Random Article


START TO READ: Suicide Squad

 


0
Posted 02/08/2016 by

start2read-suicidesquad

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag knallen we mee met Task Force X/beter gekend als de SUICIDE SQUAD, en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten op een rij voor het back-ops team superschurken/antihelden van DC Comics die noodgedwongen uiterst gevaarlijke en geheime missies voor de overheid uitvoeren.

suicidesquadlogo

 • suicidesquad1Eerste verschijning(en): The Brave and the Bold #25 (1959) – klassieke incarnatie, Legends #3 (1987) – moderne incarnatie
 • Opgericht door: Rick Flag, Jr. en Amanda Waller
 • Uitvalsbasis: Wereldwijd
 • Hoofdkwartier(en): Belle Reve Penitentiary, Institute for Metahuman Studies
 • Belangrijkste leden: Amanda Waller, Rick Flag Jr., Deadshot, Harley Quinn, Captain Boomerang, Bronze Tiger, Enchantress, King Shark, Blockbuster, Slipknot, Nightshade, Plastique, Black Orchid, Killer Frost, Killer Croc, El Diablo, Copperhead, Clock King, Icicle, Atom Smasher, Multiplex, Count Vertigo, Black Spider, Joker's Daughter, Black Manta, Karin Grace, Reverse-Flash, Parasite
 • Belangrijkste relaties: Checkmate (Task Force X-collega's), Rick Flag Sr., Secret Six (collega's), Suicide Squadron (voorlopers), CIA, A.R.G.U.S.
 • Belangrijkste vijanden: Argent, The Onslaught/Jihad, L.O.A., Project Atom, Kobra, Jaculi, The Joker, Deathstroke, Basilisk, KGBeast, Justice League, Vic Sage

Wie Suicide Squad zegt, zegt Rick Flag. Oorlogsheld Rick Flag Sr. leidde een eliteteam soldaten tijdens WO II, dewelke vanwege hun waaghalzerij en gevaarlijke missies al snel bekend stonden als het Suicide Squadron. Zijn zoon, Rick Flag Jr., leidde een team avonturiers die bovennatuurlijke dreigingen bevochten als de eerste Task Force X/Suicide Squad. Jaren later, zou Rick Flag Jr. – nu zelf een oorlogsheld en superspion – ingelijfd worden in een geheel nieuw soort Suicide Squad. Onder overheidsagente Amanda Waller werd het Task Force X/Suicide Squad-concept aangepast. Na een invasie van de duistere god Darkseid besloot men om gevangengenomen supervillains in te zetten als levende wapens. De villains kregen levensgevaarlijke en topgeheime missies voorgeschoteld, in ruil voor strafvermindering. Deze missies hadden al een enorm kleine slaagkans en wanneer ze zouden proberen te ontsnappen, zou er een ingeplante bom in hun lichaam ontploffen. Lidmaatschap in de Suicide Squad is dus steeds maar van tijdelijke aard…

Suicide-Squad-on-the-march

Toch zijn er verschillende gekende en minder gekende villains die het al jarenlang uithouden bij de Suicide Squad. Met name huurmoordenaar Deadshot en andere Batman-vijanden als Harley Quinn, Bronze Tiger en Killer Croc of Captain Boomerang en King Shark, Rogues van The Flash, werden uiteindelijk gevierde leden van de Squad, wiens missies hen af en toe een beetje verlossing en een heldengevoel brachten. De Suicide Squad is een topgeheime organisatie voor het grote publiek, maar wist al heel wat wereldwijde rampen te voorkomen. Doorgaans wordt de juiste Squad voor de juiste missie samengesteld door Amanda "The Wall" Waller, dewelke hier haar reputatie als harde tante alle eer aandoet.

 

SS_1_LeeDe eerste Suicide Squad/Task Force X-verhalen uit de jaren 60 verschenen sporadisch in The Brave and the Bold en Star Spangled War Stories. De moderne incarnatie van de Squad verscheen voor het eerst in het Legends-event (1986-87) en verkreeg een eerste volume dat afliep in 1992. Doorheen de jaren 90 en 00 verscheen Amanda Waller (al dan niet samen met Task Force X) in verschillende superheldenreeksen en DC-events. Suicide Squad-minireeksen waren er in 2001-2002 en 2007-2008, alvorens Secret Six min of meer hetzelfde concept van een verenigd superschurkenteam overnam. Een vierde volume van Suicide Squad ging van start onder de New 52-reboot van DC Comics, alvorens New Suicide Squad te worden in 2014. Populaire leden als Deadshot, Katana en Harley Quinn duiken regelmatig op in verschillende superheldenreeksen alsook hun eigen (mini)series. Buiten de comics verscheen de Squad in enkele Justice League-animatiereeksen en -films, waaronder Batman: Assault on Arkham, videogames en de live-action tv-series Smallville en Arrow. Een live-action Suicide Squad-film is de derde langspeelfilm in het DC Extended Universe. Momenteel schittert de Squad in het vijfde volume van de Suicide Squad-comic, onder DC Rebirth.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Suicide Squad-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

ss-silverageSUICIDE SQUAD: THE SILVER AGE

 • Jaar: 1959-1966
 • Schrijvers: Robert Kanigher, Howard Liss
 • Artiesten: Ross Andru, Gene Colan, e.a.
 • Verzamelt: The Brave and the Bold #25-27, 37-39, Star Spangled War Stories #110-111, 116-121, 125, 127-128

Vooraleer DC's Suicide Squad bestond uit gevangengenomen supervillains, was er de oorspronkelijke Task Force X. Alle verhalen uit de jaren 60 rond soldaat/spion Rick Flag Jr., zijn vriendin Karin Grace, Jess Bright en Dr. Evans. Zij bevechten enkele monsterlijke dreigingen. Ook de avonturen van hun voorlopers, de soldaten van het Suicide Squadron onder leiding van Rick Flag Sr. uit WO II, zijn hierin gebundeld. De verhalen zijn ietwat gedateerd, maar leveren wel een mooie uitdieping van de geschiedenis van Rick Flag.

 

SStrialbyfireSUICIDE SQUAD VOL.1: TRIAL BY FIRE

 • Jaar: 1987
 • Schrijver: John Ostrander
 • Artiesten: Luke McDonnell, Karl Kesel, e.a.
 • Verzamelt: Suicide Squad (v1) #1-8, Secret Origins #14

John Ostrander is de man die het Suicide Squad-concept van een moderne update voorzag. Onder overheidsagente en harde tante Amanda "The Wall" Waller en veldleider Rick Flag worden gevangengenomen supervillains ingezet om levensgevaarlijke missies uit te voeren. Deze klassieke run uit de jaren 80 wordt terecht omschreven als een mix tussen The Dirty Dozen en Mission: Impossible en ziet deze incarnatie van Task Force X met o.a. villains als Deadshot, Captain Boomerang en Bronze Tiger, voor het eerst leren samenwerken… Met alle gevolgen van dien. De verhalen zijn helemaal niet gedateerd en vormen het ideale instappunt voor de reeks, alsook veruit de grootste inspiratie voor de live-action film.

 • Verhaal wordt voorafgegaan door het event LEGENDS, waarin de moderne Suicide Squad voor het eerst wordt samengebracht. De reeks gaat hierna verder in SUICIDE SQUAD VOL.2: THE NIGHTSHADE ODYSSEY, VOL.3: ROGUES, VOL.4: THE JANUS DIRECTIVE en VOL.5: APOKOLIPS NOW.

 

ssdeadshotDEADSHOT: BEGINNINGS

 • Jaar: 1977-1989
 • Schrijvers: John Ostrander, Gerry Conway, Steve Englehart, Doug Moench
 • Artiesten: Luke McDonnell, Don Newton, e.a.
 • Verzamelt: Deadshot #1-4, Batman (v1) #369, Detective Comics #474, 518

Deadshot, alias huurmoordenaar Floyd Lawton, startte zijn carrière als Batman-schurk, maar werd uiteindelijk een antiheld. Zijn wens om op een spectaculaire manier te sterven maakte hem ook een mainstay van de meeste Suicide Squad-incarnaties. Naast enkele conflicten met Batman uit de jaren 70-80, bevat deze bundeling ook de eerste Deadshot-miniserie geschreven door, jawel, John Ostrander. Een must voor de fans van DC's dodelijkste scherpschutter.

 • Zie ook DEADSHOT: BULLETPROOF, waarin hij leert dat hij een dochter heeft, en SUICIDE SQUAD MOST WANTED: DEADSHOT voor verdere Deadshot-miniseries.

 

ssfromtheashesFROM THE ASHES

 • Jaar: 2007-2008
 • Schrijver: John Ostrander
 • Artiesten: Javier Pina, Jesus Saiz, e.a.
 • Verzamelt: Suicide Squad (v3)- Raise the Flag #1-8

Na zijn schijnbare dood, blijkt Rick Flag Jr. levend en wel te zijn. Hij vervoegt een nieuwe Suicide Squad onder leiding van Amanda Waller en al snel krijgt het team een nieuw doelwit. Ook schrijver John Ostrander keert terug in deze actievolle sequel op de jaren 80-90 reeks.

 • De gebeurtenissen van deze miniserie vinden plaats na de redding van Rick Flag in CHECKMATE VOL.1: A KING'S GAME.

 

sscatscradleSECRET SIX VOL.3: CAT'S CRADLE

 • Jaar: 2010
 • Schrijvers: Gail Simone, John Ostrander
 • Artiesten: J. Calafiore, Peter Nguyen
 • Verzamelt: Secret Six (v1) #15-24, Suicide Squad (v1) #67

Gelijkaardig aan de Suicide Squad, bestaat ook de Secret Six uit superschurken die aan verlossing toe zijn. Het grote verschil is dat de Six niet gedwongen worden of in gevangenschap leven, maar er daadwerkelijk voor kiezen. In dit volume van de reeks vindt er een cross-over met de Suicide Squad plaats, waarin Amanda Waller Deadshot – dewelke de Secret Six vervoegde – terug bij de Suicide Squad probeert te krijgen. De combo Gail Simone/John Ostrander mag er zijn.

 • De verhaallijn wordt voorafgegaan door SECRET SIX VOL.1: VILLAINS UNITED en VOL.2: MONEY FOR MURDER en afgesloten in VOL.4: CAUTION TO THE WIND.

 

ssnew52SUICIDE SQUAD VOL.1: KICKED IN THE TEETH (THE NEW 52)

 • Jaar: 2011-2012
 • Schrijver: Adam Glass
 • Artiesten: Federico Dallocchio, Ransom Getty, Scott Hanna
 • Verzamelt: Suicide Squad (v4) #1-7

Onder The New 52 kreeg het hele DC-universum een reboot. De nieuwe Suicide Squad staat nog steeds onder leiding van Amanda Waller, maar ziet naast mainstays als Deadshot, King Shark en Captain Boomerang ook niemand minder dan Harley Quinn de dynamiek van het team opfleuren. Het ideale instappunt voor de huidige versies van de Squad en qua personages ligt deze serie ook het dichtst bij de film.

 • Verhaal gaat verder in SUICIDE SQUAD VOL.2: BASILISK RISING, VOL.3: DEATH IS FOR SUCKERS, VOL.4: DISCIPLINE & PUNISH en sluit af in VOL.5: WALLED IN.

 

sspureinsanityNEW SUICIDE SQUAD VOL.1: PURE INSANITY (THE NEW 52)

 • Jaar: 2014-2015
 • Schrijver: Sean Ryan
 • Artiesten: Jeremy Roberts, Tom Derenick, e.a.
 • Verzamelt: New Suicide Squad #1-8

Nadat Amanda Waller vervangen werd door Vic Sage, besluit deze laatste dat de Squad aan verandering toe is. Het resultaat is één van de machtigste, maar ook meest psychopathische versies van het team, met naast Deadshot, Harley Quinn en Joker's Daughter ook übervillains als Black Manta en Deathstroke. Een zeer interessante combinatie en wederom een goed instappunt voor nieuwe lezers…

 • Verhaal gaat verder in NEW SUICIDE SQUAD VOL.2: MONSTERS, VOL.3: FREEDOM en VOL.4. Rond deze tijd startte er ook een spin-off miniserie rond Deadshot en Katana, en later El Diablo en Boomerang in SUICIDE SQUAD MOST WANTED.

starttoread-waarinpikken

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de Suicide Squad is dat momenteel zeer gemakkelijk. Het DC-universum werd in 2016 namelijk van een nieuw instappunt voorzien met het DC Rebirth-initiatief:

ssrebirthSUICIDE SQUAD VOL.1: THE BLACK VAULT PART 1 (DC REBIRTH)

 • Jaar: 2016
 • Schrijver: Rob Williams
 • Artiesten: Jim Lee, Philip Tan, e.a.
 • Verzamelt: Suicide Squad Rebirth #1, Suicide Squad (v5) #1-4, Harley Quinn and the Suicide Squad April Fool's Special

Ook in DC Rebirth krijgt de Suicide Squad een nieuw begin en een nieuwe missie wanneer er een mysterieus object op de planeet neervalt. Opnieuw staan ze onder Amanda Waller en veldleider Rick Flag, met een rooster dat rechtstreeks gebaseerd wordt op dat van de film: Harley Quinn, Deadshot, Killer Croc, Enchantress en Katana + een wel zeer grote villain van Superman. Met Jim Lee op artwork weet je dat DC Comics hiervan een bestseller en één van de belangrijkste DC-series van het moment wil maken. Ideaal voer dus voor lezers die de personages hebben leren kennen via de film.

 • Verhaal gaat verder in SUICIDE SQUAD VOL.2: GOING SANE en JUSTICE LEAGUE VS SUICIDE SQUAD.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Suicide Squad-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes en periodes.

Suicide Squad HC/TPB Reading Order

SILVER AGE (1959-1966)

SS-silverage1

De allereerste Suicide Squad/Task Force X- en Suicide Squadron-verhalen uit WO II met Rick Flag en zijn team verschenen sporadisch in DC's anthologiereeksen The Brave and the Bold en Star Spangled War Stories. Deze werden allen verzameld in één omnibus.

 • SUICIDE SQUAD: THE SILVER AGE OMNIBUS

SUICIDE SQUAD VOLUME 1 (1986-1992)

suicidesquadostrander

Schrijver John Ostrander vormde de Suicide Squad om tot "The Dirty Dozen meets Mission: Impossible", met DC-supervillains. Task Force X wordt een geheime organisatie onder leiding van Amanda "The Wall" Waller, dewelke verschillende superschurken op levensgevaarlijke top-secret missies stuurt. Het team duikt op tijdens het DC-event Legends (1986). De hele run van Suicide Squad volume 1 (66 delen en enkele one-shots en specials, van 1987-1992) wordt verzameld in trade paperbacks.

 • LEGENDS: THE COLLECTION
 • VOL.1: TRIAL BY FIRE
 • VOL.2: THE NIGHTSHADE ODYSSEY
 • VOL.3: ROGUES
 • VOL.4: THE JANUS DIRECTIVE
 • VOL.5: APOKOLIPS NOW

Hierna zullen Amanda Waller en haar Suicide Squad sporadisch opduiken in verschillende DC-series (zoals Superboy en Adventures of Superman) en events zoals Our Worlds at War. Waller zelf duikt ook op in de serie Checkmate (1988-1991).

SUICIDE SQUAD VOLUME 2-3 (2001-2008)

ssvol3

De Suicide Squad krijgt een twaalfdelige miniserie in 2001 met een nieuwe incarnatie van het team onder Sergeant Frank Rock genaamd Task Force Omega. Ook toenmalige president Lex Luthor en zijn hoofd van Metahuman Affairs, Amanda Waller, spelen een rol. De serie werd nog niet gebundeld.

Amanda Waller werd de White Queen van Checkmate in Checkmate volume 2 (2006-2008), terwijl haar nieuwe Suicide Squad Rick Flag Jr. levend en wel terugvindt in CHECKMATE VOL.1: A KING'S GAME.

Een volgende achtdelige Suicide Squad: Raise the Flag-miniserie ging van start in 2007, waarin Rick Flag een grote rol speelt.

 • SUICIDE SQUAD: FROM THE ASHES

Het verhaal gaat hierna verder in SALVATION RUN, waarna de Squad nog enkele verschijningen maakt in DC-series als Manhunter en Secret Six (met daarin de Secret Six/Suicide Squad "Danse Macabre" cross-over verzameld in SECRET SIX VOL.3: CAT'S CRADLE).

SUICIDE SQUAD VOLUME 4 – THE NEW 52 (2011-2016)

suicide squad

De New 52-reboot herschrijft de geschiedenis van het DC-universum. Amanda Waller start een nieuwe Suicide Squad/Task Force X onder A.R.G.U.S., maar het concept blijft hetzelfde. Suicide Squad volume 4 loopt van 2011-2014, telt 30 delen en werd volledig gebundeld.

 • VOL.1: KICKED IN THE TEETH
 • VOL.2: BASILISK RISING
 • VOL.3: DEATH IS FOR SUCKERS
 • VOL.4: DISCIPLINE & PUNISH
 • VOL.5: WALLED IN

De reeks wordt in 2014 herdoopt tot New Suicide Squad met een nieuw team. Deze serie telt 22 delen, een annual en een Futures End tie-in en wordt volledig verzameld. De zesdelige miniserie Suicide Squad Most Wanted: Deadshot & Katana vertelt soloverhalen rond beide leden. Suicide Squad Most Wanted: El Diablo & Boomerang doet hetzelfde.

 • VOL.1: PURE INSANITY
 • VOL.2: MONSTERS
 • VOL.3: FREEDOM
 • VOL.4

SUICIDE SQUAD VOLUME 5 – DC REBIRTH (2016-nu)

SS_1_Lee (1)

Onder DC Rebirth krijgt Suicide Squad alweer een nieuwe start en een inmiddels vijfde volume. De reeks wordt ingeleid door de Harley Quinn and the Suicide Squad April Fool's Special. Rond deze periode verschijnt er ook een Suicide Squad: War Crimes Special.

 • SUICIDE SQUAD VOL.1: THE BLACK VAULT PART 1
 • SUICIDE SQUAD VOL.2: GOING SANE
 • JUSTICE LEAGUE VS SUICIDE SQUAD

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.