Random Article


Review: Midnight of the Soul #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Sterke noir comic. Alles wijst erop dat de held zijn ondergang tegemoet gaat.

Op zijn slechtst


Het tekenwerk is erg stijf.


Het is 1950 en Joel Breakstone, voormalig soldaat en bevrijder van Auschwitz , is behoorlijk getraumatiseerd. Hij is de voorbije vijf jaar amper nuchter geweest , totdat het beschutte leven dat hij voor zichzelf heeft gemaakt ontrafelt en hij begint aan de lange nacht die zijn leven voorgoed zal veranderen. We reviewen Midnight of the Soul #1, de nieuwe van Howard Chaykin bij Image Comics…

Posted 13/06/2016 by

 
Full Article
 
 

Five years of ‘no’ from everyone

Midnight of the Soul schreeuwt je al vanaf de cover toe dat ie in elkaar is gezet door Howard Chaykin (American Flagg). De comicbookmaker als merk. Een tijdje geleden dat we dat zagen! Chaykin gaat al meer als veertig jaar mee in de industrie en heeft met name bij de oudere fans een solide reputatie opgebouwd als maker van verhalen rondom stoere eenzame helden. Deze Image-comic is daar geen uitzondering op.

Joel is een veteraan die zijn militaire ervaring opdeed tijdens de bevrijding van Europa in de Tweede Wereldoorlog. Maar het zinloze karakter van de oorlog en de verschrikkingen van de kampen hebben hem getekend. Bij zijn terugkomst sprak Joel met zijn lieftallige echtgenote af dat hij de kans mocht nemen om zijn brood te verdienen als schrijver. Inmiddels is het 1950 en grossiert onze held vooral in afwijzingen van allerlei tijdschriften. Niemand zit immers te wachten op verhalen waarin de Duitsers de oorlog winnen. Joels vrouw vindt het tijd worden dat ie weer een echte baan neemt en hetzelfde geldt voor haar broer die bij hen inwoont. Dit geeft onze held een lichte inzinking omdat hij doorheeft dat vrouwlief gelijk heeft. Maar dan ontdekt hij een doosje met enkele pikante foto’s van zijn vrouw. Hij zweert wraak…

Deze comic is een typisch noir verhaal. Joel is duidelijk beschadigd uit de oorlog gekomen en is vooral bezig met drinken en schrijven in een muffe kelder. Je krijgt als lezer wel enige sympathie voor hem, maar als het verhaal een logische afloop kent dan kun je er vergif op innemen dat hij natuurlijk zijn onvermijdelijke ondergang tegemoet gaat. Hoe zijn vrouw en diens broer in dat plaatje passen is nog even gissen. Het intrigeert wel. Het enige puntje van kritiek is Chaykins stijl. De figuren zijn behoorlijk stijf getekend en de decors zijn iets te nadrukkelijk uit Google Sketch-up getrokken en voorzien van een textuur. Niet altijd mooi, maar wel functioneel.

Fans van een goede noir comic hoeven maar een ding te doen en dat is onmiddellijk deze issue oppikken.

Midnight of the Soul bij Archonia.com

Midnight of the Soul 001-1Midnight of the Soul 001-2

Midnight of the Soul 001 3Midnight of the Soul 001-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.