Random Article


Review: Black Panther by Christopher Priest Complete Collection Volume 2

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , ,
 
Inkter: , , , ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $34.99
 
Verzamelt: Black Panther (v3) #18-35, Deadpool (v2) #44
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een politieke thriller met superhelden. Yes, please!

Op zijn slechtst


Priest verliest zich in de cultuur van Wakanda en herhaalt dit teveel.


In deze tweede collectie van Christopher Priests legendarische periode op Marvel’s Black Panther verandert de titel in een politieke thriller…

Posted 08/04/2016 by

 
Full Article
 
 

The WORSE news was — I’m not sure he even CARED. You see, people keep mistaking him for a superhero– but, the guy’s a king.

Eind april gaat Captain America: Civil War in première en dat is ook het debuut van Marvel’s Black Panther op het witte doek. Een geschikt moment om het tweede, ruim 300 pagina’s tellende deel van de legendarische Christopher Priest-run uit de jaren 90-00 op het personage te bespreken. In vergelijking met het vorige deel oogt het grafisch allemaal wat rustiger.  Er zijn nog wel gasttekenaars, onder andere vanwege een cross-over met Deadpool, maar het leeuwendeel wordt getekend door Sal Velluto (Aquaman, JSA).Wat niet goed werkt is de inkleuring omdat deze duidelijk is bedacht om goed over te komen op het krantenpapier waarop de losse issues werden gedrukt. Deze trade is gedrukt op duurder papier waardoor de kleuren nu wat flets ogen.

Voor sommige lezers zal dit deel een hele zit zijn. Er wordt afgetrapt met een fiks verhaal waarin Killmonger de mantel van de Black Panther overneemt en koning wordt van Wakanda, de natie waar T’Challa de scepter zwaaide. Hier gaat Priest zich te buiten aan flinke omschrijvingen van de cultuur en gewoontes van Wakanda. Daar is niks mis mee, maar door het maandelijkse uitgavepatroon is hij genoodzaakt om veel van deze informatie te herhalen. En Priest houdt niet van korte samenvattingen. In een bundel leest dat simpelweg niet fijn.

Tegen het midden van de bundel gaat het verhaal los wanneer de Panther zich in het midden van een geopolitiek complot bevindt. Wakanda, Lemuria, Atlantis, Genosha en Latveria staan elkaar naar het leven. Hun leiders, waaronder Namor en Magneto, hebben hier uiteraard geen behoefte aan. Maar hoe los je dit op zonder gezichtsverlies?  Politiek en superhelden? Gek genoeg werkt het.

Dit tweede deel wordt afgerond met een callback naar het eerste deel  en dan vooral naar enkele kleine gebeurtenissen die wel een grote impact hebben. Denk hier bij aan het moment dat T’Challa, onder invloed van Mephisto, een van zijn Dora Milaje (ceremoniële echtgenote in training) kuste, maar niet met haar wilde trouwen. Hiermee ruïneerde hij haar leven en is de Panther moreel verplicht om dit recht te breien. Dit soort kleinigheden hebben namelijk verstrekkende gevolgen en moeten  met waardigheid worden opgelost.

En dan begrijp je het. Black Panther is in feite een beetje Marvel’s Batman.  Deze moet op alles zijn voorbereid omdat hij als mens rondloopt tussen goden. Black Panther dient aan alles te denken omdat hij als monarch de verantwoordelijkheid draagt over een volk dat beïnvloed wordt door elke beslissing die hij neemt. Een verplichting waar T’Challa zich niet aan kan onttrekken.

Black Panther door Christopher Priest is een verrassend intelligent geschreven comic die de aandacht van elke lezer verdient.

Black Panther by Christopher Priest volume 2 bij Archonia.com

black panther vol 2 1black panther vol 2 2

black panther vol 2 3black panther vol 2 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.