Random Article


Review: Mutafukaz Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $19.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een amusante knotsgekke trip.

Op zijn slechtst


Het is nogal chaotisch.


Angelino’s rustige bestaan wordt opgeschud wanneer hij tegen een vrachtwagen botst en ineens de buitenaarde wezens ziet die niet veel goeds van plan zijn met onze planeet… We bespreken het eerste volume van Mutafukaz door de Franse artiest Run…

Posted 02/05/2016 by

 
Full Article
 
 

You shouldn’t eat Mexican food! It’ll give you hemorrhoids!

Mutafukaz is ontsproten uit het brein van Run, een pseudoniem van Guillaume Renard, en al enige tijd een kleine hit in Frankrijk. Maar de Fransen zijn de enige die nog niet helemaal beseffen dat de hoogtijdagen van de Franse taal voorbij zijn en dit succes aan het gros van de stripminnende wereld voorbij gaat. Er wordt druk gewerkt aan een animatiefilm dewelke al wel wat aandacht genereerde en gelukkig zijn ze bij Titan Comics wakker en gooien ze een vertaling van het eerste deel op de markt. Kunnen de niet-Franstaligen ook eens zien waar al de drukte over deze titel op is gebaseerd. Maar het verhaal?

Eerlijk? Erg veel verhaal is er niet. Hoofdpersonen zijn de slackers Angelino (qua uiterlijk doet hij erg denken aan het figuurtje Scribbly, een bijna vergeten Nederlandse krantenstrip) en Vince.

Scribbly

Scribbly

Wanneer Angelino tijdens het bezorgen van de pizza’s frontaal tegen een vrachtwagen botst opent zijn derde oog zich. Hij ziet nu de wezens die ook op deze planeet rondlopen en snode plannen hebben… Wanneer een kennis onze helden vraagt om een pakketje met Russisch opschrift te bezorgen worden ze meteen het mikpunt van een kudde gangsters en andere corrupte types.

Los van het bovenstaande verhaaltje zit er niet veel inhoud in, maar Mutafukaz is duidelijk met veel liefde gemaakt. Het is een knotsgekke trip waarbij je getrakteerd wordt op een mix van kosmische gekte, hip-hop, Mexicaans worstelen en een vleugje Quentin Tarantino. Het is allemaal getekend in een graffiti-achtige stijl waarbij mensen en allerlei fantasiefiguren door elkaar lopen. Bij veel makers moet dit soort gekte een gebrek aan discipline verhullen. Maar Run houdt zijn rode draad vast. En dat verklaart waarom dit een hit is geworden in Frankrijk. Deze georganiseerde gekte werkt namelijk erg goed. Je blijft lezen.

Deze inhoud van deze hardcover wordt mooi afgewerkt met een voorwoord waarin de wereld van Mutafukaz wordt geïntroduceerd door de maker en een nawoord waarin de hele ontstaansgeschiedenis van Mutafukaz uit de doeken wordt gedaan. Het is een leuke hardcover geworden. Kopen die handel!

Mutafukaz bij Archonia.com

Mutafukaz-1Mutafukaz-2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.