Random Article


Review: Providence, Act 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $19.99
 
Verzamelt: Providence #1-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Wow.. Voor het eerst dat een Moore-comic de kreet 'zijn nieuwe Watchmen' waar lijkt te maken.

Op zijn slechtst


Het is bestemd voor een klein publiek.


Alan Moore is in topvorm en vernieuwt het werk van H.P. Lovecraft voor de 21ste eeuw. We reviewen de eerste act van Providence bij Avatar Press…

Posted 19/05/2016 by

 
Full Article
 
 

Providence is het zoveelste voorbeeld van Alan Moore‘s obsessie met het werk van de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft . Deze schrijver is vooral bekend van zijn korte horrorverhalen en zijn creatie Cthulhu. Deze obsessie werd door Moore omgezet in twee eerdere comics onder de vlag van Avatar Press getiteld The Courtyard en Neonomicon. Providence gaat een stap verder en is een serieuze poging van Moore om het werk van Lovecraft op te frissen voor een nieuw publiek.

De hoofdpersoon is Robert Black, een journalist met ambities. Wanneer hij voor de krant een artikeltje wil schrijven over het boek Sous le monde, dat gelinkt werd aan de spontane zelfmoorden van enkele lezers, wordt Black door een literatuurkenner die hij wil interviewen op het spoor van een andere titel gezet. Een Arabisch boek waarin procedures staan beschreven dewelke ervoor zorgen dat de doden weer tot leven kunnen worden gewekt en levenden worden gevrijwaard van de dood. En de man doet hem een idee aan de hand. Wat als er onder het Amerika wat we kennen een ander Amerika ligt dat bestaat uit de geheimen die we eigenlijk voor onszelf houden? Een thema dat Black nauw aan het hart ligt en hem vervuld met enthousiasme. Robert besluit om zijn baan op te zeggen en de binnenlanden van Amerika in te trekken om research voor zijn boek te doen. Het wordt een heuse roman…

Providence is een beklemmend verhaal geworden. Een verhaal van een man die om zichzelf te ontdekken de waanzin tegemoet lijkt te gaan. Iets wat je vooral terugziet in de verregaande vervorming van de realiteit op het Amerikaanse platteland en hoe Black dat totaal niet lijkt te merken. Alsof hij los staat van de beelden die je als lezer krijgt voorgeschoteld. Een effect dat nog eens wordt versterkt door het sobere tekenwerk van Jacen Burrows. Elke issue wordt afgesloten met een hoofdstuk uit het dagboek van Black waarin de kersverse romanschrijver zijn diepste gevoelens kenbaar maakt aan de lezer en op deze manier een extra laag weet toe te voegen aan het verhaal.

Moore en Burrows hebben letterlijk een verhaal gemaakt waarmee je als lezer kunt bepalen hoe moeilijk je het jezelf maakt. Lees je alles dan ben je wel even bezig, maar dan krijg je ook de ultieme ervaring. Maar wees gewaarschuwd…wanneer je alles ondergaat dan zal Moore’s interpretatie van H.P. Lovecraft zich in je hoofd nestelen en daar laat het zich niet makkelijk weghalen.

Het is lang geleden dat Alan Moore zulk goed werk leverde. En dan hebben we hierna nog twee hardcovers te goed…

Providence, Act 01 bij Archonia.com

Providence 01 1Providence 01 2

Providence 01 3Providence 01 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.