Random Article


Review: Shang-Chi – Master of Kung-Fu Omnibus Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: , ,
 
Tekenaar: , , ,
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring: , , ,
 
Lettering: , , ,
 
Universum: ,
 
Personages: , ,
 
Coverprijs: $125
 
Verzamelt: Special Marvel Edition #15-16, Master of Kung-Fu (1974) #17-37, Giant-Size Master of Kung-Fu #1-4, Giant-Size Spider-Man #2 & materiaal uit Iron Man Annual #4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
2 total ratings

 

Op zijn best


Het eerste verhaal is weergaloos.

Op zijn slechtst


Het is nog iets teveel formulewerk en het eerste verhaal wordt niet overtroffen naarmate de omnibus vordert.


Een van de leukste Marvel-comics uit de seventies wordt eindelijk herdrukt. Shang-Chi’s leven wordt op zijn kop gezet wanneer hij ontdekt dat zijn vader de meest gevreesde crimineel van zijn tijd is: Dr. Fu Manchu…

Posted 15/07/2016 by

 
Full Article
 
 

I hear his words and believe them true. He is a man who shapes the world, and not vice versa.

Shang-Chi: Master of Kung-Fu wordt eindelijk herdrukt. De serie die liep van 1973 tot 1983 kende een eigen schare fans en was een soort cult titel bij Marvel. Maar we zijn inmiddels 42 jaar verder en Shang-Chi zal, zoals het er nu naar uitziet, zijn live-action tv-debuut maken in de Iron Fist-serie dewelke in 2017 zal worden uitgezonden via Netflix. En dan wordt het ineens aantrekkelijk om te kijken of het mogelijk is om deze comics alsnog uit te brengen.

Om Shang-Chi: Master of Kung-Fu te begrijpen moet je terug gaan naar de vroege jaren zeventig. Amerika was in de ban van de oosterse gevechtskunsten. In de bioscopen werden heel wat Chinese knokfilms gedraaid en op tv speelde David Carradine de hoofdrol in Kung Fu. Comicbookmakers Steve Englehart (Avengers, Detective comics) en Jim Starlin (The Infinity Gauntlet) konden zich wel vinden in de mix van oosterse filosofie en Amerikaanse western.

master of kung-fu fu manchuZe pitchten het idee aan Marvel en deze wilden er wel iets mee doen, maar dan moesten de heren wel accepteren dat ze er wat figuren uit het werk van pulpschrijver Sax Rohmer voor moesten gebruiken. Men had de rechten voor deze figuren op de kop getikt en deze lagen voorlopig niets te doen. Het ging hier om de Britse agenten Denis Nayland Smith, Petrie en booswicht Dr. Fu Manchu. Maar deze figuren zorgden er ook voor dat de serie dus een tijdlang niet herdrukt kon worden omdat de overeenkomst tussen de erven van Rohmer en Marvel was verlopen. Dat is van latere zorg. Laten we het hebben over de geboorte van Shang-Chi.

Deze omnibus opent met Special Marvel Edition #15 en #16 en dit tweeluik legt de lat voor deze omnibus meteen heel hoog. Het verhaal opent midden in een episch gevecht tussen een jonge Chinees en zijn belagers. Dan blijft er nog een iemand over. Een sumo genaamd Tak. En dat is het moment dat de Chinees zich voorstelt en de lezer gaat vertellen hoe het zover is gekomen.

Shang-Chi werd in een beschermde omgeving opgevoed door zijn vader, villain Dr. Fu Manchu. Shang is intellectueel en lichamelijk gezien getraind tot het uiterste. En hij beschouwt zijn vader als de nobelste man die hij kent. Wanneer zijn vader hem vraagt om een rivaal uit de weg te ruimen twijfelt Shang dan ook geen moment. Het ging om een oudere man genaamd Petrie. Diens metgezel Dennis Nayland Smith, toevallig een gevreesde Britse agent dewelke de plannen van Shang-Chi’s pa vaak verijdelde, vertelt hem hoe de vork echt in de steel zit…

Shang’s vader Fu Manchu is een van de slechtste mensen op Aarde en houdt zich bezig met twijfelachtige vormen van wetenschap en misdaad. Het leven van onze held is dus gebaseerd op een leugen. Hij beseft dat een moord niet zomaar iets is om weg te poetsen en dat de rest van zijn leven in het teken zal staan van het bestrijden van zijn vader en diens misdadige imperium. De eerste hindernis op Shang’s pad is zijn vriend Midnight. Ook dat nog!

master of kung-fu vs tak

Het openingsverhaal bevat veel actie, maar ook goed drama. De serie lijkt te gaan draaien rondom het conflict tussen vader en zoon. Shang moet opnieuw zijn plek in de wereld vinden en zijn eigen man worden. Terwijl hij alles wat hij heeft geleerd in twijfel moet trekken en ook nog eens naar het leven wordt gestaan door zijn eigen familie en, aanvankelijk, ook Nayland Smith.

Maar dat duurt niet lang, want Englehart en Starlin zijn in de zeventiger jaren veel gevraagde comicbookmakers en besluiten al snel om hun aandacht te verleggen naar andere titels. Hun plek wordt ingenomen door het duo Doug Moench (Moon Knight, Six from Sirius) en Paul Gulacy (The Rook, Time Bomb). Beide heren zouden Master of Kung-Fu mogen bijzetten op hun lijstje van hoogtepunten in hun carrière. Helaas is daar in deze omnibus nog niet veel van te merken.

Moench is als schrijver nog niet zo ver als Englehart en technisch gezien een pak minder. Zijn verhalen verlopen volgens een vaste formule waarin Shang en zijn kompanen steeds een plan van Fu Manchu verijdelen. Dit wordt tegen het einde van de omnibus wel iets beter wanneer deze formule weer wordt verlaten. Gulacy staat bekend als een tekenaar met een strakke specifieke stijl. Maar zeker in het begin oogt zijn werk nog onzeker en vooral ook onaf. Alsof hij net van straat is geplukt. Wanneer je vooral bekend bent met zijn moderne werk dan schrik je hier even van. Ook oogt het kleurwerk bijzonder lelijk. Het is te fel en de kleurkeuze is niet altijd even handig. Shang oogt in sommige issues echt té geel. Dat kan niet. We hebben het hier immers niet over een Suske en Wiske uit 1950. In positieve zin moet nog worden opgemerkt dat Ross Andru (Amazing Spider-Man) en Keith Pollard (Silver Surfer) ook hun grafische kunsten vertonen.

En als we dan toch positief zijn over deze omnibus dan kun je zeggen dat de verhalen soms doen denken aan typische 60s spionagefilms met een kung fu sausje erover. Er zitten platen tussen waarbij je automatisch moet denken aan James Bond. Als je beseft uit welke tijd dit komt dan zie je de charme ook wel. Maar de zichtbare daling in kwaliteit komt deze omnibus eigenlijk niet te boven. Als de rest van de gepubliceerde verhalen in deze omnibus zo goed zouden zijn geweest als de opener dan had het vijf sterren gekregen. Nu moet ie het doen met drie.

SHANG-CHI MASTER OF KUNG FU OMNIBUS bij Archonia.com

Master_of_Kung_Fu_1Master_of_Kung_Fu_2

Master_of_Kung_Fu_3Master_of_Kung_Fu_4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.