Random Article


Review: Paper Girls Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: Paper Girls #1-5
 
Verzamelt: $9.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het laat je de jaren 80 herbeleven zoals ze zich bevinden in je herinneringen.

Op zijn slechtst


Teveel gepreek in het eerste deel.


Een aantal krantenmeisjes worden in het najaar van 1988 zelf nieuws wanneer ze tijdens hun krantenronde in aanraking komen met tijdreizigers. We bespreken Paper Girls, de nieuwste van Brian K. Vaughan bij Image Comics…

Posted 05/04/2016 by

 
Full Article
 
 

You don’t believe those were monsters do you, KJ?

Brian K. Vaughan (Saga, Y The Last Man) is één van de ongekroonde koningen van de comicbookindustrie. Zijn status is nu van zo’n aard dat hij op basis van het succes van Saga (en dat van We Stand on Guard) in staat is om voormalig Wonder Woman-tekenaar Cliff Chiang te verleiden om samen met hem een nieuwe serie op te zetten genaamd Paper Girls. Deze Image-reeks zal niet zo lang duren als Saga, maar wel uit een aantal verhaallijnen bestaan. De eerste vind je in deze bundel.

Het is 1 november 1988, de dag na Halloween. Na een nachtmerrie van formaat staat Erin op om haar krantenwijk te gaan doen. Eenmaal buiten wordt ze lastiggevallen door enkele jongeren die nog in hun kostuums rondlopen, maar ze wordt ontzet door een groepje krantenmeisjes onder leiding van de ruige Mackenzie. Ze splitsen zich op in groepjes en rijden door de wijk.

paper girls groepsfotoEen van de meisjes wordt berooft van haar walkie talkie en de dames besluiten om samen op te trekken om dit apparaat terug te veroveren. Ze komen langs een huis in aanbouw waar ze rare geluiden horen. De dief vinden ze er niet, maar in de kelder staat wel een vreemd apparaat. Is het een boei of een UFO? Het is in ieder geval het begin van een bijzonder avontuur, want zodra ze op een knopje drukken begint het apparaat te zoemen en is hun rustige wijk ineens het middelpunt van een strijd tussen tijdreizende tieners en volwassenen die elkaar naar het leven staan. Erger nog, veel inwoners van de wijk verdwijnen spoorloos.. Is het nu echt aan een groepje paper girls om dit op te lossen?

Het eerste deel van deze comic is wat lastig om door te komen. Vaughan probeert namelijk even iets te progressief te zijn. Dat uit zich in een tenenkrommende dialoog tussen Erin en Mackenzie waarbij de eerste de laatste roemt vanwege het feit dat zij alle deuren heeft opengezet. Huh? Jaja, doordat Mack kranten ging bezorgen was Erin genegen om het ook te gaan doen. Zou best kunnen, maar geen enkele twaalfjarige zou dit op deze manier aankaarten. Hier wil Vaughan even laten zien hoe vrouwvriendelijk hij is. Mackenzie scheldt ook Jan en alleman uit voor nicht of aidspatiënt. Kijkend naar haar uiterlijk kun je bijna garanderen dat ze later in deze serie uit de kast gaat komen als lesbienne. Een serieus minpunt.

En toch is dit een hele bijzondere comic. Je moet het lezen om het te ondergaan, maar het heeft een hele aparte sfeer en dat niet alleen vanwege de inkleuring van Matt Wilson die het geheel in een soort permanent avondrood zet. Stel je voor dat er in een archief een vergeten film wordt gevonden dat een bastaardkind is van typische jaren 80 regisseurs als John Hughes, Robert Zemeckis en Steven Spielberg. Het laat de jaren tachtig zien zoals we ons deze denken te herinneren. Dat maakt het meer dan slechts goedkope nostalgie.

De cliffhanger is overigens erg voor de hand liggend, maar het maakt je toch wel nieuwsgierig. Paper Girls is zeker niet de nieuwe Saga geworden, maar het is absoluut de moeite waard om op te pikken.

Paper Girls volume 1 bij Archonia.com

Paper Girls 001-4Paper Girls 001-2

Paper Girls 001-3Paper Girls 001-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.