Random Article


Review: Wonder Woman Earth One – Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum: ,
 
Personages: ,
 
Coverprijs: $24.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is een mooi verzorgd pakket.

Op zijn slechtst


Het is ingehaald door de film en andere moderne hervertellingen...


Na jaren wachten is Wonder Woman: Earth One verschenen, waarin Grant Morrison en Yanick Paquette het oorsprongsverhaal van DC’s Amazoneprinses opnieuw uit de doeken doen. Helaas is het te laat..

Posted 12/04/2016 by

 
Full Article
 
 

These are men? They look to me like girls.

We hebben ruim drie jaar moeten wachten op Wonder Woman: Earth One. DC Comics heeft deze lijn originele graphic novels opgestart om het ontstaansverhaal van hun bekendste superhelden in een modern jasje te gieten en vanuit dat punt weer nieuwe verhalen uit te brengen. Deze verhalen zijn gericht op het publiek dat niet meteen een comicbookwinkel zou bezoeken. Daarom liggen de productiewaarden wat hoger. Na eerdere Earth One-volumes voor Superman, Batman en de Teen Titans presenteren Grant Morrison (Nameless, Multiversity) en Yanick Paquette (Swamp Thing) hun werkstuk rond DC’s Amazoneprinses aan de wereld.

Duizenden jaren geleden hebben de Amazones zich na een conflict afgescheiden van de wereld waar de mannen de baas waren. Onder leiding van koninging Hippolyta trokken ze naar Paradise Island, waar ze een eigen gemeenschap opzetten dewelke volledig bestaat uit vrouwen. Op het eiland zijn de Amazones onsterfelijk en leven ze in vrede en voorspoed met elkaar. Maar Hippolyta’s dochter Diana (oftewel Wonder Woman) heeft een onverklaarbaar verlangen om buiten de grenzen van het eiland te kijken. Hippolyta weet haar binnen te houden, maar dan crasht de buitenwereld op de kust van Paradise Island in de vorm van de Amerikaanse piloot Steve Trevor. Diana neemt hem in bescherming en wil hem in de buitenwereld afzetten om te voorkomen dat de Amazones hem doden. Dat kan haar moeder natuurlijk niet over haar kant laten gaan…

wonderwoman earth one 2

Deze comic doet wat het beloofde. Het ontstaansverhaal van Wonder Woman uit de jaren 40 wordt voor de zoveelste keer opnieuw verteld. Morrison heeft het verhaal opgebouwd rondom het proces van Diana. Ze wordt door de Amazones geboeid teruggebracht naar het eiland en moet haar acties verklaren voor een tribunaal dat door haar moeder wordt geleid. Er worden uiteraard getuigen opgeroepen waardoor je een gevarieerde (en soms amusante) terugblik krijgt op de eerste stappen van Diana in de buitenwereld. Morrison suggereert wat zaken die sommige lezers zal doen blozen. Zo is deze Wonder Woman duidelijk biseksueel en weet hij op een geloofwaardige manier het hele idee van bondage in het leven van de Amazones te verwerken (iets dat enorm vaak in de oorspronkelijke verhalen rond Wonder Woman door haar schepper William Moulton Marston terugkwam). Maar daar staat tegenover dat het deze comic te nadrukkelijk een feministisch manifest probeert te zijn.

wonderwoman earth one 1En daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar Wonder Woman om te zien dat deze uitleg overbodig is. Een tweede detail is dat Paquette al zijn vrouwen als aantrekkelijke dames tekent. Wanneer Diana losgaat op enkele vrouwen omdat ze hen te fragiel en mismaakt vindt dan vraag je als lezer waarop ze dat baseert? Zelfs de licht obese Elizabeth Candy is een prachtige vrouw om te zien. Steve Trevor is in deze comic een Afro-Amerikaan. Ook nu weer voornamelijk om een uitspraak te kunnen doen over slavernij. Er wordt te nadrukkelijk geprobeerd om de leunstoel activisten op de sociale media naar de bek te praten en dat levert uiteindelijk maar een zwakke comic op.

Zack Snyder voerde in Batman V Superman een Wonder Woman op als beschermheilige van soldaten wereldwijd. Maar beter nog, hij liet zien dat ze een krachtige vrouw is zonder allerlei preken in zijn verhaal te stoppen. Deze versie van Wonder Woman is te laat gepubliceerd waardoor de film, alsook enkele recentere hervertellingen van haar oorsprong (zie hier onze START TO READ) haar al hebben achterhaald. Deze comic is dus alleen voor de echte fans van de Amazoneprinses…

Wonder Woman Earth One volume 1 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.