Random Article


Advance Review: DC Universe Rebirth #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , ,
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Terugkeer van fan-favoriete personages. Liefde van de schrijver voor de personages druipt van de pagina's. Prachtige tekeningen. Gigantisch interessante cliffhanger.

Op zijn slechtst


Valt in dezelfde "fictieve personages reageren op veranderingen in hun universum"-val als alle eerdere Crisis-events. Enige kennis van het DC-universum en haar geschiedenis vereist.


De Rebirth van DC Comics begint hier! Lees onze vroege review van DC Universe Rebirth #1, vanaf woensdag in de winkelrekken…

Posted 23/05/2016 by

 
Full Article
 
 

Legacy isn’t forgotten

Na de grote New 52-reboot in 2011 en de zachtere DCYOU-rebranding vorig jaar, slaat DC Comics terug met alweer een relaunch. Rebirth poogt terug wat hoop, optimisme en vooral geschiedenis in het DC-superheldenuniversum te brengen. En het gaat allemaal van start in deze DC Universe Rebirth Special #1, een meer dan 60 pagina’s tellende klepper geschreven door DC-wonderboy Geoff Johns (Justice League, The Flash: Rebirth, Infinite Crisis, Green Lantern: Rebirth) in wat zijn voorlopig laatste comic belooft te worden.

DC’s New 52 was wederom een poging om de continuïteit van het DC-universum te stroomlijnen en de klassieke superhelden wat jonger en moderner te maken. Het werkte gedeeltelijk, maar er ging ook heel wat verloren. De verhalen werden opnieuw donkerder en heel wat fan-favoriete personages en klassieke verhaallijnen verdwenen. In deze DC Universe Rebirth Special keert er alvast eentje terug door de grote poort (maar hij zal uiteindelijk niet de enige zijn). Wally West, de voormalige Kid Flash en gedurende de periode 1986-2009 Barry Allen’s opvolger als de enige echte Flash, keert terug en leidt ons doorheen het vernieuwde DC-universum met enkele wel zeer emotionele momenten.

DC_Rebirth_PreviewsCVR950

Terwijl er heel wat nieuwe verhaallijnen worden opgezet voor o.a. Wonder Woman, Batman, Superman, Aquaman en Green Lantern, vormen vooral de karaktermomenten tussen Flashes Wally en Barry, of The Atoms Ryan Choi en Ray Palmer en Blue Beetles Ted Kord en Jaime Reyes, de emotionele kern van het verhaal. Er blijkt tien jaar continuïteit gestolen te zijn uit de levens van de DC-personages sinds de gebeurtenissen van Flashpoint en de New 52. Alweer reageren de fictieve karakters hier dus op veranderingen in de staat van hun universum, dewelke doorgevoerd werden in de echte wereld. Het heeft allemaal weer iets metafysisch, zoals de meeste Crisis-evenementen van DC. Gelukkig weet Johns een balans te vinden tussen de emotionele banden tussen de personages in de schijnwerpers te zetten en de continuïteitshoer uit te hangen.

In feite doet deze comic denken aan de Brave New World one-shot dewelke in 2006 na het grote Infinite Crisis verscheen. Net zoals het eveneens door Geoff Johns geschreven Infinite Crisis tien jaar geleden wordt de grimmigheid van voorgaande verhalen (in dit geval dus de New 52) bestraft en afgewezen, terwijl men een meer hoopvolle toekomst voorspelt waarin de klassieke DC-superhelden weer échte helden mogen zijn. Het is volledig Johns zijn ding, hij deed het immers ook al in Infinite CrisisGreen Lantern: Rebirth en The Flash: Rebirth, en belooft het binnenkort ook op het grote scherm te doen voor de DC-films. Johns viert hier de geschiedenis van DC Comics en zijn enthousiasme en liefde voor de personages druipt van de pagina’s. Ook het legacy-aspect – iets wat DC altijd al voorhad op de concurrentie, maar miste in de New 52 – keert hiermee terug. Fans van de Justice Society of America, het Legion of Super-Heroes en de verschillende generaties Teen Titans mogen dus gerust zijn. Ook dient het te worden vermeld dat Johns hier de New 52 niet volledig wist, alles van de voorbije jaren is ook gebeurd en wordt met respect behandelt (zelfs die nieuwe New 52-versie van Wally West blijft zijn plaats in het universum behouden). Alleen wordt het terug tijd voor meer nostalgie en een andere richting…

rebirth1-bbb64rebirth2-a051e

Johns wordt bijgestaan door zijn frequente partners Ethan Van Sciver (Green Lantern, The Flash Rebirth), Gary Frank (Superman: Secret Origin, Batman: Earth One), Ivan Reis (Aquaman, Blackest Night) en Phil Jimenez (Infinite Crisis). Met dit toptalent, dewelke allen bijgedragen hebben tot wat we nu de vaste DC-huisstijl noemen, ziet de comic er prachtig uit, alsook vrij consistent.

Er wordt heel wat geteased in deze special en we zijn benieuwd naar wat de toekomst zal brengen voor DC. Zonder spoilers te noemen, zullen vooral de ontwikkelingen rond The Joker, het lot van Superman en zeker de laatste pagina zeer controversieel worden. Wij staan echter volledig achter deze keuze en kunnen niet wachten op wat komen zal. Dit is een must-read voor DC-fans en een goed instappunt voor nieuwe lezers, maar het is vooral bestemd voor oudere fans die de New 52 maar niets vonden en de uitgever de afgelopen jaren links lieten liggen. Bij DC lijken ze geleerd te hebben van hun fouten en de sterktes en zwaktes van hun universum beter in te schatten. Het blijft natuurlijk maar de vraag in hoeverre de visie van Geoff Johns – dewelke voorlopig even geen comics meer zal schrijven – doorheen het hele Rebirth-initiatief zal doorklinken…

DC Universe Rebirth #1 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.