Random Article


Review: Tokyo Ghost Volume 1 – Atomic Garden

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $9.99
 
Verzamelt: Tokyo Ghost #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Ondanks de voorspelbaarheid nemen de personages de lezer voor zich in.

Op zijn slechtst


Het is ook wel weer heel erg Remender-achtig.


De eerste issue van Tokyo Ghost was bagger, maar deze eerste bundel van de Image Comics sci-fi reeks trekt alle minpunten recht…

Posted 17/03/2016 by

 
Full Article
 
 

He laughed as I burned!

Wanneer je het eerste volume van Tokyo Ghost opent zie je een stad als een vieze puinhoop en een samenleving die slechts enkele stappen verwijderd is van de totale anarchie. Er zijn twee zaken die dit proces remmen. Enerzijds de ongezonde obsessie van mensen met hun technische gadgets waarmee ze verbonden zijn met sociale media en andere vormen van online vermaak, anderzijds de dienaren van de wet genaamd de Constables.

Debbie Decay en Led Dent zijn twee van deze Constables en zijn net op jacht naar Davey Trauma. Dit is een maniak die met zijn technische kennis erin slaagt om bezit te nemen van de mensen die door middel van hun implantaten verbonden zijn met het web. Trauma staat symbool voor het echte kwaad in dit verhaal omdat hij mensen ziet als de karakters in een videogame. Je kunt ze doden wanneer je daar zin in hebt. En deze vervreemding komt door de technologie. Zoiets snapt een kind. Gelukkig vallen Debbie en Led buiten zijn invloed. Debbie, omdat ze niets heeft met technologie, en Led, omdat hij ondanks zijn verslaving aan al dat amusement van Debbie houdt. Deze eerste trade van de Image Comics-reeks begint buitengewoon gewelddadig maar er zit ook een verhaal in.

Debbie is een van weinige mensen die door haar, tragisch om het leven gekomen, vader werd opgevoed met respect voor de natuur en een voorliefde voor het buitenleven, ook wel het echte leven. Ze kent Led al sinds haar vroege meisjesjaren als Teddy en nam hem vaak mee op sleeptouw. Maar Teddy brak toen enkele gasten hem in elkaar trapten voor een nieuw hoofdstuk van hun Metube drama. Hij meldde zich aan voor het Constable-programma en groeide uit tot de immense motorrijdende kolos genaamd Led Dent dewelke we kennen van de cover. Het betekende ook het einde van zijn sprankelende persoonlijkheid, want deze werd bedwelmd door de verlokkingen van de technologie. Led kijkt haast 24 uur per dag naar shows.

tokyo ghost relapse

Er dient zich een buitenkansje aan wanneer Debbie en Led richting Tokio worden gestuurd. Dit is namelijk – vreemd genoeg – de laatste plek op Aarde waar technologie niet is doorgedrongen. Hoewel hun bazen er vanuit gaan dat ze Tokio gaan bevrijden heeft Debbie andere plannen. Ze wil in de stad blijven en Led weer Teddy laten zien. Maar het spreekt voor zich dat technologie zich niet zo makkelijk laat buitensluiten…

Tokyo Ghost is een creatie van Rick Remender en Sean Murphy (Chrononauts, The Wake). De opzet is deels voorspelbaar omdat we het hier ten slotte hebben over Remender. De moraal van deze comic is duidelijk de moraal van een cynische man van middelbare leeftijd. En daar herken je weer zijn invloed en je kunt wel raden waar het verhaal heengaat. De eerste issue kreeg een zware onvoldoende, maar als bundel leest dit een stuk beter. De personages pakken je en hoewel je van kilometers afstand kunt zien hoe het verhaal zal verlopen, wil je weten hoe het met Debbie en Led zal aflopen.

Het tekenwerk van Sean Murphy is ook niet te versmaden. Zijn pagina’s zijn flink volgepropt, maar wel op zo’n manier dat je de actie kunt volgen. Hij is ook een groot fan van spreads. Sommige spreads zijn alleen niet goed uitgesneden waardoor je soms te laat beseft dat je op de verkeerde pagina zit te lezen.

Hoe dan ook is dit verhaal zeker het lezen waard.

Tokyo Ghost Vol 1 bij Archonia.com

tokyo ghost spread

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.