Mariko, de metamorfose van Storm en natuurlijk de komst van Rogue naar de X-Men.

De tweede omnibus viel natuurlijk wat tegen. Maar Chris Claremont bereikt in dit derde deel kruissnelheid en wordt ook nog eens geholpen door een aantal toptekenaars.  Dit is echt het punt waar er verhaallijntjes worden uitgerold en waar drama en actie elkaar afwisselen. Het is fantastisch leesvoer dat na ruim 30 jaar niets aan kracht heeft ingeboet. Niks.

The Uncanny X-Men Omnibus Vol. 3 bij Archonia.com

Lees ook onze reviews van:

UNCANNY X-MEN OMNIBUS VOLUME 1
UNCANNY X-MEN OMNIBUS VOLUME 2

Alles over de X-Men lees je in onze START TO READ: X-Men.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.