Random Article


Review: Dark Knight Returns – The Last Crusade

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $6.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het doet zijn best om naadloos te passen in The Dark Knight Returns

Op zijn slechtst


Het is een overbodige comic.


Tien jaar voordat Frank Millers klassieker The Dark Knight Returns begon beleefden Batman & Robin hun laatste avontuur, opgetekend in deze Dark Knight Returns: Last Crusade van DC Comics…

Posted 16/06/2016 by

 
Full Article
 
 
Let me tell you ’bout a boy.
Dark Knight Returns: The Last Crusade is bedoeld als een prequel voor het inmiddels 30 jaar oude Batman: The Dark Knight Returns. Oorspronkelijk was deze comic bedoeld als een filler issue zodat Andy Kubert, tekenaar van Dark Knight III, tijd had om op schema te blijven. De prequel had in februari moeten verschijnen en het is nu juni, dus je begrijpt wel hoe succesvol dat voornemen was…
Het verhaal speelt tien jaar voor de gebeurtenissen in The Dark Knight Returns. Batman & Robin hebben een gijzeling beëindigd en The Joker wordt weer eens in Arkham Asylum gesmeten. Daar ontpopt hij zich als een meester manipulator en brengt hij de bewoners van deze inrichting het hoofd op hol terwijl ie lijkt te wachten op zijn kans. Ondertussen merkt Bruce Wayne dat hij ouder begint te worden en plant zijn geliefde Selina Kyle (Catwoman) een zaadje. Wordt het niet eens tijd dat Batman met pensioen gaat? Maar Wayne speelt nog te graag de vleermuis en hij twijfelt of Jason Todd, de Robin van dit verhaal, wel klaar is om zijn rol over te nemen. Is Jason niet te meedogenloos? Ontbreekt het hem niet aan empathie? En ligt dat allemaal niet aan Batman zelf en zijn visie? Stiekem weet hij het antwoord op deze vraag…
Wanneer je bekend bent met de geroemde opvolger van deze comic dan is het duidelijk waar Brian Azzarello naartoe wil met dit verhaal. Zowel hij als John Romita Jr. hebben goed gekeken naar deze comic en dat zie je. JrJr wordt heel lichtjes geïnkt door Peter Steigerwald waardoor zijn tekeningen wat gedetailleerder ogen dan het werk dat we de laatste jaren voorbij zagen komen. Het is aan de lay-outs te zien dat Frank Miller zich nauwelijks heeft bemoeid met deze comic. Vergelijk de platen met de pagina’s uit bijvoorbeeld Man without Fear, de vorige samenwerking van Miller en Romita Jr., en het verschil wordt duidelijk. Ook Azzarello laat zien dat hij Millers klassieker heeft gelezen. De vele verwijzingen van Wayne naar zijn lichamelijke conditie zijn hier een goed voorbeeld van. Maar los van dit soort stijloefeningen is deze comic toch vooral een invuloefening geworden. Noem het fan fiction.
Het grote probleem van deze comic is zijn overbodigheid. Het stipt dingen in die bewust zijn weggelaten in The Dark Knight Returns. Dat maakte dit specifieke verhaal juist zo sterk, omdat de lezer zich zelf een idee kon vormen over de motivatie van Bruce Wayne om te stoppen als Batman. The Last Crusade laat dingen zien die de lezer niet hoef te weten.  Het is gewoon de vettige hand van DC Comics die een greep doet in je portemonnee. En het is aan jou of je dit toelaat…
The Dark Knight Returns - The Last Crusade 1-1The Dark Knight Returns - The Last Crusade 1-2
The Dark Knight Returns - The Last Crusade 1-3The Dark Knight Returns - The Last Crusade 1-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.