Random Article


De Weg naar DC Rebirth – Een Geschiedenis van de DC Comics Relaunches

 

Posted 30/05/2016 by

DC Rebirth – de nieuwste relaunch/rebranding van DC Comics – is officieel van start gegaan. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat ze bij DC Comics hun superheldenuniversum van een nieuwe start voorzien. Superman, Batman, Wonder Woman, The Flash, Green Lantern, Aquaman, Green Arrow en de rest van de Justice League, Justice Society, Teen Titans en Suicide Squad hebben al meermaals te maken gehad met aanpassingen in hun geschiedenis en de realiteit waarin ze leven. Al deze herstructureringen, reboots, retcons en relaunches kunnen best wel verwarrend zijn voor nieuwe lezers. Desalniettemin is het DC-universum (en het grotere DC-multiversum) een fascinerend en vrij uniek concept in het superheldengenre. Vandaar: een overzicht!

 

THE FLASH OF TWO WORLDS

 • theflash123Jaar: 1961
 • Makers: Julius Schwartz, Gardner Fox, Carmine Infantino
 • Comic: The Flash #123
 • Concept: Barry Allen… meet Jay Garrick

 

Het DC-universum, de Golden Age der comics en het hele superheldengenre startte in 1938 met het debuut van Superman. In de jaren daarop volgden Batman en Robin, Wonder Woman, Green Arrow, Aquaman, Hawkman en Hawkgirl, The Flash (Jay Garrick), Green Lantern (Alan Scott), Doctor Fate, Black Canary, The Atom, Hourman, The Spectre en talloze anderen. Als de Justice Society of America – ‘s werelds allereerste superheldenteam – vochten ze mee in de Tweede Wereldoorlog, maar in de jaren 50 ging een groot deel van hen op pensioen. In 1956 startte de Silver Age der comics met de komst van de nieuwe Flash (Barry Allen) en een hoop nieuwe, door sci-fi geïnspireerde superhelden met bekende namen. De nieuwe Green Lantern werd ruimteflik Hal Jordan, de nieuwe Atom werd wetenschapper Ray Palmer, Hawkman en Hawkgirl waren nu buitenaardse wezens in plaats van gereïncarneerde Egyptenaren, enz. Ondertussen bleven Superman, Batman, Wonder Woman en co hun avonturen rustig verder zetten zonder oud te worden en verenigde men zich in een nieuw superheldenteam: de Justice League of America.

flashof2worlds

In “The Flash of Two Worlds” kregen we hiervoor een verklaring toen Barry Allen naar een parallelle wereld reisde en zijn idool en voorganger als The Flash, Jay Garrick, ontmoette. Alle verhalen in de periode 1938-1955 speelden zich af op de thuiswereld van Jay Garrick, Earth-2, waar superhelden al in WO II verschenen, zich verenigden in de Justice Society of America en al zichtbaar enkele jaren ouder zijn. Alle huidige verhalen vanaf 1956-1960 speelden zich af op Earth-1, waar de modernere versies van Superman en co zich verenigden in de Justice League.

In de jaren die volgden zouden de Justice League en Justice Society elkaar meermaals ontmoeten en werd er jaarlijks heen en weer gereisd tussen Earth-1 en Earth-2. Op Earth-2 ging de tijd vooruit en kregen verschillende bekende superhelden kinderen. Het duurde niet lang vooraleer er nog meer parallelle werelden werden voorgesteld, zoals Earth-3 (met kwaadaardige versies van de League), Earth-4 (waar de helden van het door DC opgekochte Charlton Comics vertoefden), Earth-S (de thuiswereld van de Shazam/Captain Marvel-familie van het door DC opgekochte Fawcett Comics) en Earth Prime – onze echte wereld waar de DC-personages enkel bestaan in comics, tv-series en films. Een DC-multiversum met oneindig veel werelden was het gevolg.

 

CRISIS ON INFINITE EARTHS

 • crisis3Jaar: 1985-1986
 • Makers: Marv Wolfman, George Pérez, Dick Giordano, Jerry Ordway
 • Comics: Crisis on Infinite Earths #1-12 en een hele hoop tie-ins doorheen alle DC-reeksen
 • Concept: Werelden leven, werelden sterven, niets zal ooit nog hetzelfde zijn en 50 jaar aan verhalen moeten simpeler worden voorgesteld
 • Review

 

DC’s 50ste verjaardag komt eraan en we zijn inmiddels al wat jaartjes verder sinds de eerste ontmoeting tussen Flashes Barry Allen en Jay Garrick. Inmiddels vliegen er heel wat verschillende versies van eenzelfde superheld rond en worden de helden van zowel Earth-1 als Earth-2 weer wat ouder. Men besluit dat dit allemaal maar verwarrend moet zijn voor nieuwe lezers en de continuïteit te stroomlijnen in de grootste cross-over aller tijden.

Een machtig wezen, gekend als de Anti-Monitor, vernietigt alle werelden van het DC-multiversum. Aan zijn tegenpool, de Monitor, en een leger DC-superhelden uit verschillende werelden om hem tegen te houden. Velen sterven, waaronder Barry Allen en Supergirl, maar men slaagt er uiteindelijk in de Anti-Monitor te stoppen. Het DC-multiversum klapt elkaar in één DC-universum, met slechts één Aarde, één Superman, één Justice League. De helden van parallelle werelden als Earth-2, Earth-4 en Earth-S worden in de geschiedenis van het vernieuwde Earth-1 geschreven.

crisisontheinfiniteeartca6

De geschiedenis van dit nieuwe DC-universum wordt aangepast. De Justice Society of America (als het All-Star Squadron) verscheen voor het eerst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een nieuwe generatie helden treedt in hun voetsporen in de jaren 80 met de komst van Superman. De helden herinneren zich lang niet alles van de realiteitsverschuiving tijdens Crisis, maar na de dood van Barry Allen wordt zijn sidekick Wally West wel de nieuwe Flash. De oorspronkelijke Superman van Earth-2, zijn Lois Lane, Alexander Luthor – de enige overlevende van Earth-3 – en de Superboy van Earth-Prime verdwijnen in een paradijselijke alternatieve dimensie. De geschiedenis van DC Comics kan nu opgedeeld worden in Pre-Crisis en Post-Crisis.

 

ZERO HOUR – CRISIS IN TIME

 • Zero_Hour_TPJaar: 1994
 • Makers: Dan Jurgens, Jerry Ordway
 • Comics: Zero Hour – Crisis in Time #4-0, een hele hoop tie-ins doorheen alle DC-reeksen en #0 issues
 • Concept: Uit vele parallelle universa kwam er maar één, maar hoe zit het dan met de verschillende tijdlijnen?
 • Review

 

Een kleine 10 jaar na de Crisis on Infinite Earths is er veel gebeurd. Vermits niet elke DC-reeks volledig opnieuw begon na de Crisis, is de geschiedenis van sommige personages een zooitje geworden. Het verbod op parallelle werelden, alternatieve toekomstverhaallijnen en bepaalde personages zorgde ervoor dat reeksen als het zich in de toekomst afspelende Legion of Super-Heroes in de problemen kwamen. Aanpassingen aan karakters als Power Girl, Hawkman en Supergirl werden ook niet allemaal even goed ontvangen.

Hal Jordan, ooit de grootste Green Lantern van ze allemaal maar hier bezeten door de angstentiteit Parallax, doet een poging om het universum opnieuw op te starten en de vernietiging van zijn thuisstad Coast City ongedaan te maken. Hij wordt tegengehouden door een leger superhelden, maar toch komt er een lichtjes nieuwe, meer gestroomlijnde tijdlijn uit voort. De toekomst van het Legion of Super-Heroes krijgt een reboot, de Justice Society of America gaat op pensioen, verhalen die niet langer pasten worden uit de geschiedenis van populaire personages geschreven en men creëert een glijdende tijdsschaal. Het debuut van Superman – de start van het tijdperk van de superheld – wordt nu op “10 jaar geleden” gezet.

Zero-Month-470x321

 

THE KINGDOM

 • ThekingdomtpbJaar: 1999
 • Makers: Mark Waid, Ariel Olivetti, Mike Zeck
 • Comics: The Kingdom #1-2 en enkele one-shots
 • Concept: It’s all true! Hyper! Hyper!

 

Bij DC Comics kunnen ze hun geflirt met het multiversum maar niet stoppen. De verhalen in de comics zijn canon, maar wat dan met de vele Elseworlds-klassiekers zoals Kingdom Come, Gotham by Gaslight en The Dark Knight Returns? Of de succesvolle animatiereeksen van Bruce Timm? Of de tv-series en films? Al deze interpretaties zijn evenwaardig. In de minireeks The Kingdom – een semi-vervolg op het extreem succesvolle Kingdom Come – wordt dan het concept Hypertime voorgesteld.

Hypertime stelt tijd en continuïteit voor als een rivier. Een stroom waaruit verschillende vertakkingen kunnen vloeien, dewelke soms – niet altijd – kunnen terugvloeien in de hoofdstroom en deze beïnvloeden. Bijvoorbeeld de manier waarop populaire concepten uit superheldenfilms de oorspronkelijke comics beïnvloeden.

The Kingdom hypertime

In feite was Hypertime een manier om het multiversum terug te brengen zonder over het multiversum te spreken. Het werd echter niet zo vaak gebruikt en uiteindelijk aan de kant geschoven.

 

INFINITE CRISIS

 • infinite-crisis1bJaar: 2005-2006
 • Makers: Geoff Johns, Phil Jimenez, George Pérez, Jerry Ordway, Ivan Reis
 • Comics: Countdown to Infinite Crisis #1, Infinite Crisis #1-7, vier prequel minireeksen en een hoop tie-ins doorheen alle DC-series
 • Concept: Hold up! Misschien was dat multiversum toch niet zo’n slecht idee?
 • Review

 

In de 20 jaar sinds de grote Crisis is het DC-universum een donkere plek geworden. Superman werd gedood door Doomsday, Batman verloor zijn tweede Robin en Bane brak zijn rug, Hal Jordan werd bezeten door Parallax en bracht het einde van het Green Lantern Corps teweeg en Wonder Woman brak de nek van villain Maxwell Lord op nationale televisie. De Justice League dreigt uit elkaar te vallen. Alexander Luthor en Superboy Prime keren terug uit hun paradijselijke dimensie om orde op zaken te stellen en het perfecte DC-universum te creëren.

infinitecrisisft

Opnieuw sterven er heel wat helden (waaronder de oorspronkelijke Superman van Earth-2) in het immense conflict. Het DC-multiversum keert echter terug. In de op Infinite Crisis volgende reeks 52 ontdekken we dat er deze keer niet oneindig veel, maar 52 werelden het nieuwe DC-multiversum opmaken – waaronder enkele nieuwe versies van Pre-Crisis werelden, bekende Elseworlds-verhalen en overgekochte uitgeverijen zoals Wildstorm. Earth-0, de primaire DC-wereld, krijgt ook een lichtere make-over en een nieuwe geschiedenis, waarin heel wat elementen uit de heroïsche Silver Age van DC een moderne toets krijgen. Geïnspireerd door het goed ontvangen Green Lantern: Rebirth. Alle reeksen springen ook gelijktijdig één jaar vooruit in de tijd.

De donkerheid van de jaren 80-90 maakt plaats voor een nieuw heroïsch tijdperk, waarin de Justice League, Justice Society en inmiddels twee generaties Teen Titans netjes naast elkaar bestaan.

 

FINAL CRISIS

 • finalcrisisreturnofbarryallenJaar: 2008-2009
 • Makers: Grant Morrison, J.G. Jones, Doug Mahnke
 • Comics: Final Crisis #1-7, een hoop tie-in miniseries en one-shots
 • Concept: The Day Evil Won
 • Review

 

Er was een oorlog in de hemel, en het kwade heeft gewonnen. De duistere god Darkseid en zijn legers van Apokolips overspoelen de Aarde met Anti-Life en dreigen hiermee het hele multiversum de verdoemenis in te sleuren. Gelukkig is er nog hoop in de vorm van een leger Supermannen en een uit de dood terugkerende Barry Allen, alias de bekendste Flash.

final_crisis

Final Crisis luidde geen relaunch in of aanpassing van de DC-geschiedenis in, maar betekende het einde voor de New Gods uit Jack Kirby’s Fourth World, alsook voor de Monitors dewelke de 52 werelden van het DC-multiversum beheerden. De Monitors zijn hierbij een metafoor voor de redacteurs van DC en de moraal van het verhaal is om creativiteit niet te laten beperken door een strakke continuïteit. Het is beter om alle concepten uit de DC-geschiedenis, hoe maf ze ook waren, te omarmen en te vieren.

 

FLASHPOINT

 • flashpointJaar: 2011
 • Makers: Geoff Johns, Andy Kubert
 • Comics: Flashpoint #1-5 en een hoop miniseries
 • Concept: Everything you know will change… in a flash
 • Review

 

De teruggekeerde Barry Allen probeert in zijn naïviteit de dood van zijn moeder ongedaan te maken. Hij reist terug doorheen de tijd en redt zijn moeder. Hierbij creëert hij onopzettelijk een geheel nieuwe tijdlijn, waar Superman opgroeide in gevangenschap, er een oorlog tussen de Amazones onder Wonder Woman en de Atlanteanen onder Aquaman op til staat en de jonge Bruce Wayne neergeschoten werd door een straatcrimineel en zijn vader Thomas tot de Batman maakte (en zijn moeder Martha tot de Joker).

Samen met enkele superhelden uit deze tijd slaagt Barry erin de tijdlijn terug te herstellen. Hij wordt echter tegengehouden door de mysterieuze Pandora, dewelke hem vertelt dat drie tijdlijnen gecombineerd moeten worden om een toekomstig kwaad tegen te gaan. Het DC-universum, het donkerdere Vertigo Comics en het Wildstorm-universum smelten samen tot iets nieuws.

59-flashpoint-5-page-23

Alle DC-reeksen krijgen een nieuwe nummer #1 onder de noemer The New 52, waarin een geheel nieuwe wereld wordt voorgesteld waar superhelden nog niet vertrouwd worden door de mensheid. De Justice League wordt hier gevormd tijdens een invasie van Darkseid, maar Superman, Batman, Wonder Woman en co zijn jonger dan voordien. Heel wat jongere personages uit het verleden, zoals ex-sidekicks Wally West (The Flash), Stephanie Brown (Spoiler/Batgirl) en Donna Troy (Wonder Girl) verdwijnen spoorloos, en de verhaallijnen worden terug een pak donkerder.

 

THE MULTIVERSITY

 • Multiversity-1Jaar: 2014
 • Makers: Grant Morrison, Ivan Reis, Joe Prado
 • Comics: The Multiversity #1-2 en enkele one-shots
 • Concept: The Battle for All Creation
 • Review

Ook in het New 52-universum zijn er 52 parallelle werelden, waaronder een Earth-2 met een nieuwe, jongere Justice Society en een Earth-3 met kwaadaardige versies van de Justice League. In The Multiversity worden er nog meer parallelle werelden voorgesteld en dienen de helden van verschillende werelden de bovennatuurlijke donkere entiteit The Gentry tegen te houden.

Deze spirituele opvolger van Final Crisis houdt zich bezig met grotendeels dezelfde thema’s, maar past op zich wederom niets aan aan de geschiedenis van het DC-multiversum.

The Multiversity4

 

CONVERGENCE

 • convergence8Jaar: 2015
 • Makers: Jeff King, Ethan Van Sciver, Jason Paz, Carlo Pagulayan
 • Comics: Convergence #0-8 en een hoop tweedelige minireeksen
 • Concept: Mortal Kombat in het DC-multiversum
 • Review

 

Na de vernietiging van Earth-2 komen de leden van de Justice Society terecht op de planeet Telos, waar de ultieme versie van Superman’s aartsvijand Brainiac stukken van dode werelden verzameld heeft. In een soort Mortal Kombat van parallelle DC-werelden, laat hij verschillende versies van de superhelden tegen elkaar vechten. Tot deze werelden behoren o.a. het Tangent-universum, de duistere toekomst van Kingdom Come, de DC-helden circa Crisis on Infinite Earths, Zero Hour en het klassieke DC-universum van vlak voor Flashpoint.

Convergence-8-Spoilers-7

Uiteindelijk weet de vernieuwde Justice Society Telos om te vormen tot iets nieuws en ontsnappen de oudere, getrouwde Superman en Lois Lane (uit de jaren 80-90-00, pre-Flashpoint) en hun pasgeboren zoon Jonathan naar het New 52-universum. Alle parallelle DC-werelden, zowel de 52 uit het post-Infinite Crisis DC-multiversum als het New 52 DC-multiversum, bestaan naast elkaar. In feite hebben we hier dus weer Infinite Earths, 30 jaar na de grote Crisis. De New 52-reeksen krijgen een korte rebranding onder de DCYOU-noemer, waarin continuïteit eventjes niet zo belangrijk meer is.

 

REBIRTH

 • rebirth-wallyJaar: 2016
 • Makers: Geoff Johns, Ethan Van Sciver, Gary Frank, Phil Jimenez, Ivan Reis, Joe Prado
 • Comic: DC Universe Rebirth
 • Concept: Legacy isn’t forgotten
 • Review

 

Een fysiek jongere versie van Wally West, dewelke wel al zijn herinneringen heeft van voor Flashpoint, komt terecht in het New 52 DC-universum. Er is iets mis. Iemand heeft opzettelijk meer dan tien jaar geschiedenis uit de levens van de superhelden gestolen. Bepaalde relaties en vriendschapsbanden zijn hierdoor aangetast en zwakker geworden en het New 52-universum is daardoor een meer duistere plek. De schuldige blijkt niemand minder dan de goddelijke Dr. Manhattan uit Watchmen te zijn…

DC-Rebirth-Splash

In Superman: Lois & Clark zagen we al hoe de pre-Flashpoint man van staal, zijn vrouw Lois en hun zoon Jon zich aanpasten aan het New 52-universum. In Titans Hunt zagen we hoe de Teen Titans steeds meer en meer van hun geschiedenis wisten te herinneren. Sinds zijn reünie met Wally West in de DC Universe Rebirth one-shot weet ook deze jongere versie van Barry Allen hoe de vork in de steel zit. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer de echte Justice Society, enkele klassieke sidekicks en het Legion of Super-Heroes terugkeren naar het DC-universum. Hoop, optimisme, liefde, nostalgie en vooral het nalatenschap van verschillende superhelden keren terug naar DC.

Het eindresultaat wordt een mix tussen de nostalgie van het klassieke DC-universum tussen Infinite Crisis en Flashpoint en het verse instappunt van de New 52.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.