Random Article


Review: Delilah Dirk and the Turkish Lieutenant

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $15.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Vlot getekend en vooral erg tof leesvoer.

Op zijn slechtst


Het verhaal rammelt soms.


Met Delilah Dirk schotelt animator Tony Cliff ons een vrouwelijke, Turkse Indiana Jones voor in de negentiende eeuw.

Posted 29/05/2016 by

 
Full Article
 
 

I’ve made tea for you. No thank you. I only drink the blood of my enemies.

De animator Tony Cliff had behoefte om een van zijn eigen ideeën uit te werken. Er is geen laagdrempeliger medium hiervoor dan de comic. Helemaal wanneer je het in eigen beheer uitgeeft als webcomic. Gelukkig voor alle liefhebbers van bedrukt papier besloot First Second om de webcomic – Delilah Dirk – te bundelen in een chique boekje.

Het verhaal opent in het Constantinopel van 1805. Selim is een soldaat in het Janitsarenleger van de sultan van Turkije. Hij heeft een voorliefde voor verfijnde thee en is een meester in het samenstellen van diverse exotische melanges. Geef hem een mooie avond met een stel vrienden en een goede pot thee en zijn leven is top. Selim is met weinig tevreden. Dat moet ook wel want hij is geen geweldige soldaat en gaat vaak met het kleinste zakje soldij naar huis.

Zijn leven wordt overhoop gehaald wanneer hij wordt gevraagd, als enige officier met kennis van het Engels, om een deerne te ondervragen die is opgepakt terwijl ze in het paleis rondsloop. Selim is de kwaadste niet en met een pot van zijn uitstekende thee en een trommel koekjes slaagt hij erin om de nodige informatie los te peuteren. De dame is Delilah Dirk, iemand die door zou kunnen gaan als de betovergrootmoeder van Lara Croft, en ze is duidelijk op rottigheid uit. De sultan is niet te spreken over de verwijfde manier waarop Selim haar heeft ondervraagd en wanneer Delilah ook nog eens ontsnapt is de maat vol. Selim mag zijn hoofd op het hakblok leggen. Delilah heeft een voorliefde voor heerlijke thee en eigenlijk mag ze Selim ook wel. Ze helpt hem ontsnappen waarna de twee op avontuur gaan. Kan Selim lang genoeg in leven blijven om zijn ereschuld terug te betalen?

Kijkend naar de titel zou je zeggen dat de hoofdrol uitgaat naar Delilah Dirk. Maar het lijdend voorwerp van dit verhaal is duidelijk Selim de Turkse luitenant. Hij is diegene die tijdens het verhaal ontdekt uit welk hout hij echt is gesneden. Deze queeste is interessanter dan de vele avonturen van het tweetal. En daar doe je de avonturen niet te kort mee.

Het verhaal is een heuse dollemansrit. Sommige delen zijn duidelijk van tevoren geschreven en andere delen lijken al tekenend verzonnen te zijn. Echte puristen zullen hier van gruwen. Maar de vaart zit er zo goed in dat het gros van de lezers hier niets van zal merken. Wat meer opvalt is de nek van Delilah die hinderlijk lang is. Klein minpuntje.

Deze comic is gewoon ontzettend prettig leesvoer. Het heeft een hart en er is chemie tussen Delilah en Selim. Tony Cliff is zo overtuigd van zichzelf dat hij de helft van dit boekje online heeft gezet. Gratis! Dus als deze recensie je niet heeft overtuigd dan kun je altijd zelf nog een kijkje nemen op zijn website.

Inmiddels zijn de filmrechten van Delilah Dirk verkocht aan Disney. Zij zien Dirk als een vrouwelijke Indiana Jones. Een extra reden om deze comic op te pikken, omdat je nu kunt zeggen dat jij al bekend met haar was terwijl je vrienden van niets wisten.

Delilah Dirk and the Turkish Lieutenant bij Archonia.com

ch1-p011ch1-p012

ch1-p013ch1-p014

Comments

comments


de baard van alan moore

 
avatar