Random Article


Review: The Uncanny X-Men Omnibus Vol. 1

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Het prille begin van dé run onder de X-Men runs.

Op zijn slechtst


Het is echt het eerste werk van Claremont. Het duurt even voordat ie zijn vorm vindt.


In 2016 is het exact 25 jaar geleden dat Chris Claremont zijn befaamde run op Marvel’s Uncanny X-Men afsloot. Brainfreeze blikt terug op dé run der X-Men-runs in een serie reviews…

Posted 06/05/2016 by

 
Full Article
 
 

The flare — The radiation — It’s starting to get thru! Scott!!

In 2016 is het exact 25 jaar geleden dat Chris Claremont zijn befaamde run op Marvel‘s Uncanny X-Men afsloot. Omdat deze run nog altijd van invloed is op Marvel’s vrolijke mutanten en alle personages en media-uitingen die daar aan vast hangen is het niet meer dan gepast dat Brainfreeze de hoed afneemt en met gepast eerbied de complete run onder de loep legt om te zien wat het nu zo goed maakte.

Voor het begin van dit verhaal reizen we naar de jaren zeventig waar de nog jonge Claremont de kost verdienen als assistent op de burelen van Marvel. Hoewel hij regelmatig ideetjes aanleverde voor verhalen en zelf ook wat comics mocht schrijven werkte hij vooral bij de uitgever om zijn opleiding tot acteur te kunnen bekostigen. In 1975 kwam er een unieke kans voorbij toen zijn mentor Len Wein samen met tekenaar Dave Cockrum The Uncanny X-Men nieuw leven inblies, maar eigenlijk na twee issues alweer moest stoppen omdat hij zijn enorme werklast wilde inperken. Hierdoor kon Claremont, die wel betrokken was bij het plotten van deze issues, al vrij snel de schrijfpen overnemen.

Het idee was om de X-Men om te vormen tot een internationaal team van mutanten. Als de serie in de VS slecht zou verkopen dan konden ze het altijd nog kwijt in het buitenland. Professor Xavier reisde in de eerste comic in een snel tempo rondom de wereld en stelde een nieuw gelegenheidsteam samen van onervaren mutanten. De originele X-Men zijn namelijk spoorloos verdwenen tijdens een missie op het eiland Krakoa. De enige die wist te ontsnappen was Cyclops. De natuurlijke leider van de X-Men neemt dit nieuwe team op sleeptouw om zijn maatjes te bevrijden. Na afloop van deze hectische missie nemen de originele X-Men (samen met Sunfire) afstand van het team. En ineens kan Professor X aan de slag om de nieuwe kinderen van het atoom – waaronder de Canadese Wolverine, de Russische Colossus, de Duitse Nightcrawler en de Keniaanse Storm – op te leiden.

uncanny x-men omnibus 1 groep

Wat vooral opvalt in deze eerste omnibus is de manier waarop de eerste comics zijn samengesteld en de wijze waarop de invloed van Wein nog lang zichtbaar is in deze comic. De dialogen zijn in de eerste 15 issues nog echt Silver Age-achtig. Mensen gebruiken woorden als mister en lady en schreeuwen vooral tegen elkaar. Let maar eens op hoe vaak er zinnen worden afgesloten met een uitroepteken. Zet daar de groteske koppen van Cockrum bij en merk hoe sommige scènes meteen iets komisch krijgen. Claremont is nog echt op zoek naar zijn eigen stem. Wat al wel opvalt is de hoeveelheid ideeën van de schrijver. De buitenaardse Shi’ar worden bijvoorbeeld geïntroduceerd met in hun kielzog de bevallige keizerin Lilandra dewelke uit zal groeien tot een belangrijke partner voor de X-Men en levensgezellin van diens oprichter Charles Xavier. Voeg daar dingen aan toe als de ruimterebellen de Starjammers, het Canadese superheldenteam Alpha Flight of bijvoorbeeld personages als Moira MacTaggart en dat ene moment waarop Jean Grey in de cabine van een ruimteveer wordt gebombardeerd met radioactieve straling en je ziet al snel dat in een betrekkelijke korte tijd het fundament voor het hedendaagse succes van de X-Men uit de grond wordt gestampt…

Toch is deze omnibus niet een grote verzamelplek van grootsheid. De grootsheid begint pas door te schemeren wanneer Dave Cockrum vertrekt en plaats maakt voor John Byrne. Claremont had Byrne persoonlijk binnengehaald bij Marvel omdat hij een groot fan was van diens werk en had al eerder met hem samengewerkt in enkele issues van Marvel Team-Up en tijdens een korte run op Iron Fist. In de eerste jaren is de onderlinge relatie tussen Byrne en Claremont nog prima en beide heren zouden ook samen de verhalen gaan schrijven. Onder invloed van Byrne worden de verhalen moderner en wordt het schrijfwerk van Claremont meer ingetogen. Scherpe lezers zien als snel dat Jean Grey een steeds grotere rol begint te spelen in de verhalen en dan vooral de verandering die zich in haar binnenste afspeelt. De Phoenix Saga en latere Dark Phoenix Saga zijn hier in aanbouw.

Het is ergerlijk dat deze omnibus middenin de belangrijkste verhaallijn wordt afgesloten. Economisch gezien is het prima te verklaren omdat je als lezer nu de tweede omnibus moet gaan halen, maar Marvel had hier punten kunnen scoren wanneer ze dit op een artistiek verantwoordde hadden aangepakt…

Uncanny X-Men omnibus volume 1 bij Archonia.com

x-men omnibus 1 1x-men omnibus 1 2

x-men omnibus 1 3x-men omnibus 1 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.